fbpx

Az off-road járművek működése – Off-road készletek

2022-05-10T09:29:41+02:002022. május 17.|Címkék: , |

0

Bár egyes 4×4-es tulajdonosok nem módosítják járműveik felfüggesztését, a legtöbben azonban igen. A felfüggesztés módosításának elsődleges célja a jármű karosszériájának és vázának megemelése a nagyobb hasmagasság kialakítása érdekében. Ez nagyobb abroncsok számára is helyet biztosít, és növeli a felfüggesztés útját, azaz a felfüggesztés által megengedett függőleges kerékmozgás mértékét.

Számos gyártó is kínál emelőkészleteket, vagy emelőrendszereket kifejezetten erre a célra. Azonban mielőtt befektetünk egy emelőkészletbe, gondoljuk át terepvezetési szokásainkat. A nagy sebességű sivatagi/homokon történő vezetés egészem más felfüggesztést igényel, mint a sziklamászás. Mindeközben ne felejtsünk el gondolni a közúti vezetésre sem.

Ha van egy dedikált terepjárónk – olyan, amelyet kizárólag a vadonban használunk, akkor érdemes lehet kimondottan extrém készletet választani. A legtöbben azonban nem ilyen szerencsések, ezért olyan készletet választanak, amely jó teljesítményt nyújt mind az utcán, mind a pályán.

Az emelőkészleteknek két alapvető típusa van. A különbség megértéséhez segítség lehet, ha elképzeljük egy off-road jármű alapját. A legtöbb pickup és SUV „body-on-frame” vagy létravázas felépítésű. Ebben a kialakításban egy acélkeret szolgál alapként, amelyre a karosszéria és az összes fő alkatrész rögzítve van. A felfüggesztés-emelő készletek úgy emelik meg a járművet, hogy a vázat, a karosszériát, a motort és az erőátvitelt a kerekek fölé függesztik. Más szóval, a tengelyek és az alváz közötti távolság megnő. Egy ilyen készlet általában többe kerül, és több szerelési szakértelmet igényel a járművön végrehajtandó fékezési, kormányzási és tengelymódosítások miatt.

A második típusú emelő készletek egy kicsit másképp működnek: speciális fém vagy gumi távtartókat alkalmazva a testet a keret fölé emelik. Vagyis csak a karosszéria és a váz közötti távolság növekszik, ami azt jelenti, hogy ez a változtatás az erőátvitel és a kormányzás geometriáját nem befolyásolja. Nagyobb hasmagasságot eredményez, anélkül, hogy módosítanunk kellene a felfüggesztés bármely elemét. Ennek eredményeként a karosszériaemelő készletek olcsóbbak és kevesebb beszerelési szakértelmet igényelnek.

Az emelőkészletek a hasmagasság növelése által alkalmasabbá teszik járművünket a terepen tapasztalható kihívások sérülések nélküli leküzdésére, lehetőséget teremt nagyobb kerekek felszerelésére, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy nem feltétlenül teszik zökkenőmentessé az utazást.

 

Forrás:

https://adventure.howstuffworks.com/outdoor-activities/off-roading/off-road-vehicles4.htm

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top