fbpx

Az idei szezon változásokban gazdag: F1 2020-ban

2020-06-25T11:16:37+02:002020. június 26.|Címkék: , , , |

0

Elárulta a Motorsport Világtanács (WMSC) által pénteken elfogadott új Forma-1-es szabályok részleteit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A Forma-1 2020-as szezonja két hét múlva rajtol majd Ausztriában, a koronavírus-járvány miatt már eddig is nagyban eltérőre sikeredett az idei szezon, de a szervezők a verseny idejére is számos intézkedést hoztak, hogy megakadályozzák a fertőződést a versenyhétvégék során.

Azt már tudjuk, hogy a versenyek zárt kapusok lesznek, nézőközönség nem vehet részt rajtuk, de ezen felül is sok szabályon módosítani kellett, melyet az F1 vezetőség a csapatokkal és az FIA-val együttműködve hozott meg. Ezeket ratifikálta a minap a WMSC, most pedig a részletek is kiderültek.

VÁLTOZIK A RAJTPROCEDÚRA ÉS A DOBOGÓS CEREMÓNIA IS

Az egyik legfőbb változás a rajtprocedúrát tekintve történt: annak érdekében, hogy a csapattagok távolságot tarthassanak egymás között, csapatonként mindössze 40 szakember mehet majd ki a gridre a versenyek előtt. Összesen egyébként egy csapat 80 fővel utazhat a versenyhétvégékre.

Mivel a zárt kapus versenyeken nem lesznek a szokásos rajt előtti ceremóniák, a bokszkijárat nem 30, hanem 20 perccel a start előtt zár majd. Az autókra nem 3, hanem 5 perccel a rajt kezdete előtt kell felrakni a végleges abroncsokat, és a „csapattagoknak, illetve a felszereléseket szállító kiskocsiknak ekkor kell elhagyniuk a rajtrácsot”.

Az új sportszabályzatban leírják, hogy „amikor a 3 perces jelzést bemutatják, csapatonként legfeljebb 16 szakember tartózkodhat a rajtrácson”. Nekik a szokásos, 15 másodperces jelzéskor kell levonulniuk a pályáról.

Fotó: Red Bull

Természetesen megváltoznak a dobogós ceremóniák is, ám ezzel kapcsolatban részleteket még nem közöltek, azokról többet az adott események előtt tudhatunk meg. Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója nemrég egy interjúban azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy amennyire lehet, látványosak legyenek a díjátadók a TV-képernyőn keresztül, és lehetséges forgatókönyv, hogy a futamok végén a legjobbakat felsorakoztatják majd a rajtrácson.

LASSABB MUNKA NÉMI ENYHÍTÉSSEL

A csapatok azzal már pontosan tisztában vannak, hogy az új protokollok miatt lassabban halad majd a munka a garázsokban is, ezért az úgynevezett „kijárási korlátozáson” is módosítanak az új idényre.

Csütörtökön és pénteken a szokásosnál egy órával tovább dolgozhatnak, a „kijárási korlátozás” tehát az eddigi 9 helyett 8 órán át tart.

NEM LESZ KÜLÖNBSÉG A CSAPATOK GUMIVÁLASZTÁSAI KÖZÖTT

Annak érdekében, hogy némi rugalmasságot biztosítsanak a Pirellinek, változtattak az abroncskeverékek meghatározásának menetén is. A gumigyártónak eddig 15 héttel a tengerentúli, és 9 héttel az európai versenyek előtt ki kellett jelölnie azokat a vegyületeket, melyekkel az adott helyszínre érkezik. Ezt a szabályt most törölték, a gumikeverékek meghatározását legkésőbb 2 héttel az esemény előtt meg kell tenni.

Szintén jelentős változás, hogy minden versenyző ugyanolyan leosztásban kapja meg a keverékeket, a csapatok tehát nem választhatják meg, hogy melyik vegyületből mennyit kérnek pilótáiknak. Mindez azt jelenti, hogy a mezőny minden egyes tagja 2 garnitúrát kap a kemény, 3-at a közepes és 8-at a lágy keverékből.

Fotó: Alfa Romeo Racing

A csapatok kapnak egyébként majd kísérleti gumikat is, ezeket a második szabadedzések első 30 percében, nem pedig az utolsó 30 percében használhatják.

Az FIA új sportszabályzata lehetővé teszi azt is, hogy bizonyos esetekben a versenybírók távolról dolgozzanak.

„Kivételes esetekben, ha valamelyik steward nem tud jelen lenni az esemény kezdetén, elérhetőnek kell lennie folyamatosan, hogy el tudja látni feladatait” – írja a szabálykönyv.

Némi módosítást megejtettek az aerodinamikai szabályokon is, ez pedig lehetővé teszi, hogy a Forma-1 csapatai kisebb munkákat elvégezzenek 2022-es csomagjukon – ám csak annak érdekében, hogy fékrendszereiken hatékonyan dolgozhassanak. Az összes többi 2022-re vonatkozó aerodinamikai fejlesztéssel 2021. január 1-ig várniuk kell.

Forrás: f1vilag.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top