Felkészítés a télre 1.rész

Mind
2023.11.14.

Itt van a Tél itt van újra…

Mint minden évben idén is elérkeztünk a téli időszakhoz, annak minden szépségével és kihívásával együtt.
Te és az autód felkészültetek a hidegre?

Sok mindent Te is megtehetsz, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe az első fagyok beköszöntével. Mutatjuk!

Párásodik az ablak?

Az esős, hideg idő beköszöntekor nem szívesen húzzuk le az ablakot, így azt vehetjük észre, hogy az üvegek és a szélvédők párásak és csak nehezen oszlik el a fátyol róluk.
A hiba oka lehet az eltömődött, koszos pollenszűrő!
Az őszi időjárás, a por, és a lecsapódó pára olyan réteget hoz létre a szűrő felületén, ami eltömíti a papírt, ezáltal lecsökkenti vagy megszünteti a levegő átáramlását.
Az esetek többségében a szűrő cseréje megoldja ezt a problémát és az utazás máris kényelmesebb és egészségesebb!

Folyadékok ellenőrzése:

A hűtőközeg és a kenőolaj ellenőrzése nem a télhez kötött, de érdemes megtenni rendszeresen, és a tél beköszöntével a hűtőfolyadék fagyáspontjának ellenőrzése nagyon fontos.
Vegyük figyelembe, hogy a menetszél nagyban csökkenti a hőmérsékletet a hűtőnél, így egy -10 fokig fagyálló hűtőfolyadék kikristályosodhat, akár már -5 foknál a menetszél hatására.

A mérés egyszerűen elvégezhető a képen látható kis műszerrel:

 

 

A motorháztetőt felnyitva ne felejtsük el feltölteni téli ablakmosó folyadékkal a tartályt. A nyári ablakmosó a csövekben elfagyhat és kellemetlen beázást okozhat a karosszériában.
A feltöltés után fontos, hogy eljuttassuk a téli folyadékot egészen a fúvókákig! Ezzel csökkenthető az elfagyás veszélye, különös tekintettel a hátsó ablaktörlőkre!

Akkumulátor:

A hideg idő megnövekedett terhelést ró az akksikra is, így érdemes megnézni őket, hogy fogják-e bírni a strapát. Jellemző, hogy egyik pillanatról a másikra válnak működésképtelenné és általában a legrosszabbkor. A helyzeten könnyen úrrá lehetünk egy teszter és egy töltő segítségével:

 

Lámpák és fények:

Napjainkban már nem csak a hátsó lámpák, de az elsők is műanyag alapú borítást kapnak, így hajlamosak az UV és a hő hatására mattulni.
A matt fényszóró mellett csökken a látótávolság és a láthatóságunk is.

Lehetőségünk van felpolírozni a lámpatesteket a képen látható szettel!

 

Emellett az is fontos, hogy az összes világító test megfelelően működjön, így egy pár perces vizsgálattal feltárhatjuk a hibát és egy izzó cserével máris biztonságosabbá tettük a közlekedésünket.

Látni és kilátni…

A szélvédő belső oldaláról már beszéltünk a pollenszűrő kapcsán, kívülről pedig az ablaktörlőt kell megemlítenünk.
Ha nem töröl rendesen, csíkoz, nyikorog az ablaktörlőd az nagyban rontja a kilátást, ezzel növeli a közlekedésben rejlő kockázatot.

Abroncsok:

Az időjárásnak megfelelő abroncs használata mindig fontos. Mikor beköszönt a hideg, drasztikusan lecsökken a nyári abroncsok tapadása, így ne halogassuk a cserét.
A testi épségünk mindennél fontosabb, ezért váltsunk időben! Téli és 4 évszakos abroncsok széles választékban elérhetőek az InterCars kínálatában.

Fékek:

Ezen alkatrészek (fékbetét, féktárcsa, fékfolyadék, porvédők, fékmunkahengerek) ellenőrzését érdemes szakszervizre bízni és rendszeresen elvégeztetni.

Ezek az alkatrészek folyamatosan ki vannak téve a környezeti hatásoknak és a kopásnak. Ha azt érezzük, hogy a szükséges pedálerő megváltozik, a fék lejjebb fog, vagy az ABS nem működik azonnal, forduljunk segítségért kedvenc szerelőnkhöz.

Minden terméket megtalálsz az Inter Cars Webkatalógusában.

Kapcsolódó cikkek

Karosszéria emelés vs Felfüggesztés emelés: Melyik a megfelelő választás?

Van Hool felemelkedése és bukása

Prémium légszárító patronok OE minőségben a globális piacvezetőtől

Ez az új Astra HDX – az off-road Iveco T-Way speciálisabb rokona

Aki keres az talál!

Üzemanyagszűrő, a befecskendezési rendszer védőbástyája!

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat