A fékfolyadék szerepe és ellenőrzése

Személygépjármű
2024.02.09.

A személygépjárművek fékrendszere rendkívül bonyolult és sokféle alkotóelemet foglal magában. A fékfolyadék egy olyan kulcsfontosságú összetevő, amely gyakran elhanyagolt, de rendkívül fontos a biztonságos és hatékony fékezés érdekében. Ebben a cikkben bemutatjuk, mi a fékfolyadék, miért kulcsfontosságú a fékrendszer működése szempontjából, és miért kell rendszeresen ellenőrizni és karbantartani.

 

Mi is az a fékfolyadék?

A fékfolyadék egy speciális hőálló folyadék, amely a fékrendszerben kering, és a fékbetétek és a féktárcsák közötti hidraulikus rendszert működteti. Általában glikol- vagy szilikonalapú, és az égésállóság és a viszkozitás stabilitása miatt lett kifejlesztve. A folyadék szerepe, hogy továbbítsa a fékezés során keletkező nyomást a fékezési rendszer minden részére, biztosítva a hatékony fékezést.

Miért fontos a fékfolyadék ellenőrzése?

  1. Hőállóság és viszkozitás: A fékfolyadék hőállósága és viszkozitása kritikus az optimális fékrendszer működéshez. Ha a folyadék elkezd lebomlani vagy elveszíti viszkozitását, az hatással lehet a fékezés hatékonyságára, különösen hosszabb ideig tartó vagy intenzív fékezések során.
  2. Vízfelvétel és korrozív hatások: A fékfolyadék idővel vízfelvételre hajlamos. A víz jelenléte a fékfolyadékban az idő múlásával korrozív hatást gyakorolhat a fékrendszer alkatrészeire. Ez nem csak csökkenti a fékrendszer hatékonyságát, hanem hosszú távon károsíthatja a fékezési rendszert.
  3. Fékrendszer teljesítménye és biztonság: A megfelelő mennyiségű és minőségű fékfolyadék nélkül a fékezési rendszer hatékonysága csökkenhet, ami növeli a baleseti kockázatot. Az elhasznált vagy rossz minőségű fékfolyadék cseréje és karbantartása elengedhetetlen a biztonságos közlekedés érdekében.
  4. Gyártói ajánlások: A járműgyártók és a fékfolyadékgyártók általában ajánlásokat tesznek közzé a fékfolyadék csereintervallumára és típusára vonatkozóan. Ezeket az ajánlásokat szigorúan be kell tartani annak érdekében, hogy a fékrendszer mindig optimális állapotban legyen.

A fékfolyadék ellenőrzése és cseréje

A fékfolyadék rendszeres ellenőrzése és cseréje része a jármű karbantartásának. A szakemberek által végzett ellenőrzések magukban foglalják a folyadék szintjének, színének és állapotának vizsgálatát. A csere időzítése gyakran a jármű típusától, a használati körülményektől és a gyártó ajánlásaitól függ.

A fékfolyadék ellenőrzése és karbantartása létfontosságú a biztonságos vezetés szempontjából. A járművezetőknek fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzék a fékfolyadék szintjét és minőségét, és bármilyen rendellenesség esetén azonnal forduljanak szakemberhez. A megelőző karbantartás segít elkerülni a fékrendszer hibáit és növeli a vezetés biztonságát.

TRW fékfolyadékok

  1. A TRW fékfolyadékok megakadályozzák vízszennyezést és a korróziót a fékrendszer alkatrészeiben.
  2. Fékfolyadékok bármilyen típusú járműhöz elérhetők – DOT 3, DOT4 és DOT 5.
  3. A TRW fékfolyadékok vezető tesztelési technikán mennek keresztül.

TRW termékek széles palettája megtalálható az Inter Cars kínálatában. Keresse ügyfélszolgálatunkat és telephelyeinket bizalommal.

Kapcsolódó cikkek

Philips izzók az Inter Cars kínálatában !

AZ EREDETI ALKATRÉSZEKKEL MEGEGYEZŐ MINŐSÉGŰ MONROE INTELLIGENT SUSPENSION RIDESENSE™ ELEKTRONIKUS CSILLAPÍTÓK

HOGYAN TARTHATJUK MEGFELELŐ ÁLLAPOTBAN AUTÓNK KLÍMARENDSZERÉT?

OSRAM – LEDriving Working Lights – FLUSH

Hogyan tarthatjuk megfelelő állapotban autónk klímarendszerét?

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat