Digitális visszapillantó tükröket kapnak az MAN teherautók

Az MAN is rálép a digitális visszapillantókkal kikövezett ösvényre, de más fejlesztéseket is megkaptak a vállalat portfóliójában szereplő teherautók.

Több új fejlesztést vezetnek be az MAN tavaly megújult teherautó-családján. Az egyik ilyen, hogy októbertől extrafelszereltségként rendelhető a digitális visszapillantó tükör, amit a bajor gyártó OptiView-nek hív. Ennek képe az A oszlopokon elhelyezett két darab, nagy méretű és felbontású kijelzőn, illetve a multimédiarendszer képernyőjén tekinthető meg. A járművezető többféle nézet közül választhat, amelyek mindegyike következetesen kiküszöböli a holttereket, javítja a kilátást, ezzel fokozza a többi közlekedő biztonságát is. Az OptiView digitális visszapillantó tükröt bekanyarodást segítő funkcióval is ellátták.

Másik fontos frissítés az új MAN CruiseAssist, ami egy komplex vezetéstámogató rendszer, hiszen egyszerre több funkciót egyesít. A CruiseAssist képes önállóan kormányozni, fékezni autópályán és városi forgalomban egyaránt. A TGX és TGS modellekhez elérhető vezetéstámogató rendszer ugyan nem veszi át a sofőr szerepét, mert a gépjárművezetőnek mindvégig a kormánykeréken kell tartania a kezeit, de kétségtelenül sokat hozzátesz a biztonságos közlekedéshez. Ugyancsak a biztonságot hivatott növelni az új ütközésmegelőző segédrendszer, ami biztonságosabbá teszi a sávváltásokat, ez ugyanis ütközésveszély esetén aktív ellenkormányzással is képes megakadályozni a baleseteket.

Az MAN teherautók technikai felfrissítése során nem hagyták érintetlenül a hajtásláncot sem. Tovább mérsékli az üzemanyag-fogyasztást a júliustól rendelhető új, dinamikus nyomatékszabályzó funkció és szabadon gurításkor az alapjárati fordulatszám csökkentése. Jó hír, hogy mostantól a normál nyerges vontatókban az alapfelszereltség része a TipMatic 12 sebességváltó, a GM és GX fülkék pedig megújult külső napellenzővel rendelkeznek. Ennek, valamint az új digitális visszapillantó tükröknek köszönhetően 3,7 százalékkal csökkenhető az MAN teherautók étvágya.

A bajor cég az ingyenesen elérhető MAN Driver Appot sem hagyja érintetlenül, ahogyan a gépkocsivezető és a jármű teljesítményének kielemzésére szolgáló eszköz, az MAN Perform is megújul 2022 elejére. Utóbbi olyan új funkciókat kínál majd, mint például az automatizált flotta- és járművezető-kimutatások, valamint a teljesítménnyel kapcsolatos további adatok bevonásának lehetősége.

Forrás: https://www.vezess.hu/haszongepjarmu

 

2021.09.21.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat