Elektromos autók – A gumiabroncs fontossága

Személygépjármű
2022.06.17.

Az egyre jobban terjedő zöldautóknál, meglehetősen nagy a szerepet kapnak a gumik. A fontosságukra egy példa: a gördülési ellenállás nagyságát, a gumi akár 20 százalékban is befolyásolhatja!

Az autógyárak látóterében jó ideje ott a fogyasztáscsökkentés és a hatékonyság növelése. Erre ékes példa az Audi Auto 2000 elnevezésű koncepció autója, amelyet 1981-ben mutattak be. A takarékos üzemre fókuszáló prototípus, a legendásan jó légellenállású, „szivar” becenevű Audi 100-on alapult.

Az elektromos autóknál a fentieknek fontossága tovább növekedett. Ezért a gyárak az autó minden porcikáját átvizsgálják, hogy hatékonyabbá tegyék a jármű működését.

Az elektromos autók nulla helyi szennyezéssel működnek, de ennek komoly az ára. Az egyik terület, amiben jóval rosszabbak a belsőégésű motoros társaiknál, az a tömeg. Két példa, mutatja, hogy miért várják a messiásként a gyárak a könnyebb és nagyobb kapacitású szilárd-test akkukat. És miért van tömeg és töltési gyorsaság terén hatalmas előnyük a hidrogénnel működő üzemanyagcellás autóknak.

Különbségek

Az általánossá vált túlsúlyosság bemutatására jó példa az Audi Q5 és a vele műszaki rokonságban lévő, de nála közel 25 centivel hosszabb E-Tron modell. A Q5 tömege 1,9 tonna a kétliteres dízelmotorral, a hibrid kivitel pedig 2075 kilós. Az E-Tronnál a mérleg nyelve már jobban kilendül: 2560 kilós a tömege.

A hízás az ennél is nagyobb, óriási akkumulátor csomaggal szerelt szabadidő-autóknál durvul el igazán. A GMC Hummer EV kisteherautó verziója 5507 milliméter hosszú. A testes zöld monstrum már nagyon hiányzott a piacnak: az amerikai autó 4103 kilósan védi a környezetet…

Régi nóta

A gumigyárak jó ideje dolgoznak a csökkentett gördülési ellenállású abroncsokon. A Michelin régi motoros ezen a téren, mert az Energy Saver néven futó gumi családja 1992 óta kapható. A jelentőségét az adja ezeknek a munkáknak, hogy az autó gördülési ellenállását 15-20 százalékkal is csökkentheti az ideális abroncs használata. Ez pedig kihat a fogyasztásra és a hatótávolságra is. A gazdaságos üzemre tervezett abroncs, könnyedén ki tudja tolni a hatótávot 15-20 kilométerrel is.

Megoldások

Az ideális villanyautó abroncsot laikusként is könnyű felismerni, példa rá az Audi tanulmányának a kereke. A koncepció autók néhány méretükkel túlzásba esnek, de az Audi IA:ME 2019-ben bemutatott városi autó jövőképe gumik terén nem annyira tér el a széria járművektől. A gumija nagy átmérőjű és keskeny. Oldalról nagyon jól néz ki vele bajor városiautó, de elfordított kormánnyal vagy elölről és hátulról fura a keskenyebb, de nagy átmérőjű abroncs.

Ezt a kialakítást, a széria autóknál is észre lehet venni. Ezeknek a speciális Eco-abroncsoknak egyetlen hátránya, hogy sokba kerülnek. Az oka, hogy az átlagos gumiktól eltérő a méretük és az, hogy viszonylag kis példányszámban gyártják őket.

A guminak nem csak a kicsi gördülési ellenállással kell rendelkeznie, hanem a fent említett extra súllyal is meg kell birkóznia. Az elektromos autókra tervezett abroncsoknál, más tényezőket is figyelembe kell venni. Az egyik az autó motorjának, motorjainak az ereje, azaz a nyomatéka. Ez azért vált tényezővé, mert – az esetek nagy részében – a nyomaték jóval nagyobb, mint a hagyományos motorú társaiké. Ami azonnal jelentkezik, amint lenyomják a menetpedált.

Az új fekete bárány?

Néha az az ember érzése, hogy a nagyobb hangú környezetvédelmi szervezetekben az egyik a közös dolog, hogy gyűlölik az autókat. Ezt azzal is bizonyítják, hogy a néhány környezetvédőnek már a villanyautó sem elég zöld.

Nemrégiben néhányan új ellenfelet találtak. A nagyvárosokban egyre jobban középpontba került az autók keltette, szuper apró pornak a szennyezése. Ennek a két fő forrása: a fékbetétek és a gumiabroncsok. A fékeket minimálisan használó elektromos autóknál, az előbbi nem jelent problémát. A nagy tömeg és a hatalmas nyomaték viszont gumi gyilkos. Úgyhogy lehet, hogy nemsokára ezt is elkezdik üldözni és javasolni a betiltását. A gumik kiváltására pedig az antigravitációs hajtást ajánlják, mert ezt használva, nincs gumipor szennyezés.

A fontosság

Az elektromos autóknál jól mutatja a gumik jelentőségét a Bridgestone törekvése. A világ legnagyobb gumigyártója komoly figyelmet szentel ennek a területnek. A villanyautók gumi piacának a nagyságát és fontosságát jól jelzi, hogy a japán vállalat mibe fekteti a kutatás-fejlesztésre fordított pénzeinek a jó részét. A Brigdestone a K+F-re fordított összeg több, mint 30 százalékát az elektromos autók abroncsainak a fejlesztésére fordítja.

 

Forrás: nrgreport.com

Szerző: Benedek Attila

Dátum: 2022.06.17.

Kapcsolódó cikkek

BOSCH Mobility info – 2024

A motorkerékpár felkészítése az új szezonra

Húsvéti szállítási rend

NEO GUARD – új motorolaj technológia tehergépkocsikhoz

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat