fbpx

Brutális problémák vannak az autóipari beszállítói láncban

2022-06-28T11:02:14+02:002022. július 5.|Címkék: , |

0

Martin Daum, a Daimler Truck vezérigazgatója a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a jelenlegi probléma az ellátási láncban az egyik legsúlyosabb, amit több mint 25 éves pályafutása során tapasztalt, és amely a vállalat márkáinak egész sorában jelentős szűk keresztmetszetekhez vezet.

“Hatalmas nyomás nehezedik az ellátási láncra”

– mondta Daum a Daimler Trucktól, amelynek a teherautóit más létfontosságú iparágakban, például a logisztikában és az építőiparban is használják.

“Azt mondanám, hogy ez az egyik legrosszabb év a hosszú kamionos pályafutásom során, amikor néha háromszor, négyszer kell hozzányúlnunk egy teherautóhoz, hogy hozzáadjuk a hiányzó alkatrészeket”

– tette hozzá.

A Mercedes-Benz teherautógyártó a hónap elején azt mondta, hogy vannak jelei annak, hogy az elhúzódó chiphiány enyhülni látszik. A félvezetők a modern autógyártás kritikus elemei, és a koronavírus járvány és az azt követő gyárbezárások idején hiánycikké váltak.

A Daum szerint azonban más alkatrészek hiánya is tovább lassítja a teherautók ezreinek gyártását nemzetközi gyárhálózatában.

“Néhány gyárban több mint 10 000 olyan teherautónk van, amelyeknél egy vagy két alkatrész hiányzik, és kétségbeesetten keressük ezeket az alkatrészeket a világban”

– mondta.

Az inflációs nyomás is súlyosan érinti a Daimler Truck termelését, mivel az energia- és nyersanyagköltségek jelentősen megemelkedtek.

“Jelenleg ezeket az áremelkedéseket a nyersanyagok oldalán keresztülhúzzuk, így legalább az árrésünket tudjuk tartani ebben az üzletágban”

– mondta. A vállalat tárgyalásokat folytat a dolgozói béremelésekről is.

Vannak azonban pozitívumok is, Daum elmondta, hogy csak az Egyesült Államokban mintegy 200 000 teherautó iránti felhalmozott keresletet lát.

“Ez optimistává tesz, hogy nem túl rossz 2023-at fogunk látni. És a nem túl rossz egy német kifejezés arra, hogy ez egy jó 2023-as év lehet”

– mondta.

 

Forrás: portfolio.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top