Lánckerék rezgéscsillapítóval – OEM minőség kedvező áron

Sokáig az utángyártott piacon fellelhető meghajtás-készletek jobbára különféle típusú láncokat és hagyományos, ám különböző anyagú vagy színű lánckerekeket jelentettek. Az utóbbi időben azonban már a rezgéscsillapítóval ellátott kimeneti (első) fogaskerekek is megjelentek a szegmensben.

Vajon utóbbi típus, vagy a hagyományos lánckerék bizonyul jobb választásnak?

  A gumi tompítóval ellátott lánckereket gyakran használják a motorkerékpárokban az első, vagyis a gyári szereléshez. A tipikus, hagyományos társaikhoz képest sok előnyük van, de hátrányuk is akad.

Előnyök és hátrányok

A gumi rezgéscsillapítóval ellátott lánckerék legnagyobb előnye a zajcsökkentés és a láncvezetés stabilizálása. Növelheti a készlet tartósságát és csökkenti a motorkerékpár alkatrészeihez továbbított rezgéseket. Például a sebességváltó kimeneti tengelyének csapágyai is profitálnak ebből. Bizonyos mértékig a rezgéscsillapítóval ellátott lánckerék kompenzálja a lánc károsodását (csökkenti az egyenetlenül feszített lánc rezgését). Ezenkívül a fogaskerekek élettartama – a felhasználás módjától függően – akár hosszabb is lehet, mint az ilyen megoldás nélküli alternatíváké.

Azonban alkalmazásuknak természetesen több hátránya is van. Ezek közül az egyik legjelentősebb a hagyományos lánckeréknél magasabb ár, illetve a termékcsoport korábban szegényes elérhetősége.

Konstrukció

A hagyományos lánckerék egy darabból készül.

A rezgéscsillapítóval ellátott megoldások esetében a rögzítő perem és a fogazott elem külön készül, a két részt egy nagy szilárdságú (de elasztikus) gumi elem köti össze, amely csillapítja a rezgéseket, vibrációt. Ez a kialakítás rugalmasságot tesz lehetővé a fogak és a lánc függvényében, ezáltal csökkenti a hajtáslánc feszültségét és rezgéseit.

Acél lánckerekek esetében a feszültség a láncról a lánckeréken keresztül a váltó kimeneti tengelyére kerül.

Érdemes megvenni?

A rezgéscsillapítóval ellátott lánckerék alkalmazása javítja a vezetés kényelmét (csökkenti a rezgéseket és a zajokat), növeli a lánc és a sebességváltó kimeneti csapágyainak tartósságát (különösen helytelenül beállított vagy kopott lánc esetén), és lehetővé teszi a hajtás erőátvitelének harmonikusabb munkáját. Az árkülönbség a lánckészlet cseréjének teljes költségével összevetve marginális, és pontosan ugyanazt a technológia kerül alkalmazásra, mint az első szerelésnél.

 

 

https://imready.eu/czytaj/porady-dla-motocyklistow/zebatki-z-tlumikiem-drgan-jakosc-oem-w-cenie-zamiennika

2021.07.22.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat