fbpx

Miért kulcsfontosságú a helyszíni laboratórium a versenygyőzelemhez?

2019-07-09T15:27:09+02:002019. augusztus 13.|Címkék: , , |

1

Kívülről nézve nem nyilvánvaló, de az üzemanyag és a kenőanyagok kulcsszerepet játszhatnak a Forma 1-es versenyautók teljesítményében és megbízhatóságában. Rajtuk múlhat, hogy az autó értékes Nagydíj győzelmet arat vagy esetleg nem tudja befejezni a versenyt. Az Aston Martin Red Bull Racing csapatnak az ExxonMobil szállítja a működéshez elengedhetetlen termékeket, amelyek természetesen folyamatos ellenőrzés alatt állnak a versenyhelyszíneken is.

A folyamatos vizsgálatok biztosítása érdekében egy mobil laboratórium kíséri el a csapatot minden versenyhelyszínre, hogy tesztelje a versenyhez használt üzemanyagot és motorolajat. Ezeknek a vizsgálatoknak két fő célja van. Az első, a legmagasabb szintű minőség ellenőrzés biztosítása mind az Esso Synergy verseny-üzemanyag, mind a Mobil 1 motorolaj esetében.

A FIA előírásai megkívánják az üzemanyag tanúsítását a verseny előtt, valamint a motorolaj pontos összetételének megadását, ezért ellenőrizni kell minden versenyre szállított terméket, hogy biztosítva legyen a követelményeknek való megfelelés. A motorból, hajtóműből és a hidraulikus rendszerből történő mintavételezés másik oka a megbízhatóság vizsgálata a teljes verseny-hétvége folyamán. Mivel a várható kopások jellege ismert, így a fellelhető kopásfémek típusa is jól meghatározható a használt olajban. A kopásfémek segítenek beazonosítani, melyik alkatrészből származik a szennyeződés, hol várhatók jelentős kopások, melyek befolyásolhatják a jármű teljesítményét.

2018-ban, a Kínai Nagydíj harmadik szabadedzésén az egyik autónál műszaki hiba lépett fel. Az Aston Martin Red Bull Racing csapatának a lehető leghamarabb meg kellett határoznia a hiba természetét, hogy azt kijavíthassák még az időmérő edzés előtt. Az elvégzett olajelemzés két kopásfém megemelkedett szintjét mutatta, ezek jellemzői megfeleltek a turbófeltöltő fémösszetételének. Ezek a laboratóriumi eredmények lehetővé tették, hogy a Aston Martin Red Bull Racing csapat időben beazonosítsa és kijavítsa a problémát éppen időben ahhoz, hogy sikeresen részt vegyenek az időmérőn. Ezek után, vasárnap megnyerték a versenyt. Ez nagyszerű csapatmunka volt, amely megmutatta az ExxonMobil műszaki lehetőségeit az Aston Martin Red Bull Racing csapat helyszíni támogatásában. Egy helyszíni laboratórium nem hétköznapi dolog, hanem olyan pluszt nyújt, ami közvetlen hatással lehet a verseny kimenetelére.

Az ExxonMobil mérnökei folyamatosan monitorozzák a hajtómű-, a hidraulika- és a motorolaj állapotát – ez három mintát jelent autónként, naponta háromszor, vagyis 18 olajminta egy teljes versenyhétvégén. Az üzemanyag esetében minden versenyre szállított hordót megvizsgálnak annak érdekében, hogy kizárják a szivattyúkba kerülő szennyeződések lehetőségét a betöltés folyamán. Emellett előfordulhat, hogy a FIA kérésére is mintát kell venni a versenyhétvége során bármikor. Ez csapatonként kb. 20 üzemanyag-mintát jelent egyetlen hétvége leforgása alatt.

Az ExxonMobil az Aston Martin Red Bull Racing és a Scuderia Toro Rosso csapataira koncentrál a fejlesztések során. Amint az ExxonMobil kifejleszt valamit, az azonnal fékpadi tesztre kerül a Hondánál Sakurában, így rövid idő alatt részletes vizsgálati eredményekhez jutnak hozzá a csapatok. A helyszíni laboratóriumi vizsgálatok tehát kulcs szerepet töltenek be a versenygyőzelmek elérésében.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top