fbpx

COVID-19 fertőtlenítés fénnyel

2020-04-02T14:45:14+02:002020. április 2.|Címkék: , , |

0

A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Ebben a megfogalmazásban az emberi érzékszerv észlelési képessége alapján határoztuk meg. Más emberi érzékszerv is van, amely elektromágneses sugárzást képes érzékelni: ez a hőérzékelő szervünk.
Tágabb értelemben beleérthető az ennél nagyobb (infravörös), és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is, ekkor az egyértelműség kedvéért hozzátesszük a megfelelő jelzőt: infravörös fény, ultraibolya fény.

A fény elektromágneses sugárzás: az elektromágneses sugárzásoknak azon hullámhosszú tartománya, amelyet az emberi szem érzékelni tud. Az emberi szem a 390 és 750 nanométer hullámhosszak közé eső elektromágneses sugárzást érzékeli.
A környezetünkben előforduló összes elektromágneses sugárzás sorba rendezhető hullámhossz (illetve energia) szerint, ekkor kapjuk az elektromágneses spektrumot. Ezen belül a 380 nm és 780 nm közötti hullámhosszú elektromágneses sugárzások az emberi szem számára is láthatók, ezeket látható fénynek vagy egyszerűen fénynek nevezzük. Fizikai természetét tekintve a fény – mint elektromágneses sugárzás – voltaképpen energia, amely a térben elektromágneses hullámként terjed.

Forrás: wikipedia

Forrás: wikipedia

Forrás: wikipedia

A germicid vagy baktériumölő lámpák speciális UV-C tartományú fényforrások. Ez a rövid hullámú ultraibolya sugárzás roncsolja a kórokozók DNS-ét, ionizálja az oxigént és ózon keletkezik, ami szintén fertőtlenítő hatású.

Ábra: Korszerű kompakt kisnyomású germicid lámpa
A laboratóriumi, illetve kórházi eszközök fertőtlenítésén kívül több területen is használnak germicid lámpákat.
Így például légkondicionáló rendszerekben mind az átáramló levegő, mind a kondenzációs tartály fertőtlenítésére. Vízkezelő rendszerekben, mind ivóvíz, mind szennyvíz kezelésre, valamint uszodatechnikában. Bár a klórozást nem váltja ki, de jelentősen csökkenthetővé teszi a felhasznált vegyszermennyiséget.
A koronavírus hívta fel a figyelmet arra, hogy a telefonon és kemény felületeken is napokig képesek megélni a baktériumok és vírusok, ezért fontos, hogy megtisztítsuk őket. COVID-19 eltávolításához valószínűleg sokkal nagyobb UV-C-dózisra van szükség, mint amit a kereskedelemben kapható eszközök kibocsátanak.

Figyelem!
A rövidhullámú UV káros az emberekre. Nem csupán leégést, és hosszú távon bőrrákot okoz, de a szaruhártya fájdalmas gyulladását is kiválthatja, ami akár maradandó látáskárosodást is okozhat. Ezért a sugárzást árnyékolni kell. Mivel az UV-C sugárzás képes kémiai kötéseket felbontani, a műanyagok (például szigetelések, tömítések) a szokásosnál látványosan gyorsabban elöregednek.
Más potenciális veszélyforrás a keletkezett ózon, mint mérgező anyag.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top