Kiadták a Forma-1 új 2020-as naptárját az európai futamokkal – a Magyar Nagydíj is ott van

A vártnak megfelelően kiadták a Forma-1 új ideiglenes 2020-as versenynaptárját az európai futamokkal, ami nyilvánvalóan jelentős mértékben eltér az eredeti verzióhoz képest. Nézzük, mik a tervezett futamok a következő időszakra.

Ahogy az várható volt, a Forma-1-re is komoly negatív hatással van a koronavírus. Noha az F1 mezőnye elutazhatott Ausztráliába, és úgy tűnt, hogy legalább egy nagydíjat képesek lesznek teljesíteni, az eseményt közvetlen a pénteki szabadedzések előtt törölték.

Azzal, hogy a McLaren egyik alkalmazottja pozitív tesztet produkált, beindult a dominó, és onnan már nem volt visszaút. A Ferrari szintén az elsők között mondott nemet folytatásra. Azelőtt még csak a Kínai Nagydíjat halasztották el a Forma-1-ben, míg Bahrein bejelentette, ugyan készen áll fogadni a csapatokat, csak zárt kapuk mögött, nézők nélkül.

Ezt követően sorra jöttek az újabb és újabb halasztások, mint a többi szériában, feladván ezzel a leckét a Liberty Mediának, aki szabad kezet kapott a 2020-as F1-es naptár újratervezéséhez, amit most meg is tett.

A helyzet nem egyszerű, mivel a koronavírus még mindig jelen van, és több országban is korlátozások vannak érvényben, ami csak nehezíti a helyzetet. Az azonban egy pillanatra sem volt kérdés, hogy ezen korlátozások miatt Európában fog kezdődni a szezon, amire nagyon rég nem volt példa.

54 éve nem rendeztek Európában évadnyitó nagydíjat. Ez az 1966-os szezon volt, amikor Monaco láthatta elsőként vendégül a mezőnyt az új idényben, mint tette azt a 60-as években 61-ben, 63-ban és 64-ben.

Az elmúlt hetekben számos forgatókönyv került az asztalra, hogy miképpen lehetne a lehető legtöbb nagydíjat megrendezni ebben a példa nélküli helyzetben, így többek között szó esett a rövidített hétvégékről, valamint a dupla és tripla-nagydíjakról is.

Fotó készítője: Mark Sutton / Motorsport Images

Monaco és Franciaország után Hollandia erősítette meg, hogy leghamarabb 2021-ben rendezhetnek F1-es nagydíjat, így ezzel a három helyszínnel biztosan nem számolhat a Liberty Media, mely teljes szabad kezet kapott a naptár átalakítására. Az amerikaiak először a várható európai futamokat tette közzé, köztük a Red Bull Ringen és a Silverstone-ban tervezett dupla versenyekkel.

A hivatalos tájékoztatás szerint mind a 8 verseny zárt kapus lesz, amiket a legmagasabb biztonsági előírások szerint rendeznek meg.

A vártnak megfelelően Ausztriában indul a szezon július elején, rögtön két versennyel. Az első 5-én lesz, míg a második 12-én. Ezt követően a mezőny Magyarország (július 19.) felé veszi az irányt, ahol egy futamot rendeznek. Silverstone (augusztus 2. / augusztus 9. a harmadik helyre került, de az osztrákokhoz hasonlóan két nagydíjjal.

A hatodik verseny Spanyolországban (augusztus 16.) lesz, és a Hungaroringhez hasonlóan egy nagydíjat rendezhetnek, akárcsak a belgák (augusztus 30.) és az olaszok (szeptember 6.) Az ezt követő versenyeket a következő hetekben jelentik be.

Chase Carey, a Forma-1 vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Az elmúlt hetekben fáradhatatlanul dolgoztunk az összes partnerünkkel, az FIA-val, és a csapatokkal is, hogy elkészítsük a 2020-as versenynaptár első részét, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a lehető legbiztonságosabban versenyezzünk. Büszkék vagyunk, hogy közzé tehettük a 8 versenyes nyitószakaszt, és nagyon várom már, hogy a teljes versenynaptárat is közzé tehessük a következő hetekben.”

„Minden promóternek, szervezőnek meg szeretném köszönni azt, hogy továbbra is elkötelezetten támogatják a Forma-1-et. Bár egyelőre szurkolók nélkül indítjuk el a szezont, reméljük, hogy a következő hónapokban a helyzet lehetővé teszi majd, hogy amint biztonságos lesz, ismét a pályák mellett köszönthessük őket, de tudjuk, hogy a Forma-1 visszatérése egy nagy lükést fog adni a sportok, és a rajongók számára, szerte a világon”

További részletek hamarosan…

Forrás: hu.motorsport.com

2020.06.03.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat