Minden, amit a vízpumpa cseréről tudni kell

Tehergépjármű
2024.04.04.

Minden, amit a vízpumpa cseréről tudni kell

A működő vízszivattyú létfontosságú a motor számára; ha a vízszivattyú meghibásodik, a motor túlmelegszik és leáll, a vízszivattyút cserélni kell.

A vízszivattyú közvetlenül a motorblokkhoz van rögzítve, és centrifugális erővel működik. Ha a vízszivattyú nem működik, a hűtőfolyadék stagnál, és a motor túlmelegszik. Egy modern autómotor enyhe túlmelegedést kibír, de a súlyos túlmelegedés károsíthatja. A hűtőfolyadéknak folyamatosan át kell áramolnia a motoron. Ennek biztosítása a vízszivattyújának feladata.

Vízszivattyú csere: Jelek

Néhány jel, ami arra utal, hogy a jármű vízszivattyúja nem működik megfelelően:

Szivárgás: Az első talán a legegyértelműbb jel a hűtőfolyadék szivárgása. A vízszivattyú alján általában van egy leeresztő nyílás. A nyílás körüli kis mennyiségű száraz hűtőfolyadék-maradvány lehetséges, de a lefolyóból szivárgó hűtőfolyadék azt jelzi, hogy a szivattyú nem működik helyesen, és ki kell cserélni. A gépjármű- és pótalkatrész-gyártók utasításokat adnak a szerelőknek arra vonatkozóan, hogy a vízszivattyú mikor tekinthető hibásnak, és mikor kell cserélni.

A hőmérséklet-mérő: Megfelelően működő hűtőrendszer a hőmérséklet-érzékelőt vagy mérőt mindig a normál határokon belül tartja. A hibás, vagy nem megfelelően működő vízszivattyú esetén a hőmérsékletmérő vagy érzékelő működése a normál tartománytól eltér.

Zajok: Egyes autókban vagy járművekben a hibás vízszivattyú zörgő vagy csikorgó hangot is adhat, néha akár időszakosan. Ilyen esetekben a szerelőnek azonosítania kell a zajforrást, mielőtt kiszereli a vízszivattyút. Például: ha a szerelő azt tapasztalhatja, hogy a vízszivattyú tengelye meglazult (lóg), ez jelzi a szivattyú hibáját.

Túl magas hűtőfolyadék hőmérséklet: A hibásan, nem megfelelő hatékonysággal működő vízszivattyú legnyilvánvalóbb jele a motor túlmelegedése. Ezt általában a motorhőmérsékletre figyelmeztető lámpa vagy a motorhőmérő jelzik a műszerfalon.

Hogyan cseréljünk vízpumpát és mennyibe kerül

Mielőtt elvégezné a vízszivattyú cseréjét, ellenőriznie kell a jármű gyártójának ajánlásait. Minden motorkonstrukciónak saját szíjhajtás-konfigurációja lehet, ezért kövesse az összes speciális utasítást. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket autója vízszivattyújának cseréjéhez:

  • Kezdje teljesen lehűtött motorral, majd válassza le az akkumulátor negatív pólusát.
  • Engedje le a hűtőfolyadékot a vízhűtő alján lévő csap meglazításával.
  • A csereszivattyúkat általában a működéshez szükséges tömítésekkel szállítják. A munka megkezdése előtt olvassa el a javítási kézikönyvet, és ismerje meg a szivattyú helyét és típusát.
  • A vízszivattyú néha jól el van rejtve a kipufogócső alatt. A járműjavítási kézikönyvben megtudhatja, hogy mely alkatrészeket kell eltávolítania, hogy elérje a vízszivattyút. Egyes motoroknál előfordulhat, hogy el kell távolítani a burkolatot, a hűtőt és a tömlőket, hogy hozzáférjenek a vízszivattyúhoz. Előfordulhat, hogy el kell távolítania a szíjtárcsákat és a visco ventilátorokat, amelyekhez speciális lehúzó szükséges.
  • Szerelje ki a régi vízszivattyút. Kiszereléskor ügyeljen a csavarok hosszára, mert előfordulhat, hogy nem azonosak.
  • Összeszerelés előtt győződjön meg az illeszkedő felületek tisztaságáról, nincs-e rajta visszamaradt régi tömítésanyag. Ha az illeszkedő felületek szennyezettek maradnak a hűtőfolyadék szivároghat.
  • Ellenőrizze, gondolja végig a vízszivattyú beszerelési folyamatát.
  • Használjon szilikon RTV vízszivattyú tömítést, ha azt a javítási kézikönyv javasolja. Szánjon rá időt erre a tevékenységre, mert a nem megfelelő végrehajtás szivárgáshoz vezethet. Használjon gittkést vagy tömítéskaparót, gondosan készítse elő a felületet, mielőtt továbblép. Egy rosszul beszerelt tömítés esetén szivárgások fordulhatnak elő, aminek kijavításához újra el kell végeznie szinte a teljes munkafolyamatot.
  • Szerelje be az új szivattyút. A helyes újratelepítési sorrendet a gyártó kézikönyvében találja. Húzza meg az összes csavart a specifikációnak megfelelően.
  • Helyezze vissza az eltávolított alkatrészeket. A hűtőfolyadék és a hűtőfolyadék keverék megfelelő feltöltésének módját a gyártó kézikönyvében találja. Ügyeljen arra, hogy légtelenítse a rendszert, hogy eltávolítsa a légbuborékokat, amelyek hibás működést és túlmelegedést okozhatnak.

 

Dolz, a vízszivattyúkhoz szükséges segítség

A jármű vízszivattyú gyártójának kiválasztása meglehetősen bonyolult. Mivel ez autója vagy teherautójának egyik fontos alkatrésze, a jó minőségű cserealkatrészek számos előnnyel járhatnak. Jó hírű gyártót válasszon, mert az alkatrészek csereszabatosak a kiszerelt alkatrésszel, és az OE-specifikációkkal, valamint az általuk kínált garanciákkal és minőséggel. Így a minőségi pótalkatrészek és a megfelelő karbantartás javíthatja a biztonságot és a termelékenységet.

A Dolz egy autós vízszivattyú-óriás, amely több mint 90 éves tapasztalattal rendelkezik a vízszivattyú-gyártás területén. Az évek során a vállalat sikeresen tartott lépést a piac kihívásaival, kifejlesztette az legmegbízhatóbb és legtartósabb vízszivattyút. A Dolz vízszivattyúk ISO 9001 tanúsítvánnyal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nincs kompromisszum a minőség, a megbízhatóság és az ügyfelek elégedettsége terén. A Dolz személygépkocsik és teherautók vízszivattyúinak széles választékát gyártja a felhasználók számára. Szerezd meg legjobb autós vízszivattyút a Dolztól, és élvezd a gondtalan vezetés élményét!

https://www.idolz.com/en/2024/01/19/water-pump-replacement/

Kapcsolódó cikkek

Philips izzók az Inter Cars kínálatában !

AZ EREDETI ALKATRÉSZEKKEL MEGEGYEZŐ MINŐSÉGŰ MONROE INTELLIGENT SUSPENSION RIDESENSE™ ELEKTRONIKUS CSILLAPÍTÓK

HOGYAN TARTHATJUK MEGFELELŐ ÁLLAPOTBAN AUTÓNK KLÍMARENDSZERÉT?

OSRAM – LEDriving Working Lights – FLUSH

Hogyan tarthatjuk megfelelő állapotban autónk klímarendszerét?

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat