fbpx

Hogyan lehet megkülönböztetni az új és a felújított Valeo kuplungot?

2020-03-18T15:35:37+01:002020. március 23.|Címkék: , |

0

A felújított Valeo kuplungok egy professzionális újragyártási folyamat eredményeként készülnek a vállalat amiensi üzemében. Amiens, amelynek az OE (eredeti alkatrészek) kuplungok a szakterülete. Ez egy standard az eredeti alkatrésszel megegyező minőségű termék. Annak érdekében, hogy az ügyfelek teljeskörű információt kapjanak a termékekről, a Valeo ezeket eltérő címkézéssel látja el. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk azokat az ismertető jeleket, amelyek a tehergépjárművek és az autóbuszok tengelykapcsolóin találhatók.

Az anyagok felelős kezelése

A Valeo, mint a globális OE és aftermarket gyártója figyelmet fordít a természeti környezet védelmére is. Ezek egyike, hogy az újra felhasználható alkatrészeket professzionálisan újra gyártja. Az újrafeldolgozás folyamán egy olyan terméket kapunk, amely teljes mértékben megegyezik az új kuplung paramétereivel és minőségével. Ennek mintegy bizonyítékaként a Valeo 2 év km korlátozás nélküli jótállási időt biztosít mind az új, mind a felújított kuplungok esetén.

 

Teljeskörű információ az ügyfelek részére

Az új és az újragyártott tengelykapcsolók teljesen azonos minősége ellenére a Valeo teljeskörű információt biztosít az eladott termékekre. Pontosan ezért használ megkülönböztetett cikkszámot az új és az újragyártott termékek esetén. Ez vonatkozik a kuplung készletekre, úgymint azokra a kuplung elemekre, amiket fel lehet újítani, pl a kuplung szerkezetekre és a tárcsákra. Ezenkívül az újragyártott tengelykapcsoló-készleteket a TecDoc katalógusokban REMANUFACTURED címkével látják el, és a szerviz csere szimbólummal vannak megjelölve, két összekapcsolt nyíllal – zöld és piros. Az új készleteket mindig Új jelöléssel vannak ellátva.

A különbség látható, amikor ránézünk a két termék címkéjére. Az újragyártott címkéjén látható a szimbólum, ami az újragyártott terméket jelöli. (lásd az ábrán)

Termék címkézés

Akkor is meg lehet állapítani, hogy a termék új vagy felújított, ha nincs meg a dobozunk vagy a hivatkozási számunk. Elegendő megvizsgálni a tengelykapcsoló tárcsát, vagy a szerkezetet. Felújított termék esetében a termékek „VES” logóval vannak ellátva. Ez a „VALEO Exchange System” rövidítése, azaz a néhány európai országban működő központi gyűjtőrendszer. Az új terméknek nincs ilyen logója.

Konstrukciós különbségek

Ha nem biztos abban, hogy a szerkezet VES logóval jelölt még mindig van lehetőség annak megállapítására, hogy a termék felújított vagy sem. Meg tudja állapítani ezt a nyomólap vizsgálatával. A felújított nyomólap esetén egy támasztó gyűrű látható, ami nincs az új szerkezetben. Erre a gyűrűre az eredeti működés biztosításához van szükség és kiegyenlíti a nyomólapnak azt a vastagság különbségét, amit az a megmunkálása során veszített.

 

A felújítási folyamat végén a kuplung nyomólapot ki kell egyensúlyozni. Ebben az esetben mindig több kiegyensúlyozási pontot találhatunk. Új szerkezet esetében maximum egy ilyen hely lehet, de előfordul, hogy egy sincs, mert a termék eleve megfelel a kiegyensúlyozottság kritériumainak.

 

Kuplungtárcsa esetén a VES feliratra kell koncentrálnunk. A próbálkozás annak megállapítására, hogy a termék vajon új, vagy felújított a konstrukciós különbségeket vizsgálva, nem ad 100%-os bizonyosságot. Az új és a felújított tárcsa sok tényezőben mutat azonosságot. Mindkettő új eredeti súrlódó anyaggal és azonos technológiával van szerelve a hordozó lemezre. A felújított tárcsák lehetnek szerelve professzionálisan felújított csillapító rugókkal is, (amennyiben megvizsgálták őket és újra felhasználásra alkalmasnak ítélték) Ez azonban nem biztos, hiszen új csillapító rugókat is beépíthetnek. Ettől függetlenül mindenki tudhatja, hogy az új és a felújított csillapítók megkülönböztetése nagyon nehéz, sőt néha lehetetlen.

Ugyanakkor megjegyezzük, hogy a kuplung kinyomócsapágy nem lehet eleme a felújítási folyamatnak. Mindkét esetben, az új és felújított kuplung készlet esetén is új kinyomócsapágy van a készletben, így ez az alkatrész nem tartalmaz, nem tartalmazhat információt arra vonatkozóan, hogy a termék új vagy újragyártott.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top