fbpx

A tél elmúltával cserélsz olajat motorkerékpárodban?

2021-12-09T13:47:28+01:002021. december 14.|Címkék: |

0

Mi a jobb metódus?

A motorosok körében gyakori kérdés, hogy a téli tárolás előtt vagy után szükséges cserélni az olajat a kétkerekűben. Számos szempontot kell figyelembe vennünk annak mérlegelésekor, hogy mikor szükséges az olajcsere, különösen, ha a jármű huzamosabb ideig használaton kívülre kerül.

A hideg idő elmúltával cserélsz motorolajat? Téli tárolás esetén a leggyakrabban a válasz: nem. Ez attól függ, hogy milyen éghajlaton élsz, mennyi idő telt el azóta, hogy használtad a járművet, és mikor történt a legutóbbi csere. Az egyetlen alkalom, amikor a tavasz beköszöntével érdemes olajat cserélni, ha nem ez nem történt meg a teleltetés előtt.

Tudni, mikor kell motorolajat cserélni, olyan készség, amely idővel és tapasztalattal minden motorkerékpáros számára hasznos tudássá válik.

A következőkben belemerülünk abba, hogy mikor és miért elengedhetetlen az olajcsere időpontjának nyomon követése, hogy felkészülhessünk a motorkerékpár folyamatos karbantartására.

 

A tél beköszönte előtt, vagy annak elmúltával cserélsz olajat?

Ha nem olyan helyen élünk a világban, ahol enyhék a telek, akkor több mint valószínű, hogy erre az időszakra téli szünetre küldjük motorkerékpárunkat. Néhány motoros a jégen és a havon is használja járművét, de ez meglehetősen veszélyes – és a legtöbbünk számára túl hideg is.

Jó hüvelykujj-szabály tudni, ha az olaj piszkos vagy elöregedett, így mindig képesek vagyunk beütemezni a szükséges olajcserét, hogy megelőzzük az esetleges károsodást a motorban.

Annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy pontosan mikor érdemes olajat cserélnünk, áttekintjük a téli tárolás előtti és utáni forgatókönyveket.

Eltérő szabályok érvényesek az olajcsere ütemezéséhez, ha egész télen hideg éghajlaton használjuk motorkerékpárunkat.

 

Tárolás előtti olajcsere?

Amikor motorozunk, a motor égéséből származó melléktermékeket termel. Az égés gyakori mellékterméke a nedvesség és a sav. Hacsak nem használjuk gyakran a járművet, és hagyjuk, hogy ezek a melléktermékek a motorban üljenek, az olaj kopásokat, például rozsdát okozhat.

Szerencsétlen esetben rozsda képződik a motorban, ami idővel elterjed. Amikor tavasszal újra beindítjuk a motort, a nedvesség okozta rozsdásodás miatt a részecskék szétterjednek a motorban. A nedvesség mellett – ha „ülni” hagyjuk – a sav is korróziót okozhat.

A korrodáltság pedig (mindkét esetben) motorproblémákhoz vezethet.

 

Tárolás utáni olajcsere?

Ha a motorkerékpár tárolása előtt cseréltünk olajat, legalább 1500-3000 kilométert kell megtennünk, mielőtt újabb cserére lenne szükség.

Az az oka, amiért nem kell az olajat tárolás után cserélnünk, mert az olaj a használat során károsodik. Úgy képzelhetjük el, mintha az olaj egy palackban ülne a polcon; nincs használatban, tehát nem „fárad el”. A téli tárolás után csak akkor kell olajat cserélni, ha ezt nem tettük meg a „kényszerpihenő” előtt.

Milyen gyakran kell olajat cserélnünk?

A legjobb módja annak, hogy megtudjuk, milyen gyakran kell olajat cserélnünk, ha megnézzük motorkerékpárunk kézikönyvét. Számos tényező befolyásolja az olajcsere alapvető gyakoriságát.

Vegyük figyelembe a következő három dolgot:

  1. Milyen gyakran használjuk a motorkerékpárt
  2. A gyártó és modell
  3. A felhasznált olaj típusa

Az összes változó befolyásolja, hogy milyen gyakran kell olajat cserélni az adott motorkerékpárban. Például az, aki minden nap 50 kilométert motorozik a munkahelyére és vissza, szemben azzal, aki havonta kétszer körbejárja a várost, nem egyszerre cseréli le az olajat. A variációk a fenti három tényezőhöz kapcsolódnak.

 

Honnan tudjuk, hogy szennyezett a motorolaj?

Ha nem tudjuk, hogy szükséges-e már az olajcsere vagy sem, jó mutató lehet, ha megnézzük, mennyire szennyezett a kenőanyag pillanatnyilag. A legfontosabb azonosító a szín.

Minden forgalomban lévő olaj tartalmaz tisztítószert a motor alkatrészeinek tisztítására. Miközben az olaj átáramlik a motoron, a tisztítószer tisztán tartja az alkatrészeket.

Ahogy elhasználódik, az olaj színe sötétebb lesz. A színváltozás általában a szennyeződések felhalmozódásának köszönhető. Ha az olaj piszkos marad, már nem tudja megfelelően megtisztítani a motort, amely problémákhoz vezet.

 

Használja ki a helyi motorkerékpár-szerelők tudását

Az ilyen típusú kérdéseket és aggályokat a motorkerékpár-gondozással kapcsolatban elengedhetetlen feltenni, különösen, ha még kezdők vagyunk. A legjobb dolog, amit tehetünk, hanem vagyunk magabiztosak a téren, hogy kutatást végezünk és szakemberek segítségét vesszük igénybe.

Ha vidéken élünk is, biztosan akad a közelben egy motorkerékpár szerelő, akit felhívhatunk, vagy megállhatunk a szervizben egy gyors vizitre. A szakemberek képesek lesznek a megfelelő kenőanyagod ajánlani, és tudni fogják mikor szükséges a következő olajcsere.

Ahogy egyre többet tanulunk motorunk gondozásáról, azért ne becsüljük alá a tapasztaltabbak bölcsességét és mentorálását. A kérdések feltevése a kulcsa, hogy többet tudjunk meg motorkerékpárunk karbantartásáról, a tapasztalat pedig megadja azokat az eszközöket, melyekre szükségünk van ahhoz, hogy továbbra is élvezzük ezt a hobbyt.

 

Forrás:

https://motofour.com/do-you-change-your-motorcycle-oil-after-winter-whats-better/

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top