Off-road etikett

Motor és tuning
2024.06.04.

Az off-roadozáshoz, mint minden más motorsporthoz, alapvető etikett ismeretek szükségesek, jelen esetben a trail-etikett. Mielőtt nekivágnál az első ösvénynek, a Te felelősséged, hogy ismerd az alapvető, univerzális szabályokat, valamint tisztában légy az adott területre vonatkozó egyedi sajátosságokkal.

Végezz kutatást

Mielőtt egyáltalán belevágnál, rendelkezned kell néhány alapismerettel a tájról. Például van rajta magántulajdon? Van belépődíj? Van alternatív útvonal? Szánj időt arra, hogy még indulás előtt tájékozódj a felfedezendő területet illetően, így könnyedén megelőzheted az enélkül fellépő problémákat.

Tartsd tiszteletben a táblákat

Mielőtt ész nélkül elrohannál a táblák és az útbaigazítások mellett, állj meg és olvass egy kicsit. A földtulajdonosok okkal helyezik el a táblákat, legyen szó behajtani tilos tábláról, az adott területre vonatkozó utasításokról, szabályokról vagy biztonsági óvintézkedésekről.

Maradj az ösvényen

A kijelölt ösvény elhagyása nemcsak a vadon élő állatokban, a helyi növényzetben és a járműben okozhat kárt, de összeütközésbe is kerülhetsz a törvénnyel! Az ösvények okkal léteznek; ha letérsz róluk, az mindig több bajhoz vezet, mint amire számítasz.

Hagyd jobb állapotban az ösvényt, mint ahogy találtad

Nincs annál rosszabb, mint egy olyan terepen haladni, amely tele van szeméttel, üres sörösdobozokkal és más hulladékkal. Ha bármilyen szeméttermelésben – evés, ivás, stb. – veszel részt, a hulladékot magad után összeszedve – és lehetőség szerint a szelektív hulladákgyűjtést szem előtt tartva – dobd ki. És ha véletlenül valaki más „ott felejtett” hulladékát találnád meg, szánj néhány percet a takarításra; egy kis figyelmesség is sokat számít!

 

Add meg az elsőbbséget

Csakúgy, mint az utcán, a közlekedésben részt vevőknek akkor is sorrendje van, amikor a terepen vagy. Egyes járművek hagyományosan elsőbbséget élveznek, ilyenek például gyalogosok, hegyi kerékpárosok, motorkerékpárok és ATV-k. Ne légy tapintatlan, add meg a tiszteletet.

Ezenkívül, amikor egy meredek dombon navigálsz, van egy kimondatlan szabály, amely szerint a felfelé haladónak van elsőbbsége. Jellemzően az emelkedőn a járműnek nagyobb lendületre van szüksége, hogy feljusson a domb tetejére, mint egy lefelé haladónak, hiszen az abban a pillanatban kapja vissza a lendületét, amikor a lába elhagyja a féket.

Felejtsd az egód a kapuban

Nem ritka, hogy az autósok, még a motorsport veteránjai is nyomást gyakorolnak más sofőrökre, hogy a képességeik határain túl próbáljanak meg akadályokat leküzdeni. Ilyen esetekben ne engedj egy potenciálisan veszélyes javaslatnak. Ismerd meg a határaidat, és tartsd tiszteletben azokat! Tudod, hogy mi bántja jobban az egódat, mint egy megugorhatatlannak tűnő akadály? Az off-road járgányod tönkretétele.

Segíteni másokon

A z off-roadosok egy család; akár tetszik, akár nem. Amikor kint jársz a terepen, fontos, hogy tisztelettel bánj másokkal, és amikor csak lehetséges, nyújts segítséget. Lehet, hogy az egyetlen szerszám, ami épp hiányzik egy bajba jutott társadnál, pont a te eszköztáradban van!

Érezd jól magad!

És ne feledd, ezek a tippek a Te javad szolgálják, és biztosítják, hogy a lehető legjobb időt tölthesd a terepen, és mindig biztonságban térj haza!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Többé nem kell aggódni a defekt miatt: itt a Bridgestone új négyévszakos defekttűrő gumiabroncsa

Motointegrator TikTok nyereményjáték

Philips izzók az Inter Cars kínálatában !

AZ EREDETI ALKATRÉSZEKKEL MEGEGYEZŐ MINŐSÉGŰ MONROE INTELLIGENT SUSPENSION RIDESENSE™ ELEKTRONIKUS CSILLAPÍTÓK

HOGYAN TARTHATJUK MEGFELELŐ ÁLLAPOTBAN AUTÓNK KLÍMARENDSZERÉT?

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat