Tanácsok kezdő motorosok számára

A – szó szerint – régi motorosok tisztában vannak vele, hogy a télből a tavasz felé haladva egyre közeledik az év azon periódusa, mikor a körülmények végre kilátásba helyezik az év első igazán élvezetes – és nem utolsó sorban biztonságos – motorozását. Majd szép sorban a többit…

Azonban mindig akadnak olyanok, akik számára az adott szezon lesz az első, amikor igazán „szerelembe eshetnek” a kétkeréken átélt szabadság érzésével.

A tapasztalt és magabiztos motorossá válás alapvető lépése természetesen a megfelelő jogosítvány megszerzése.

Az iskolában elsajátított tudás egy vezetés nélkül töltött hosszabb-rövidebb periódus alatt könnyedén elhalványodhat, így már a tanulással töltött időszak alatt érdemes utánajárni, melyik lehet az igényeinknek legmegfelelőbb, kezdő motorkerékpár, melyen elindulhatunk a magabiztos tudás felé vezető úton.

Nem érdemes azonnal egy extrém erős géppel kezdeni – szem előtt kell tartanunk: még rutintalanok vagyunk a téren. Pénztárcabarát megoldás és sok felesleges feszültségtől kímélhetjük meg magunkat, ha használt motor vásárlásával indítjuk a kétkerekűn töltött karrierünket.

A legtöbben nem egy, a szalonból kigördülő luxusautóval kezdik személyautós éveiket sem – egy kisebb értékű járművön a rutin hiányára visszavezethető kisebb-nagyobb karcolások, sérülések kevésbé „megrázó” élményt jelenthetnek.

Kezdő – vagy épp újrakezdő – motorosok számára kimondottan hasznosnak bizonyulhat egy vezetéstechnikai tréningen való részvétel. A jól képzett oktatók különböző megfontoltan felépített gyakorlatsorokon keresztül, életszerű szituációkban tanítanak biztonságos motorkezelési metódusokat az érdeklődőknek.

A jó minőségű motoros ruházat, felszerelés beszerzése kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ez jelenti a védvonalat a test és a környezeti behatások között – rossz esetben beleértve egy balesetet minden tényezőjét is.

A teljes testet fedő – protektoros – ruházat (nadrág, kabát, csizma, kesztyű) és egy megfelelő sisak viselése nélkül a kétkerekűre pattanás gondolata meg sem fordulhat egy motoros fejében. Kezdőként különösen nagy szerepe lehet ezeknek a termékeknek.

Indulás előtt érdemes gyors ellenőrzést végeznünk motorkerékpárunkon: a kerekek, az olaj, a világítás, esetleges szivárgások ellenőrzése rutin feladattá kell, hogy minősüljön.

A lankadatlan figyelem szintén meghatározó tényező motorozás során. Eleinte – a kellő magabiztosság hiányában – már önmagában a vezetés, a jármű megfelelő kezelése is nagyobb kihívást jelenthet a vártnál. A forgalom többi résztvevője azonban folyamatos monitorozást igényel – hiszen nem lehetünk biztosak abban, hogy mindenki hiánytalanul betartja a szabályokat, vagy épp maximális figyelmet tanúsít az utazóközönség többi résztvevője iránt. Míg nem rendelkezünk magabiztos rutinnal, érdemes távol maradni a nagy forgalmú utaktól.

Magyarországon kezdő vezetői engedéllyel, azaz az első jogosítvány megszerzése után két évig nem szabad utast szállítani motorkerékpáron.  Amennyiben az új jogosítvány kategóriabővítésnek minősül, tehát már nem számítunk kezdő vezetőnek, de egyelőre nem érezzük magunkat elég magabiztosan a „nyeregben”, egy ideig még mellőzzük az ennyire közeli utastársakat.

 

2021.02.25.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat