A csapágy meghibásodása a sebességváltóban – okai és a diagnosztika

Habár az automatikus sebességváltók egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a személygépkocsik körében, a kézi sebességváltók továbbra is széles körben alkalmazásra kerülnek számos fajta járműben.  A sebességváltók üzemzavara általában a helytelen üzemeltetésből – javítás esetén – a rossz minőségű cserealkatrészek alkalmazásából ered.

A sebességváltók esetében előforduló egyik leggyakrabban előforduló meghibásodás a csapágy elhasználódása. Mi az oka az ilyen meghibásodásoknak és hogyan kell a megfelelő diagnosztikát elvégezni? A kézi sebességváltó tengelyekből: a behajtó, a kihajtó és – a felépítéstől függően – az előtéttengelyből áll. A behajtótengelyen rögzített fogaskerék a meghajtást az előtéttengelyre teszi át. Mind a két tengelyen az egyes fokozatoknak megfelelő fogaskerék párosok találhatók. Ezek az elemek szinkrongyűrűkkel csatlakoznak egymáshoz. Az adott fokozat bekapcsolása a többi fogaskerék lecsatlakoztatását eredményezi. Az egész szerkezet fontos részét képezi még a csapágy. Az elsőkerék meghajtású járművek sebességváltójának burkolatán megtalálható még a differenciálmű. A sebességváltó kenését és hűtését a váltóolaj biztosítja.

A csapágyak túlzott elhasználódásának számos oka lehet. Általában a meghibásodást a maximális megterheléssel történő rendszeres és hosszantartó vezetés, vagy a váltóolaj szintje ellenőrzésének elmulasztása eredményezi. Számos gépkocsivezető esetében továbbra is él még az a meggyőződés, hogy a mind a kézi, mind az automata sebességváltóba öntött olajat nem kell időközönként ellenőrizni, esetenként még cserélni sem kell és annak mennyisége az üzemeltetés során nem változik.  Az esetek többségében ez nem igaz és az ilyen jellegű mulasztás költséges üzemzavarhoz vezethet. Kivételt ez alól természetesen azok a sebességváltók képeznek, melyek csapágyai a szerkezeti hibákból adódóan kopnak el túl hamar.

Amennyiben a tengelykapcsoló tól hangosan működik, az említett hangokat kiadva, de csak az egyik konkrét fokozatban, akkor a legvalószínűbb, hogy elhasználódott a fogaskerék, vagy a kerék melletti csapágy. Amennyiben a fokozat váltását ropogás kíséri, vagy a váltás nehézségekbe ütközik, az a szinkrongyűrűk megsérülésére utalhat.  Kulcs jelentőségű a meghibásodás korai feltárása és a hibás alkatrész lecserélése, mert a sebességváltó közlekedőedények hálózata.

Forrás: https://hu.motofocus.eu/

2020.06.11.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat