Mahle klíma haszongépjárművekhez

Új klímakoncepciójával a MAHLE bemutatja, hogy lehetséges az állóklíma erős, motorfüggetlen és ezáltal nagyon halk kialakítása. Az egyre szigorodó jogszabályokkal ez egyre fontosabb, hiszen a belső légkondicionálás feladatát a pihenőidőben már nem veheti át a kamion járó belsőégésű motorja.

Klímaberendezések és alkatrészeik

 

HVAC modulok

HVAC moduljaikat személyre szabottan a járműgyártók specifikációi szerint készítik. A hatékonyság folyamatos javítása, a súly- és nyomásveszteség csökkentése, valamint az akusztika további optimalizálása kulcsfontosságú fejlesztési célkitűzéseik közé tartozik. A szabványosított alkatrészek és tervezési jellemzők segítenek gazdaságosan fejleszteni és gyártani robusztus és nagy teljesítményű HVAC modulokat.

 

Párologtatók

Lapos csöves elpárologtatóik kompakt és könnyű kialakításuk ellenére nagy teljesítményt nyújtanak. Szabadalmaztatott BehrOxal® bevonattechnológiája úgy módosítja az alumínium felületet, hogy az hidrofil tulajdonságokat kölcsönöz. Ennek eredményeként a víz könnyebben kifolyik, így az elpárologtató gyorsabban szárad. Ezáltal az elpárologtató jobban ellenáll a korróziónak és kevésbé lesz kitéve a kellemetlen szagoknak.

 

Hőcserélők

A jármű utasterének fűtéséhez a hőcserélőknek ki kell használnia a motor által kibocsátott hőt, azaz a hűtőfolyadék hőmérsékletét. A  hőcserélők tökéletesen illeszkednek az adott motorokhoz és azok hőteljesítményéhez. Kompakt méretük és alacsony nyomásesésük jellemzi mind a hűtőfolyadék, mind a levegő oldalon.

 

Kompresszorok

A változtatható lökettérfogatú dugattyús kompresszor technológia következő generációja, a MAHLE Compact Variable Compressors (CVC) egy lengőlemezes egyszerű harmonikus mozgási mechanizmuson alapul. A megnövelt mechanizmusteljesítménynek köszönhetően a CVC mind pneumatikus, mind elektronikus vezérlésre alkalmazható.

 

A MAHLE CVC-je a járművek teljes skálájához illeszthető. Míg jelenlegi termékportfóliónk a 100 cc-től a 185 cc-ig terjedő CVC-t tartalmaz, a MAHLE képes megtervezni és érvényesíteni a CVC-t egy adott alkalmazáshoz. A CVC termosztatikus expanziós szelephez és csőrendszerhez egyaránt alkalmazható.

PTC kiegészítő fűtőtestek

Napjaink üzemanyag-hatékony motorjai nem mindig szállítanak elegendő hőt ahhoz, hogy lehetővé tegyék a jármű utasterének gyors felfűtését, különösen hidegindításkor és bizonyos vezetési körülmények között. Az ablakok tisztán tartása és az optimális hőkomfort biztosítása érdekében ezekben a helyzetekben a kiegészítő fűtést elektromos PTC kiegészítő fűtések biztosítják, amelyek a jármű elektronikájából származó energiával működnek. A fűtőtestek beépített vezérlővel vagy anélkül is kaphatók.

 

Nagyfeszültségű PTC fűtőberendezések

A nagyfeszültségű PTC fűtőberendezések megoldást kínálnak a plug-in hibridekhez, a hatótávolságot növelő elektromos járművekhez és a teljesen elektromos járművekhez. Ezekben az esetekben a hajtáslánc nem termel elegendő hőt elektromos hajtás üzemmódban ahhoz, hogy felmelegítse a jármű utasterét. A megfelelő hőellátás biztosításához hajtáslánc-független fűtési rendszerre van szükség, amely akár 7 kW leadására is képes. A nagyfeszültségű PTC fűtés energiatakarékos, kompakt és biztonságos megoldás az elektromos járművek kabinjainak fűtésére.

Ventilátorok

A hő- és akusztikai kényelem kulcsfontosságú a járműklímában. A légfúvó azonban az egyik fő zajforrás a jármű utasterében. Jelenlegi légfúvó-tervezési koncepcióink három külön követelménynek is megfelelnek: a megnövekedett légáramlási teljesítmény ellenére értékes helyet takarítanak meg, rendkívül hatékonyak, és a HVAC rendszer kiváló akusztikájának alapját képezik.

 

Kabin szűrők

Az összes MAHLE kabinszűrőt alacsony nyomásveszteség és hosszú élettartam jellemzi. A használt szűrőanyag nagy hatékony felületet kínál, és még a legkisebb részecskéket is kiszűri, mint például a koromszemcséket.

 

 

A MAHLE szűrőanyagainak fejlesztése során a legmagasabb szabványokat is betartja. A CareMetix® a környezet szagainak kiküszöbölésével maximális kényelmet biztosít az utastérben. A MAHLE PM2.5 szűrőanyagai rendkívül magas visszatartási hatékonyságot érnek el az elem teljes szervizintervallumában.

Kondenzátorok

Forrasztott, lapos csöves kondenzátorokat gyártanak, amelyek kompakt és könnyű kialakításuk ellenére nagy teljesítményt nyújtanak. Biztosítják az utastér gyors hűtését a hőátadás és a nyomásesés optimális illeszkedésének köszönhetően mind a hűtőfolyadék, mind a levegő oldalon.

 

 

Klímaszabályozó rendszerek

A MAHLE klímaberendezései a ma elérhető legfejlettebb utaskényelmi technológiát képviselik. Modelltől függően egyedi klímabeállításokon alapuló, testreszabott klímaberendezést, változó hőmérséklet-eloszlást, valamint változtatható és egyénileg szabályozható légáramlást kínálnak.

 

Illatosító rendszerek

Az autóvásárlók igénye a járműtervezés nagyobb egyéniségére és a fokozott kényelemre nagy érdeklődést váltott ki az illatosító rendszerek piacán. Illatdiffúzorunk moduláris felépítésű, és számos járműmodellben használható. A személyre szabott műszerfalak segítségével hozzáigazítható az autógyártók tervezési előírásaihoz. A szakaszos illatkibocsátás megakadályozza az „illat kifáradását”, így biztosítja az illat hosszantartó érzékelését, még hosszú utakon is. Ha már nincs rá szükség, az utasok bármikor teljesen kikapcsolhatják. A diffúzor két illatpatronnal szerelhető fel, így a jármű utasai kiválaszthatják a hangulatuknak és igényeiknek leginkább megfelelőt. A patronok bármikor cserélhetők új illatokra.

A rendszer automatikusan azonosítja a behelyezett patronokat, és olyan információkat tud továbbítani a műszerfalon, mint az illat neve és töltöttségi szintje.

MAHLE gyártmányú termékek megtalálhatóak az Inter Cars kínálatában, melyekkel kapcsolatban kérdés esetét keressék telephelyeinket.

 

Forrás: mahle.com

 

2022.07.28.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat