fbpx

Menjen biztosra a fékfolyadékkal – Cserélje rendszeresen

2019-06-03T13:46:24+02:002019. május 7.|Címkék: , , , , |

0

A fékfolyadék minősége elengedhetetlen az optimális fékműködéshez. Minél több víz jut a fékfolyadék rendszerébe az idő elteltével, az annál hamarabb éri el forráspontját, ami gőzbuborékok keletkezéséhez és legrosszabb esetben a fékrendszer teljes meghibásodásához vezethet.

A ZF aftermarket szakértői emiatt azt tanácsolják a műhely partnereknek, hogy vásárlóik figyelmét hívják fel erre a témára, és bátorítsák őket a folyadék rendszeres cseréjére. A gyártók a dot 3-mas fékfolyadékok éves cseréjét ajánlják, amik általában az idősebb autókra jellemzőek, illetve a dot 4 és dot 5.1 folyadékok esetében ez legkésőbb kétévente ajánlott.

A sofőrök félelme az ún. „űrbe lépés” –vagyis a fékpedálra lépésnél semmi ellenállás és a várt fékhatás hiányának az érzete. Ezt az ijesztő helyzetet a fékfolyadék állapota okozhatja. A típustól és a használat idejétől függően, a folyadék tulajdonságai megváltoznak, csökkentve ezzel a hatásfokát. A ZF Aftermarket szakértői hasznos tanácsokat tudnak adni a fékfolyadék pillanatnyi állapotának gyors, és megbízható felmérésére. Így a műhelyek szélesebb körű szolgáltatást nyújthatnak vásárlóinak, hozzájárulva a biztonságosabb vezetéshez.

A TÚLZOTT TÚLMELEGEDÉS TELJES MEGHIBÁSODÁSHOZ VEZETHET

A fékfolyadék kitölti a fékcsövet, ami a tárcsafékben a fékpedált a dugattyúkkal, a dobféknél pedig a munkahengerekkel köti össze. Ha a fékpedált megnyomják, a folyadék a nyomást és a fékrásegítő hatását közvetíti, így végül létrejön a tényleges fékezés. Különböző hatások idővel nagyban befolyásolhatjáka folyadék állapotát. Például, egy hosszú lejtőn való fékezés komoly túlmelegedést eredményezhet, ami a folyadék forráspontjának eléréséhez vezet. Ennek eredménye így egy párolgó folyamat, ami ebben az esetben buborékok megjelenéséhez vezet. A fék újbóli megnyomásával a buborékokat nyomjuk össze, így a fékerő jelentősen csökken és egyes esetekben egyáltalán nincs nyomás közvetítve a fékberendezésekhez. A nyomóerő hiánya végül a fék meghibásodásához vezet.

A hibás fékhatás másik oka a fékrendszerbe kerülő víz lehet. A gyenge pont itt a fékfolyadéktartályon található szellőző furat lehet, ami változó fékfolyadékszint esetén lehetővé teszi a szellőzést. Ugyanakkor, a légköri páratartalom is bejuthat a furaton keresztül. Ráadásul, a víz a motor vagy az autót tisztítása során is bejuthat a szellőzőn át tartályba. A fékcsövek és a tömítések is hibásak lehetnek a növekvő víztartalomért, mert a víz átdiffundálhat rajtuk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen fontos ez a téma: a ZF Aftermarket TRW márkájának szakértői szerint ötből három forgalomban lévő gépjárműben meghaladják ezek az értékek a biztonsági határt. A túl sok víz a fékfolyadékban akár korróziót is okozhat a fékrendszerben. Ilyenkor a fékcsövek, a dugattyúk, és a munkahengerek cseréje igen drága lehet. A rendszeres fékfolyadékcsere végül pénzt spórol a tulajdonosnak.

A TRW SPECIÁLIS ESZKÖZEI MEGBÍZHATÓ DIAGNOSZTIKAI EREDMÉNYEKET ADNAK

A ZF szakértői szerint az új fékfolyadékok kb. 0.05 százalékban tartalmaznak vizet, de ez az érték idővel jelentősen megnőhet, emiatt a fékfolyadék forráspontjának rendszeres mérése létfontosságú. Ha ez eléri a három százalékot, ami körülbelül két évnyi használatot jelent, akkor a forráspont 180 Celsius fok alá esik. Ennél a pontnál a szakértők azonnali cserét javasolnak. Ha a forráspont valahol 180 és 190 Celsius fok között található, cseréje három hónapon belül ajánlott. A fékfolyadék magas forráspontja növeli a pedálerő érzetét és csökkenti a fékhatás gyengülését.

A ZF Aftermarket a TRW márkanév alatt kínál fékfolyadék ellenőrző berendezést műhely partnereinek. Egyszerűen használható, és az eredmény kevesebb, mint egy perc alatt elérhető. Ha a folyadékot le kell cserélni, akkor TRW Fékfolyadék Cserélőt ajánljuk, ami lehetővé teszi a fékfolyadék leeresztését, és az új folyadék biztonságos és könnyű betöltését.

MEGGYŐZŐ SZERVIZ PORTFOLIÓ A MŰHELY PARTNEREKNEK

A ZF Aftermarket a TRW márkanév alatt partnereinek nem csupán OE minőségű fékrendszeri alkatrészekből kínál széles portfoliót, hanem átfogó szolgáltatásokból is – a méretre szabott szerszámoktól, a gyakorlati tanfolyamokon keresztül egészen a technikai információkig.

Minden termék megrendelhető a ZF Aftermarket nagyker partnereitől.

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top