SÖRPERCEK: TOP 5 sörös recept

Ki ne szeretné az isteni nedűt, a folyékony kenyeret, az aranyló és kellemesen habzó italt, amely manapság sokunknak egyet jelent egy nap sikeres lezárásával, egy baráti összejövetel megkoronázásával, vagy egy emlékezetes alkalom még emlékezetesebbé tételével? Naná, hogy mi is a sörre gondoltunk ezen sorok láttán. Az Inter Cars nyári hűsítő akciójának keretén belül most Te is megízlelheted ezeknek a sörös perceknek a hangulatát!

Mai cikkünkben segítünk Neked egy rövid kis receptgyűjteménnyel, hogyan is használd ki Dreher söröd minden cseppjét! Íme az Inter Cars TOP 5 sörös receptje:

1. Sörös sajtleves

Nem szokványos, és talán sokaknak meglepő is lehet. Sörből levest!? Nemár! De bizony! Íme egy remek ötlet a sörös főzőcskézésekhez.

Hozzávalók:

1-2 ek olaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db póréhagyma

1 db nagyobb sárgarépa

só, bors ízlés szerint

szerecsendió

1 db babérlevél

1 nagy tk keményítő

150 ml tejszín

300 ml víz

100 g reszelt füstölt sajt

100 g reszelt vörös cheddar sajt

200 ml DREHER sör

Elkészítés:

A vöröshagymát és fokhagymát apróra a többi zöldséget karikákra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, rádobjuk először a vöröshagymát, fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, majd jöhet a többi zöldség is. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele, 3-4 percig pirítjuk őket, majd rászórjuk a keményítőt, összekeverjük, majd felöntjük a tejszínnel és a barna sörrel. Beledobjuk a babérlevelet és párszor megkevergetve 10 percig főzzük még a levest. Mikor a répa is megpuhult, felöntjük a vízzel és botmixerrel lezúzzuk. Beleszórjuk a kétféle reszelt sajtot és elkeverjük a levesben. A baconszeleteket száraz serpenyőben lepirítjuk és a levest ezzel tálaljuk.

 

2. Mac ‘n’ Cheese sörrel

Egy örök klasszikus egy fontos plusz hozzávalóval.

Hozzávalók:

300 gr makaróni tészta

40 gr vaj

40 gr liszt

2 gerezd fokhagyma

400 ml tej

só, bors ízlés szerint

szerecsendió

300 gr reszelt vörös cheddar sajt

4 ek reszelt parmezán

150 ml DREHER sör

Elkészítés:

A tésztát forró, enyhén sós vízben félkeményre főzzük. A vajat egy lábasban felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, belereszeljük a fokhagymát, elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk a besamelt, és beleszórjuk a szerecsendiót is. Felöntjük a sörrel és belekeverjük a reszelt cheddar és a parmezán felét. Összekeverjük a kifőtt tésztával, beleöntjük egy kb. 22×15 cm-es sütőtálba, megszórjuk a tetejét a cheddar és parmezán másik felével és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

3. Sörös csülök napraforgós bucival

Ez az étel teljesen elengedhetetlen volt ebben a listában, ebben bizonyára sokan egyetértenek velünk. Íme a sörös csülök egy finom bucival az oldalán.

Hozzávalók:

A csülökhöz (kb 4 személyre):

1,5 kg csontos hátsó csülök

olaj

só, bors ízlés szerint

1 fej fokhagyma

500 ml DREHER sör

A bucikhoz (4-6 db):

20 dkg búzaliszt

15 dkg tönkölyliszt

15 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)

10 dkg félzsíros túró

1 tk só

5 dkg napraforgómag

kb 3 dl langyos víz

Elkészítés:

A csülköt alaposan bekenjük az olajjal, melyben előzőleg elkevertünk sót és borsot. Kisebb méretű, magas falú sütőedénybe tesszük, lefóliázzuk, és legalább pár órára hűtőbe tesszük. Az egész fej fokhagymát kettévágjuk, a sütőedénybe tesszük, majd felöntjük a sörrel. Letakarjuk alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük két órára. Ezután levesszük az alufóliát, és a csülköt gyakran meglocsolgatva a sörrel, ropogósra sütjük. Közben elkészítjük a bucikat. A liszteket összevegyítjük, hozzáadjuk az élesztőt, a villával összetört túrót, a sót és a napraforgómagot. A víz fokozatos adagolásával rugalmas tésztává gyúrjuk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd tetszés szerint 4-6 bucit formázunk belőle. Sütőlemezre tesszük, még 1/4 órát kelesztjük. A bucik tetejét átkenjük vízzel, majd 190 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. (A sütő aljába érdemes egy vízzel teli hőálló tálat tenni, és így felmelegíteni a kívánt hőfokra.) A csülökkel tálaljuk a frissen sült bucikat, tormával, zöldségekkel köríthetjük.

 

4. BBQ csirkeszárny sörrel

A grillezés alapkelléke a sör, de nem feltétlen az italozás erejéig. Egy remek BBQ recepthez is kiválóan passzol a LÉ.

Hozzávalók:

A csirkeszárnyhoz:

8 db csirkeszárny

2 ek olaj

só, bors ízlés szerint

1 tk fokhagymapor

A krumplisalátához:

1 kg krumpli

150 gr tejföl

1 ek mustár

2 ek majonéz

1 fej lila hagyma

1 csokor snidling

só, bors ízlés szerint

A mártáshoz:

2 ek olaj

1 fej hagyma

2 ek barna cukor

1 ek méz

5 ek ketchup

1 tk füstölt paprika

2-3 db babérlevél

1 tk Worchester szósz

1 ek szójaszósz

1-2 tk chiliszósz

só, bors ízlés szerint

250 ml DREHER sör

Elkészítés:

A csirkeszárnyakat összeforgatjuk az olajjal, sóval borssal, fokhagymaporral, egy tepsibe rakjuk, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Közben megcsináljuk a krumplisalátát és a mártást. A salátához a krumplit megpucoljuk, fél cm vastagra szeleteljük, és megfőzzük. Leszűrjük, szobahőmérsékletűre hűtjük, majd összeforgatjuk a többi hozzávalóval. A mártáshoz egy serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk a barna cukorral, ráöntjük a mézet, és kicsit megkaramellizáljuk, majd felöntjük a sörrel és felforraljuk. Ezután belerakjuk a többi hozzávalót, és 15 percig forraljuk. Az egészet egy szitán átszűrjük. Ha megsült a csirkeszárny, kivesszük a sütőből, leszedjük a fóliát, és megkenjük a mártással. Visszarakjuk a sütőbe 200 fokra, és fél óra alatt megsütjük. A krumplisalátát a csirkeszárnnyal tálaljuk.

 

5. Sörös-földimogyorós brownie, chilivel

Egy különlegesség is felfért listánkra, amely a bátrabbaknak, vagy kísérletezőknek remek ötletet adhat a hétvégi sütéshez.

Hozzávalók(10-12 szelethez):

250 gr étcsokoládé

2 csipet chilipehely

220 gr vaj

270 gr cukor

180 gr liszt

30 gr holland kakaópor

1 csipet só

1 csipet fahéj

4 db tojás

2 marék pirított földimogyoró

130 ml DREHER sör

Elkészítés:

Az étcsokit, chilipelyhet, vajat és cukrot vízgőz fölött összemelegítjük, amíg homogén masszát nem kapunk. Ezután belekeverjük a sört, lisztet, sót, fahéjat, kakaóport, a tojásokat és a durvára vágott mogyorót. Egy tepsibe simítjuk a masszát és 170 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Kihűtjük, majd szeleteljük a brownie-t.

 

2023.07.19.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat