fbpx

A FOLYADÉKTUDOMÁNY AZT JELENTI, HOGY MINDEN EGYES OLAJCSERE SORÁN A MEGFELELŐ OLAJAT ÉS ELJÁRÁST KELL ALKALMAZNI

2022-05-16T12:26:03+02:002022. május 16.|Címkék: , , |

0

Ha eljött az olajcsere ideje, elengedhetetlen, hogy tisztában legyen vele, milyen motorolajra van szüksége. Manapság egyre összetettebb a válasz erre a kérdésre. A legújabb motorok egyre kisebbek és egyre erőteljesebbek, a gyártók pedig az összetett, teljesen szintetikus olajok használatát javasolják a motorra nehezedő nagy nyomással való megbirkózás és a megfelelő üzemanyag hatékonyság elérése érdekében.

Ha sportautót vagy európai import autót vezet, a gyártó valószínűleg egy teljesen szintetikus motorolajat ír elő. Ha azonban egy régebbi, hazai gépjárművel rendelkezik, lehet, hogy ásványi olajat ajánl. Annak ellenére, hogy ez a leggazdaságosabb választás, a teljesen szintetikus olaj nagyobb védelmet nyújt a motor számára. Elengedhetetlen, hogy minden olajcsere során tisztában legyen vele, milyen motorolajra van szüksége.

 

Milyen motorolajat érdemes választani?

Sokféle motorolaj létezik, vajon melyik a megfelelő az ön gépjárműve számára? Nos, három alapvető fajtát különböztetünk meg: az ásványi, a részben szintetikus és a teljesen szintetikus olajat. A három opció közül az ásványolaj alapú motorolajokat finomítják a legkevésbé, ami azt jelenti, hogy kevesebbe kerülnek, de az általuk biztosított védelem, teljesítmény és gazdaságosság is alacsonyabb. A részben szintetikus motorolajok a megnövelt teljesítmény érdekében szintetikus olajjal keverik az ásványi olajat, ezáltal olcsóbbak a teljesen szintetikus motorolajoknál. A teljesen szintetikus olajok a legdrágább motorolajok, mivel rendkívül nagy mértékben finomítják őket. Ezek az olajok biztosítják minden gépjármű számára a legjobb védelmet és gazdaságosságot.

 

 Motorolajszint ellenőrzése

 Némelyik gépjármű alig fogyaszt motorolajat, másokat viszont rendszeresen után kell tölteni. Éppen ezért az olajcserék közötti időszakban érdemes rendszeresen ellenőrizni az olajszintet: ugyanis a motor alacsony olajszint mellett történő járatása erősebben igénybe veszi a motort és komolyan csökkentheti az olaj és a motor élettartamát.

Bizonyos modern gépjárművekbe elektromos olajérzékelőt építenek, amely jelzi, ha a motorolaj megközelíti a biztonságos minimumértéket. De ha önnek nem ilyen gépjárműve van, érdemes rendszeres időközönként manuálisan ellenőrizni az olajszintet, különösen hosszabb utak előtt. Jól tudjuk, hogy az érzékelők és a jelzések észrevétlenül meghibásodhatnak.

A motorolaj szintjének ellenőrzéséhez az alábbiakra van szüksége:

  • Tiszta rongy vagy papír törlőkendő
  • Sík felületre leparkolt gépjármű
  • Egyszer használatos kesztyű (ha szükséges)

 

  1. Először is parkolja le gépjárművét sík felületen, majd várjon legalább 10 percet, hogy az olaj visszacsorogjon az olajteknőbe.
  2. Emelje fel és támassza ki a motorháztetőt, majd keresse meg az olajszintmérő nívópálcát, amelyet általában elég egyszerűen meg lehet találni és könnyen is hozzáférhető.

 

  1. Húzza ki a nívópálcát, és törölje tisztára a végét egy tiszta ronggyal vagy papír törlőkendővel. Ezután dugja vissza a helyére, ügyelve arra, hogy teljes mélységben bemenjen, aztán azonnal húzza ki, és fordítsa vízszintes helyzetbe.
  2. A nívópálca végének közelében két vonalat kell látnia, olykor a két vonal között egy keresztben vonalkázott terület is látható. Ideális esetben az olajszintnek a felső vonalnál vagy annak a közelében kell lennie, de még az is rendben van, ha valamivel az alsó vonal felett van.

 

Ha az olaj a minimális szint közelében vagy alatt van, mindenképpen azonnal fel kell töltenie az olajszintet. Ha az olajszint a két vonal között helyezkedik el, ajánlott az olaj maximális szintre való feltöltése, hogy a motor a legjobb védelemben részesüljön.

Fontos, hogy akkor is a megfelelő viszkozitású és specifikációjú olajat töltse a gépjárműbe, ha csak kevés olaj feltöltésére van szükség.

Az olaj feltöltésekor figyeljen rá, hogy ne töltse túl. A megfelelő szintet egyszerre csak kis mennyiséggel való többszöri utántöltéssel próbálja elérni.

 

Motorolajszint ellenőrzésének gyakorisága

Természetesen alapvető fontosságú, hogy a gyártó által meghatározott időintervallumokban mindig cserélje le a motorolajat. De vajon milyen gyakran kell ellenőrizni az olajszintet?

Az olajszint-érzékelők megjelenése előtt sok autóvezető legalább hetente egyszer a nívópálca segítségével ellenőrizte az olajszintet.

Erre ma már nem feltétlenül van szükség, hacsak nem idősebb autóval rendelkezik. Persze azért az új autókban is lehet még szükség az olaj utántöltésére, így érdemes rendszeresen ellenőrizni az olajszintet.

Akármilyen gépjárművel közlekedik is, az olyan környezeti tényezők, mint az üzemanyag-minőség, az extrém hőmérsékletek, illetve a kisebb megállók beiktatása menetközben mind növelhetik a motor által felhasznált olaj mennyiségét. Az ellenőrzés, és ha szükséges, a feltöltés mindössze egy percet vesz igénybe, viszont ezzel lehet, hogy évekkel hosszabbítja meg a megbízható, hatékony és gazdaságos autóvezetés élményét.

 

forrás: https://www.castrol.com/hu_hu/hungary/home.html

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top