fbpx

Megérkezett a Volánbusz első saját tulajdonú elektromos autóbusza

2021-07-22T08:32:13+02:002021. július 28.|Címkék: , |

0

Ünnepélyes keretek között vehette át az első, saját tulajdonú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszát a Volánbusz. A BYD K9 típusú, zöld technológiával hajtott autóbusz Komárom és Komárno közötti helyi közlekedésben teljesít szolgálatot, megkönnyítve az utasok számára a közszolgáltatások, munkahelyek és a turisztikai desztinációk biztonságos elérését a határ két oldalán.

A BYD K9UB típusú, városi, kétajtós, alacsony belépésű, szóló (nem csuklós), elektromos meghajtású autóbusz beszerzéséről szóló szerződést tavaly novemberben írták alá a Volánbusz Zrt., az Eurotrade Kft. és BYD Europe B.V. képviselői.

Az új, környezetkímélő jármű beszerzésének támogatására Komárom és Kormárno önkormányzata, valamint a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A SKHU (Szlovákia-Magyarország) Együttműködési Program keretében a „Kn-Kn Impro Trans – Határon átnyúló közösségi közlekedési szolgáltatások javítása Komárom (SK) és Komárom (HU) között” elnevezésű projektben közösen pályázott. A projektben Komárom Város Önkormányzata vezető partnerként vesz részt a Volánbusz (mint a KNYKK – Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. jogutódja), valamint a Comorra Servis (Szlovákia) szolgáltatókkal közösen.

Az elektromos autóbusz Magyarországon, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. telephelyén készült.  A projektnek köszönhetően Komárom és Komárno településén egyaránt megújulnak az autóbusz-megállók és a végállomások. A buszmegállókba informatív okos-panelek kerülnek, amelyekről az utasok friss és aktuális információkat kaphatnak a járatokról. A lakosok részére a projektet bemutató weboldal, valamint ahhoz kapcsolódó mobil applikáció is készül, amely tovább könnyíti a tájékozódást. A projekt teljes költsége 999 766 euró, mely finanszírozása 85 százalék erejéig az Európai Régiófejlesztési Alapból (849 801 euró) valamint szlovák és magyar állami keretből valósult meg (73 287 euró).

A Volánbusz tulajdonába kerülő járművet a közlekedési társaság üzemelteti a jövőben az északi országhatáron átívelő program részeként, amelynek célja a két Komárom közötti, határon átnyúló közösségi buszközlekedés minőségének, feltételeinek a javítása, fejlesztése. Az új jármű a két város környezetének védelmének érdekében hozzájárul továbbá a korom, a nitrogén-oxid és a szénhidrogén kibocsátás csökkentéséhez, valamint csendesebb üzemmódban közlekedik, melynek köszönhetően nyugodtabbá válik az itt élők élete.

A BYD K9 típusú autóbusz paraméterei: 12,2 méter hosszú, 2,55 m széles és 3,37 m magas, belső tere is meglehetősen tágas, hiszen belmagassága 2,45 m. Ülőhelyek száma 36, teljes befogadóképessége 76 fő. Az autóbuszban két oldalon dupla üléssorok vannak, melyek esztétikusan kárpitozottak. Az akkumulátorok töltésére szolgáló berendezés a Volánbusz komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A jármű 100 százalékos töltöttséggel 300 kilométert képes egyhuzamban megtenni, az akkumulátor 3,5 óra alatt tölthető fel. A korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt típus alacsony belépésű kialakítású, ami elsősorban az idősek, a babakocsival vagy kerekesszékkel utazók, valamint a mozgásukban korlátozott utasok számára jelent nagy segítséget. A jármű hajtásáról két kerékagymotor gondoskodik, melyek egyenként 150 kW (204 LE) teljesítményűek. Az energiát a 348 kW összkapacitású lítium-vas-foszfát akkumulátor biztosítja.

 

Az eseménnyel kapcsolatban dr. Pafféri Zoltán a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy a Volánbusz célja továbbra is az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett a járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése, a közösségi közlekedés vonzóbbá tétele. A közlekedési társaság e cél megvalósítása érdekében indította 2018-ban jármű-fiatalítási programját, melynek keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A vállalat 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig pedig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul. Jövőre nagyobb arányú beszerzés várható az alternatív meghajtású járművekből is, a tervek szerint jövő év végéig a jármű-állomány 4%-a lesz elektromos vagy CNG hajtású autóbusz. Ennek érdekében 100 darab tisztán elektromos autóbusz beszerzésének támogatására nyújtott be pályázatot társaság a Zöld Busz projekt keretében, illetve kiírta az elektromos autóbuszok beszerzésére a közbeszerzési eljárásokat.

Forrás: Volánbusz

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top