motorozás

Tippek késő őszi motorozáshoz

Motor és tuning
2022.11.04.

Még késő ősszel is akadhatnak olyan napok, melyeket megfelelőnek tartunk egy kisebb-nagyobb motoros kiruccanáshoz, azonban soha nem tudhatjuk, mikor borítja be a hó az utakat, vagy mikor lesz olyan hideg, hogy már nem akarunk motorra ülni.

Ezt szem előtt tartva minden őszi utazást a szezon utolsó túrájaként kell tekintenünk.

Útvonalterv

A rövidebb nappali órák és a nagyobb hőmérséklet-ingadozások alaposabb tervezést igényelnek az útvonalak kialakítását illetően. A túraútvonal meghatározásakor előfordulhat, hogy az „egy ujjnyi a térképen” nem a megfelelő szabály. Igyekezzünk úgy tervezni az utazást, hogy hazaérjünk, mielőtt besötétedik és erősen lecsökken a hőmérséklet.

Felszerelés

A felszerelést úgy kell megválasztanunk, hogy képesek legyünk alkalmazkodni az időjárás változásaihoz. A rétegezés a legjobb módja annak, hogy a túra kényelmes – és így élvezetes – legyen. Ha van lehetőségünk fűthető elemek alkalmazására, annál jobb. Egy második pár, melegebb kesztyű szintén hasznunkra lehet, amennyiben nem rendelkezünk a fűtött markolat luxusával.

A vízhatlan ruházati elemek szintén jó szolgálatot tehetnek – olykor nem tudhatjuk, mikor ered el az eső.

Az őszi túrákhoz mindenképp igyekezzünk olyan fényvisszaverő részetekkel ellátott darabokat választani, melyek a kevésbé előnyös fényviszonyok mellett is jól láthatóvá tesznek.

Utak és tapadás

Motorozás közben vegyük figyelembe, hogy a hideg utak nem nyújtanak ugyanolyan tapadást, mint amit szezonban megszokhattunk. Ez különösen fontos azok számára, akik agresszív sport- vagy versenykeverékkel közlekednek. Néhány ilyen abroncs csak korlátozott hőmérsékleti tartományban funkcionál megfelelően – egy hideg, egyenes úton nem biztos, hogy megfelelően be tudjuk melegíteni a kerekeket.

Mindig legyünk óvatosak, különösen az első néhány kilométeren, vagy egy hosszú egyenes szakasz után. Mint mindig, tartsuk észben, hogy nedves levelek boríthatják az utat, így nagyobb az esély csúszós felületekkel való találkozásra. A hideg őszi éjszakák fagyos utakat hagyhatnak maguk után – ez nagy veszélyt jelenthet. Késő ősszel az út fagyos vagy vizes lehet, ami jelentősen csökkenti a tapadást.

Amennyiben hosszabb utat tervezünk, mindenképp győződjünk meg arról, hogy maguk az abroncsok jó állapotban vannak – saját és mások biztonsága érdekében adott esetben ne várjunk a cserével.

A túra végén

Útba ejthetjük kedvenc motoros boltunkat is, és letudhatjuk az őszi bevásárlólistát, beleértve: intelligens akkumulátortöltő, motorkerékpár ponyva, tisztítószerek stb.

Hazafelé mindenképp tankoljunk. A teli tartály minimálisra csökkenti azt a felületet, ahol a páralecsapódás felhalmozódhat, így a tank nem rozsdásodik.

További két fontos tipp az őszre:

Ősszel mindig tartsuk tisztán a kétkerekűt. Egy alapvetően gyors, 20 perces mosás egész napos tortúrává válhat, ha a szennyeződés 4 hónapig „pihen” a járgányon. Használjunk minden felülethez a megfelelő motorkerékpár-védőszert. Ha sózott úton haladtunk, a mosás kötelező.

Az utolsó mosás után feltétlenül melegítsük fel motorkerékpárt, hogy a víz és a páralecsapódás elpárologhasson.

Kapcsolódó cikkek

Innováció és minőség a fékrendszerek világában

A Shell immáron 17. alkalommal a világ vezető globális kenőanyag-gyártója

Sparco DNS – 100% szenvedély

Bemutatjuk a Valvoline-t

A megfelelő motorkerékpár abroncsok kiválasztása: típusok, méretek és tippek

A csörlő helyes használata

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat