Bosch ablaktörlők: a tiszta kilátásért esős időben is

Személygépjármű
2022.11.25.

Manapság meg sem fordul a fejünkben, hogy esős, sötét, ködös vagy fagyos körülmények között problémát tud okozni a vezetés, de az autózás korai időszakában ez komoly kihívást jelentett. Az 1910-es és 1920-as években számos találmány segített áttörést elérni az új közlekedési módban. Az autóvilágítási rendszer, az önindítók és az elektromos kürtök nyomdokait követve a Bosch ablaktörlők 1926-os megjelenése segítette a közlekedőket a biztonságos és kényelmes vezetésben.

Az első működő ablaktörlő rendszert 1903-ban szabadalmaztatták az Egyesült Államokban. Az alabamai Mary Anderson találta fel, aki egy téli New York-i látogatása során látta, ahogy egy villamosvezető megpróbál a fagyos eső ellenére is jó látási viszonyokat teremteni. Azonnal felvázolt egy eszközt, amely egy karból és egy gumival ellátott lengőkarból állt. A kart a jármű belsejéből lehetett működtetni, mely a szélvédő felszínén dolgozott.

A következő években a kézi rendszerekhez a karburátorban keletkező vákuum által működtetett ablaktörlők csatlakoztak. A vákuumhajtású modellek változó sebességgel törölték a szélvédőt, attól függően, hogy milyen sebességgel járt a motor. Amikor azonban az autó elérte a legnagyobb sebességet, a lapátok túl lassúak voltak vagy teljesen leálltak.

Megbízható láthatóság

A Bosch 1926-ban bemutatott új terméke véget vetett az időjárási és technikai hiányosságok okozta gondoknak. A rendszert egy kis villanymotor hajtotta, amely az autó akkumulátora felett helyezkedett el és nem függött a járó motortól. Az energiafogyasztást minimálisra csökkentették, ami lehetővé tette a hosszú utak megtételét esős körülmények között. Lehetőség volt egy második ablaktörlő kar felszerelésére is, hogy a szélvédő utasoldalát esőtől és hótól mentesen tartsa.

Az elektromos ablaktörlő hamar alapfelszereltséggé vált. Az utakon közlekedő járművek számának folyamatos növekedésével az ablaktörlő-meghajtók és ablaktörlőlapátok iránti kereslet is nőtt. Az 1960-as években számos újdonság jelent meg, miután a bühlertali telephelyen kibővítették az ablaktörlőgyártást. Ezek közül az első, a „szélvédőmosó”, ahogy az ablaktörlő rendszert ismerték, 1959-ben jelent meg az egymást fedő ablaktörlőkkel együtt. Az 1960-as években megjelent a hajlított szélvédőkhöz új rendszer és törlőlapátok kerültek kifejlesztésre, melyek “átfedésben” működtek. Ezzel a szélvédő közepén, törlés közben megjelenő ék alakot feljebb tolták, hogy nagyobb látómezőt biztosíthassanak. A lapátok felváltva működtek, hogy megakadályozzák az ütközést.

Innovációk a legjobb minőség érdekében

Intervallumkapcsolók, hátsó ablaktörlők, esőérzékelők és számtalan egyéb újítás következett az ablaktörlőlapát technológiában. A Twin ablaktörlő lapátokra 1994-ben először két különböző típusú gumit ragasztottak. A kemény természetes gumiból készült ablaktörlő kivételes tisztítást és hosszú élettartamot biztosított. A puhább szintetikus gumiból készült hátsó elem különösen ellenállt a nyári és téli hőmérséklet-ingadozásoknak és gondoskodott a rendszer zavartalan működéséről. Az ablaktörlőlapátok következő generációja 1999-ben érkezett meg, amikor bemutatták az Aerotwint – az első lapátot, amely nem tartalmaz keretet. Itt az ablaktörlő gumi ívelt kialakításának köszönhetően nyomódik a szélvédőhöz, ezzel biztosítva az egyenletes törlést a lapát teljes hosszán. Az új rendszer lényegesen jobb ablaktörlő-minőséget kínál, a laposabb forma csökkenti a szélzajt és növeli a látómezőt.

1970 őszén zöld utat kapott a világ egyik legnagyobb ablaktörlő-gyártó üzemének létrehozása. A Bosch és a belga Tienen város megállapodott az autóipar számára elektromos és elektronikus berendezéseket gyártó cég megalapításáról. Az építkezés 1973 nyarán kezdődött és már 1974 áprilisában lekerültek a gyártósorról az első ablaktörlőlapátok. A következő években a helyszínt kibővítették, mely az ablaktörlő lapátok és törlőkarok fejlesztési és gyártási központjává vált.

Vissza a jelenbe

Design változás – Apró változtatás a terméken a szállítási helyzet javításáért

  • Az Aerotwin Retrofit ablaktörlők szállítási helyzetének javítása érdekében a Bosch Aerotwin Retrofit ablaktörlőket 2022. szeptemberétől más összeszerelősoron gyártjuk
  • Figyelembe véve a logisztikai és szállítási lehetőségeket, az első szállítás az új gyártósorról leghamarabb 2022. októberében valósulhat meg
  • Figyelem! A termék kinézete minimálisan megváltozott
  • Nincs változás a cikkszám, csomagolás, felhasználási mód stb. tekintetében, csak a terméken vehető észre apró változás a következő 6 hónapban, utána visszaáll az eredeti design
  • Az ablaktörlők a régi és az új gyártásból egyaránt megtalálhatóak lesznek a piacon
  • Termék információ, teljesítmény és felhasználási mód változatlan
  • Amint a szállítási nehézségek megoldódnak, a gyártás visszaáll az eredeti design gyártására

Bosch ablaktörlők széles palettája megtalálható az Inter Cars kínálatában. Keresse ügyfélszolgálatunkat és telephelyeinket bizalommal!

Kapcsolódó cikkek

Valeo ablaktörlő lapátok

Szereljen és nyerjen!

Garázsdoki rendel: Porsche Macan (95B)

Vadonatúj távolsági buszcsaládot mutatott be a Van Hool. A belga gyártó újdonsága minden szempontból hozza a kötelezőt, de egy kicsit talán meg is haladja az elvárásokat.

Utolérte a legnagyobb monstrumokat is a villanyosítás

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat