fbpx

A jó öreg szappan a legjobb fegyver az autók fertőtlenítésében is

2020-03-19T08:56:21+01:002020. március 19.|Címkék: , , , , |

0

Ha néhány dologra odafigyelünk, vírusmentes lehet az autónk, és még az utasterében sem teszünk kárt.

Egy átlagos személyautóban körülbelül 700-féle baktérium fedezhető fel, amelyek között olyanok is találhatók, mint például a Staphylococcus és Propionibakterium. Kutatók szerint a kocsikban élő baktériumok nagy része akkor kerül be, amikor az utasok ott esznek. A másik ok, hogy a járműveket csak ritkán, illetve nem elég alaposan takarítják ki.

Mostanság azonban nem annyira a baktériumok, sokkal inkább a koronavírus miatt aggódnak sokan, ám egy kis odafigyeléssel a sofőrök sokat tehetnek a maguk és utasaik egészsége érdekében.

A koronavírus ellen hatásosak a kézfertőtlenítő folyadékok, a törlőkendők és az alkoholtartalmú gélek is, de ezek egyike sem olyan hatékony, mint a sima szappan. És ez nemcsak a kézmosásra, hanem az autótisztításra is igaz.

A szappan azért különösen hatásos, mert a vírus amúgy egyszerű szerkezetének a leggyengébb pontja az RNS-t, vagyis az örökítőanyagát körbevevő lipidburok, vagyis zsírréteg. A szappan feloldja ezt a zsírréteget, ami pedig a vírus széteséséhez vezet. A kórokozó így elpusztul, pontosabban inaktívvá válik, hiszen a vírusok nem igazán élőlények – magyarázza Pall Thordarson ausztál kémiaprofesszor.

Jelen körülmények között érdemes kiemelten figyelni az autók fertőtlenítésére, még akkor is, ha ajánlott otthon maradni, csak indokolt esetben útnak indulni. A fertőtlenítés kiemelten fontos a taxik és a közösségi autómegosztók járműveinek esetében, és észben kell tartani, hogy az autó beltere nem olyan ellenálló a tisztítószerek ellen, mint például az otthoni konyhapult vagy a fürdőszobai mosdó.

Hasznos tippek autó-fertőtlenítéséhez

1. A szappan és a szappanos víz a legjobb fegyver a koronavírus ellen.

2. Az oldószerek, a klór és az aceton használatát érdemes elkerülni.

3. A kézfertőtlenítővel csak óvatosan, mert a benne lévő alkohol száríthatja a bőrt – az ilyen felületeket bőrápolóval és akár sminklemosó kendővel kezeljük.

4. Ha bizalmatlanok vagyunk egy tisztítószerrel, akkor azt egy kevésbé látható kisebb felületen teszteljük.

5. Amit felviszünk a felületre, azt töröljük is le – sehol ne maradjon vegyszer.

6. Rangsoroljunk, és azokat a felületeket fertőtlenítsük alaposan, amelyekhez gyakran érünk hozzá – a kilincsen, a kormányon és a váltón kívül a gombokat, az érintőképernyőt, a belső visszapillantótükröt és még az üzemanyagbetöltőt is érdemes sorra venni.

7. Ha fogytán a tisztítószer, az üléseket akár ki lehet hagyni, mert viszonylag keveset érintkeznek közvetlenül a testünk vírust hordozó felületeivel (a taxik kivételt jelentenek).

8. A tisztításhoz használt többször felhasználható kendőket, rongyokat 60 fokos vízben mossuk ki, és szellős környezetben szárítsuk meg.

9. A kocsiból minden felesleges kacatot és szemetet, de főleg a piszkos zsebkendőket haladéktalanul távolítsuk el.

10. A legfontosabb a tiszta kéz, az autó fertőtlenítése előtt és után, illetve a napi használat során is gyakran mossuk, fertőtlenítsük kezeinket.

Egy a közelmúltban, de még a koronavírus felbukkanása előtt készített tanulmány rávilágít arra, hogy egy átlagos autó-kormánykerék közel négyszer szennyezettebb lehet egy nyilvános WC-nél.

A kutatók szerint míg egy WC-ülőkén négyzetcentiméterenként átlagosan 172 baktériumkolónia él, addig egy autó kormányán 629 (italtartó: 506, biztonsági öv: 403, ajtónyitó: 256). Összehasonlításképp a nyilvános liftek nyomógombjain négyzetcentiméterenként 313 baktériumkolónia található, egy okostelefon érintőkijelzőjén pedig körülbelül 100.

Forrás: hvg.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top