A kijárási korlátozások alatt is autózhatunk

Szombattól csak alapos indokkal lehet elhagyni otthonunkat, mint a munkába járás vagy bevásárlás. De mi a helyzet, ha meg kell tankolni a kocsit, a természetbe vinnénk a családot, vagy éppen csak autóznánk egyet?

A pénteken kiadott kormányrendelet lényegét a 3. paragrafus foglalja össze, amely kimondja: „A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.”

Az „alapos indok” természetesen abban az esetben is érvényes, ha autóval hagyjuk el otthonunkat. A rendelet 4. paragrafusa számos indokot felsorol, amely megengedi az otthon elhagyását: ezek közé tartozik elsősorban a munkavégzés, a létszükségleti cikkek beszerzése – élelmiszer, háztartási árucikkek, gyógyszer stb. –, az idősebb rokonoknak való segítségnyújtás.

 

A 4. paragrafus két kifejezetten autóhoz kötött kivételt említ: ezek „az üzemanyag-töltőállomás felkeresése”, valamint „a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele”.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a kijárási korlátozás nem tilalmat jelent, így a rendelet a gépjárművek mozgását nem korlátozza. Egy gépkocsiban az egy háztartásban élők tartózkodhatnak, ők azonban közösen is kimozdulhatnak a természetbe. A hobbiautózást nem javasolják, azonban olyan helyekre nyugodtan elutazhatunk, ahol másoktól megtartható az 1,5-2 méteres távolság, és ki tudjuk élvezni a jó időt.

Bár a korlátozások megszegése súlyosabb esetben pénzbüntetést vonhat maga után, ha az alapvető szabályokat betartjuk, a rendőrség sem fog minket zaklatni. Kihangsúlyozták, hogy „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallják ezek betartására a lakosságot.

 

forrás: formula.hu

2020.03.30.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat