fbpx

Bosch üzemanyagszűrők: Magas minőségű OE alkatrészek

2021-03-09T11:59:32+01:002021. március 9.|Címkék: , |

0

José Luis Arias a spanyol Bosch fejlesztőmérnöke megmondja milyen tényezők játszanak fontos szerepet a gyári szűrők tekintetében és mit tesz a Bosch azért, hogy a legmagasabb minőségi elvárásokat is teljesítse.

Első sorban érdemes tudni, hogy milyen elvárásokat helyeznek az alkatrész gyártó vállalatokkal szemben a járműgyártók az üzemanyagszűrők esetében. A járműgyártó vállalatok elvárják, hogy az üzemanyagszűrők „élethosszig” tartó alkatrészek legyenek ellentétben az általános kopóalkatrészekkel. Néhány ilyen általános szűrő 80 000 km után már cserére szorul, mivel eltömődnek az általuk szétválasztott részecskéktől.

Ebből adódóan megnövekedett az igény a minél tisztább üzemanyag elérhetősége iránt. A jelenlegi közvetlen befecskendezéses üzemanyagrendszerek magas nyomáson működnek (rendszertől függően akár a 200 bar nyomást is elérhetik), ezért elengedhetetlen a szállított üzemanyag maximális tisztasága. Ennek hiányában az üzemanyagellátás hiányos lesz, vagy akadozhat, amely végül erővesztésben mutatkozik meg. Egy üzemanyagszűrő az üzemanyagellátó egységben is megtalálható, ez képes a még kisebb részecskéket is különválasztani a jármű életciklusa során. Több járműgyártó vállalat is használja a Bosch üzemanyagellátó egységeit integrált szűrővel, mint gyári alkatrész, amiről köztudott, hogy a minőségi követelményeik rendkívül magasak.

Az „élethosszig” tartó szűrők esetében háromszor nagyobb a visszatartott részecskék tároló kapacitása, mivel üzemideje a jármű üzemidejével megegyezik.  Ezenkívül mindig egy adott nyomáskülönbség tartományban használják őket. Vagyis az üzemanyagnyomás különbségének a szűrő beömlőnyílása és a kimenet között a lehető legkisebbnek kell lennie. További tesztek is elvégzésre kerültek, amelyek a porgyűjtőkapacitását és a szűrők áteresztőképességét vizsgálták magas pontossággal és részletességgel.

Fontos a szűrőközeg megválasztása, melyek legtöbbször cellulóz alapú papírszűrők. Ezekre a szűrőközegekre legtöbbször gyantát visznek fel, amely méginkább ellenállóbbá teszi őket a mechanikai, hő és kémiai hatásokkal szemben. A jövőbeni alkalmazástól függően további finom műanyag szálakat alkalmaznak egy bonyolult folyamat során. Ily módon a szűrési hatékonyság még tovább növekszik.

A gyári alkatrészek magas minőségbeli elvárása fokozza a szűrők hatékonyságát. A szűretlen üzemanyag szivárgásának megakadályozása érdekében a belső szivárgásmentesség elengedhetetlen. Ezért a Bosch külön figyelmet fordít a szűrőközegek végpontjainak stabil összekapcsolására. Ezen felül a szűrőközeg és a zárósapka közti végleges illesztés biztosítja a szűrő stabilitását és szivárgásmentességét. Ezeket az illesztéseket speciális hegesztési eljárásokkal érik el.

Ahhoz, hogy a Bosch magas minőségű alkatrészt biztosítson a járművek számára, a szűrőknek a már említett szigorú tesztelési eljáráson kell átesniük, melyek a következő területekre terjednek ki:

 • Belső és külső szivárgásmentesség vizsgálata
 • Szűrés hatékonyságának vizsgálata
 • Részecske visszatartó képesség vizsgálata
 • Maximális pórusméret vizsgálata
 • A szűrőközeg nedves szilárdságának vizsgálata
 • Összeomlási nyomás tesztelése
 • Nyomás pulzációs teszt
 • Mechanikai ellenállás vizsgálata
 • Hőtartóssági tesztek (hideg/meleg) és hősokk teszt
 • Korróziós teszt
 • A kezdeti nyomásveszteség vizsgálata

a href="https://hu.e-cat.intercars.eu/hu/asmctx-M21880_0000IO9K/my-office/promotions/details/CASTROL_OILPUMP_1102-1130_HU" target="_blank">

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top