Az izzítógyertyákkal kapcsolatos problémák és elkerülésének módjai

Személygépjármű
2023.01.10.

Sok tulajdonos elfelejt időben gondoskodni az autó izzítógyertyáinak megfelelő műszaki állapotáról. Addig nem figyelnek rájuk, míg nem tapasztalnak felmerülő motorproblémákat. Ez egy olyan hiba, amely sok idegeskedésbe, időnkbe és pénzünkbe kerülhet pedig megelőzhető lenne.

Az izzítógyertyák legfontosabb feladata a zökkenőmentes indítás alacsony hőmérsékleten. De nem csak ez, a működésük sokkal szerte ágazóbb. Íme néhány példa olyan helyzetre, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha az izzítógyertyák nem működnek megfelelően:

  • nem megfelelő az égés, ami több kormot eredményez. Következésképpen a nagy mennyiségű korom a dízelmotorok idő előtti meghibásodását okozhatja
  • túlzott füstölés és túl sok káros komponens a kipufogógázokban. A hatékonyan működő izzítógyertyák alacsonyabb károsanyag kibocsájtást tesznek lehetővé

gyenge motorteljesítmény, ami elveszi a vezetés örömét.

Hogyan előzhető meg a meghibásodás?

Először is rendszeresen ellenőrizze az izzítógyertyákat. Ügyeljen a szokatlan jelekre az autó indításakor és vezetés közben.

A leggyakoribb jelei annak, hogy az izzítógyertyákat cserélni kell:

Az első és legnyilvánvalóbb a műszerfalon jelentkezik.

Ha az izzítógyertya jelzőfénye nem gyullad ki, az meghibásodást jelez. Ez nagyon gyakori a régebbi motoroknál.

Emellett egyéb jelek, amelyekre érdemes figyelni:

 

  • nagy mennyiségű fehér füst a kipufogócsőből
  • indítási probléma
  • hangos motorműködés
  • egyenetlen alapjárat
  • gyenge menetteljesítmény
  • megnövekedett üzemanyag-fogyasztás.

A következő tippek is hasznosak lehetnek:

Első körben érdemes multiméterrel ellenőrizni az izzítógyertyákat. Megállapítható, hogy van-e szakadás vagy zárlat és meghatározható az is, hogy izzítógyertya jó állapotban van. Ez egy egyszerű megoldás, amely az izzítógyertyák eltávolítása nélkül is megoldható.

Másodsorban, az izzítógyertyák általában egyenként érik el kopási határukat. A teljes készlet egyszeri cseréje kedvezőbb lehet, mint az egyes meghibásodott izzítógyertyák egyenkénti cseréje.

 

Hogyan válasszunk izzítógyertyát?

A megfelelő izzítógyertya kiválasztása és vásárlása nehéz feladat lehet. Több száz különböző termék van a piacon, és nehéz meghatározni, hogy melyik izzítógyertya illik autójához.

Olyan megoldásra van szüksége, amely gyorsan, megbízhatóan segít Önnek, ugyanakkor a legjobb és gazdaságos motorja számára. Mindenképpen javasolt szakmai segítség kérése a fentiek tükrében, hiszen egy rosszul megválasztott izzítógyertya sok fejfájást okozhat a későbbiekben.

Izzítógyertyák széles palettája megtalálható az Inter Cars kínálatában. Keresse ügyfélszolgálatunkat és telephelyeinket bizalommal.

Kapcsolódó cikkek

Sérült hengerfejtömítés – Mik a tünetek, hogyan diagnosztizálható, ki kell-e cserélni?

Poliuretán felfüggesztés elemek a TEDGUM-tól

Nem indul be a motorod tavasszal?

PolStarter – Önindítók és Generátorok Lengyelországból!

MEYLE Lamborghini a DTM-ben!

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat