fbpx

Törés-zúzás a közlekedők biztonsága érdekében

2019-05-07T12:17:37+02:002019. május 7.|Címkék: , , , |

0

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, tartozékokat semmisítettek meg a járműipari forgalmazók szellemi tulajdonvédelmi egyesületének (JAF) kezdeményezésére a nemzeti adó- és vámhivatal munkatársai több mint 100 millió forint értékben. A megsemmisítésnek immár harmadszor a MÜ GU hulladékanyag kereskedő és feldolgozó KFT. biztosította a helyszínt.

Marótiné Koczur Györgyi a JAF elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a hamisítás annak az eredménye, hogy sokan szeretnének megbízható minőségű, márkás termékeket birtokolni, de sokkal kevesebben vannak azok, akik a márkás termékeket értékén kívánják megvásárolni. Az emberek legtöbbje arra törekszik, hogy a lehető legolcsóbban vásároljon. Forgalmazók ezért folyamatosan egymás árai alá ígérnek. Ez egy olyan spirál, aminek egyenes következménye az, hogy bekerülhet a rendszerbe a hamis áru

A járműiparban használt termékek ugyanúgy szerepelnek a hamisított termékek között, mint a ruházati termékek, gyógyszerek, kozmetikai termékek és különféle szoftverek. Így a gazdasági érdekcsoportok felismerték, hogy jelentős lépéseket kell tenniük a szellemi tulajdonuk megvédésének érdekében, azonban hatékonyan csak a hatóságokkal közösen lehet küzdeni a hamisítás ellen. A JAF tagjai illetve támogató tagjai között tudhatjuk a legnagyobbszemélyautógyárak magyarországi képviseleteit, autóalkatrész gyártókat és forgalmazókat és azokat a járműiparban tevékenykedő cégeket, akik felismerték az együttműködésben rejlő lehetőségeket.

Marótiné kiemelte, hogy a JAF-NAV közös együttműködés a JAF tagjainak jogos érdekképviselete mellett egy másik közös célt, a közúti közlekedés biztonságát is zászlajára tűzte. A JAF elnöke hozzátette, hogy a forgalomban lévő gépjárművek száma évről évre növekszik és sajnos az elmúlt évben 16.000-nél több közúti közlekedési baleset történt a magyar utakon, amelynek egy része a hibás alkatrészekre, a szakszerűtlen szerelésre vezethető vissza. Ezért is fontos lenne, hogy a jövőben a gépjárművekkel kapcsolatos javítások, szerelések, alkatrész cserék dokumentálása az alkatrészek beszerzési forrása láthatóvá váljon. A gépjárműipart érintő hamisítások, és azok veszélyei hívta fel a figyelmet Leopold Róbert őrnagy a NAV szóvivője, aki elmondta, hogy a hamis vagy kétes eredetű autóalkatrész súlyos kockázati tényező. Sokan még mindig nincsenek tudatában annak, hogy egy pár ezer vagy tízezer forinttal olcsóbb alkatrész miatt gépjárművük megbízható működését vagy akár saját életüket is kockára teszik. Jóllehet, egy hamis embléma a gazdasági károkon túl más károkat vélhetően nem okoz, egy nem az eredeti gyártótól származó – ebből fakadóan esetleg pontatlan, elavult adatokat tartalmazó – autódiagnosztikai szoftver alapján szervizelt gépjármű, vagy egy hamis fékbetét vagy légzsák beépítése már emberéleteket követelhet.

A NAV felderítési eredményeit ismertette a szóvivő hozzátette, hogy egyre nagyobb mennyiségben érkezik az országba nem ritkán életveszélyes minőségű autóalkatrész, vagy más, a gépjárműiparhoz köthető termék, jellemzően autódiagnosztikai eszközök és szoftverek. A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren 2008-ban még csak 31 esetben történt intézkedés ezt a termékkört érintően, 2015-ben már 131, 2017-ben 332, 2018. I-III. negyedévben 374 alkalommal akadtak fenn ilyen árukat tartalmazó küldemények a vámosok ellenőrzésén, ami a fennakadt hamis termékek 75%- át teszik ki.

A felderített és lefoglalt termékek széles skálán mozognak. A nyers kulcsoktól és emblémákból kezdve a hengerfejen, csapágyakon és légszűrőkön keresztül az autódiagnosztikai szoftverekig minden előfordult. A NAV az év első három negyedévében 781 db gépjármű szektorhoz köthető terméket foglalt le több mint 212 millió forint értékben, míg az elmúlt évben 264 millió forint értékben akadályozta meg hamis gépjárműipari termékek behozatalát.

A megsemmisítés úgynevezett shreddrezéssel történt és a megsemmisített áruk között szerepelt 1200 db légszárító patron is, amelynek lefoglalása nagy sajtónyilvánosságot kapott.

A JAF célja a tudatos fogyasztói szemlélet erősítése, a gazdálkodók jogkövető magatartásának elősegítése és ezáltal a közúti közlekedés biztonságának javítása, hiszen ha már egyetlen emberéletet megmentünk a közös ellenőrzéssel és a hamis termékek elleni hatékony fellépéssel, már nem dolgoztunk hiába – emelte ki a JAF elnöke.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top