Öngyógyító autó

Egy start-up vállalkozás olyan autóvezérlő rendszeren dolgozik, amely képes felismerni a közelgő meghibásodásokat, és mobil interneten keresztül letölti a hibákat korrigáló szoftverfrissítéseket.

Öngyógyító autótechnológiát fejleszt egy Aurora Labs nevű apró vállalkozás. A rendszer vezeték nélküli kapcsolaton keresztül tölti le a szoftverfrissítéseket – eddig nincs újdonság, a Tesla már jó ideje alkalmaz ilyen megoldást, és egyre többen követik a példáját. Az Aurora Labs újítása annyi, hogy a rendszerük előre felismeri a potenciális meghibásodáshoz vezető jelenségeket, és még azelőtt frissíti a szoftvert, hogy az autó elromlana.

A mesterséges intelligencián alapuló megoldást 2016 óta fejlesztik, a cég számos autógyártóval együttműködik a technológia gyakorlati megvalósításán.

A rendszer természetesen nem képes 100 százalékban kiváltani a jármű karbantartását, ám fejlesztői szerint rövid távú megoldásokkal képes üzemképes állapotban tartani a gépkocsit addig, amíg el nem jut a szerelőig. „Az emberi szervezet képes felismerni, ha baj van, és a maga módszereivel elkezd küzdeni ellene: megemelkedik a testhőmérséklet vagy több fehérvérsejtet termel. Ez néha elég, néha külső beavatkozásra is szükség van. Nagyjából így működik a mi rendszerünk is: még azelőtt észleli, hogy nagy baj lesz, mielőtt az bekövetkezne.” – hozott egy szemléletes példát a szoftver működésére Roger Ordman, a cég marketingért felelős alelnöke.

Forrás: vezess.hu, carscoops.com, Kép: iStockPhoto

2020.01.10.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat