Az európai buszipar dióhéjban

Tehergépjármű
2024.02.01.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) – amelynek többek között a DAF Trucks, a Daimler Truck AG, a Ford Trucks, az Iveco Group, az MAN Truck & Bus, a Scania, a Volkswagen Commercial Vehicles és a Volvo Group is tagja – közzétette legfrissebb autóbuszokról szóló éves adatlapját, melyben a szakmai szervezet számadatokkal világít rá arra, hogy mennyire fontos szerepet tölt be a szegmens kontinensünk életében.

A dokumentum szerint az autóbuszok a legelterjedtebb közösségi közlekedési eszközök az EU-ban, javítják a társadalmi integrációt, lehetővé téve az oktatáshoz, a munkához és az egészségügyhöz való hozzáférést. Emellett ezek a járművek a közösségi közlekedés legköltséghatékonyabb és legrugalmasabb formái is, minimális befektetést igényel az új vonalak vagy útvonalak elindítása, a buszoknak van a legkisebb szénlábnyoma egy utasra vetítve az összes motorizált közlekedési eszköz közül, s biztonságos közlekedési módot is jelentenek, hiszen az EU-ban a közúti halálesetek mindössze 2%-áért felelősek.

 

Az autóbuszok tekintetében két, M2 és M3 jelzésű járműkategóriákat különböztetünk meg, előbbi a legfeljebb 5 tonna tervezett össztömegű, de utaskapacitásuk alapján már busznak minősülő járműveket foglalja magába, utóbbi pedig minden 5 tonna feletti megengedett gördülő össztömegű autóbusz, beleértve a midi, a szóló, a csuklós és az emeletes típusokat is – természetesen az előírt, akár országonként változó felső méret- és tömeghatárokat szem előtt tartva.
A fentebb ismertetett két járműkategóriában jelenleg 714 ezer jármű közlekedik Európai Unió területén, ezek az EU-n belüli összes helyi és helyközi közösségi közlekedési utazás 55,7%-át, vagyis több mint 32 milliárd utazást, valamint az EU távolsági utasforgalmának 7%-át, azaz 327 milliárd utaskilométert bonyolítanak le évente.
Az ACEA adatai szerint tavaly 28 376 városi, helyközi és távolsági autóbuszt regisztráltak újonnan az EU-ban. Az európai buszeladásokból tavaly a dízelbuszok 67,3, az akkumulátoros autóbuszok 12,7, a hibridek 8,1, az alternatív üzemanyagokkal hajtott járművek pedig 11,9%-kal vették ki részüket. A tisztán elektromos hajtású autóbuszok az EU-s buszflotta 1,4%-át teszik ki, ami azt jelenti közel 10 ezer akkumulátoros busz közlekedik a kontinensen. Az unión belüli üzemeltetők 2022-ben összesen 3 505 elektromos autóbuszt vásároltak.
Az ACEA tájékoztatójából az is kiderül, hogy Európában jelenleg 71 autóbusz-gyártó, összeszerelő és karosszáló üzem működik, ezek tavaly több mint 18 ezer autóbuszt exportáltak 800 millió euró értékben.

Kapcsolódó cikkek

Karosszéria emelés vs Felfüggesztés emelés: Melyik a megfelelő választás?

Van Hool felemelkedése és bukása

Prémium légszárító patronok OE minőségben a globális piacvezetőtől

Ez az új Astra HDX – az off-road Iveco T-Way speciálisabb rokona

Aki keres az talál!

Üzemanyagszűrő, a befecskendezési rendszer védőbástyája!

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat