fbpx

Már TÜV-pecsét is igazolja az MAN üzemanyag megtakarítását

2020-08-14T10:37:37+02:002020. augusztus 26.|

0

A hajtáslánc, az aerodinamika és az MAN EfficientCruise hatékonyságot fokozó vezetéstámogató rendszer új megoldásai az elődjéhez képest akár 8,2 százalékkal is gazdaságosabbá teszik az új MAN tehergépjármű-generációt. A TÜV Süd most egy teszt során is igazolta ezt a megtakarítási képességet.

Göran Nyberg, az igazgatótanács értékesítésért és marketingért felelős tagja pedig hozzátette: „Az új teherjármű-generációval még jobban betartjuk márkánk ígéretét: Simplifying Business, azaz egyszerűsítjük az üzletet. A gépkocsivezetőkre és a flottaüzemeltetőkre egyaránt nagy hangsúlyt fektetünk, akik számára egyformán hasznos a számos bevezetett újítás.”

Hajtáslánc új, optimalizált hatékonyságú tengelyhajtással

Az előző generációhoz képest a hatékonyság további fokozásának alapja az új MAN tehergépjármű-generációval bemutatott számos műszaki újítás és koncepcionális továbbfejlesztés. A hajtáslánc tekintetében ez nemcsak a különösen gazdaságos Euro 6d motorgenerációt foglalja magában, hanem az új, optimalizált hatékonyságú, hipoid fogazású tengelyhajtást is, amely kifejezetten hosszú, 2,31-os áttételezést kínál. Különösen az üzemanyag-fogyasztásra érzékeny hosszú távú fuvarozásban való alkalmazás esetén ez a tengelyhajtás az MAN TipMatic sebességváltóval együtt ideálisan kiegészíti az egylépcsős turbófeltöltéssel, csökkentett arányú kipufogógáz-visszavezetéssel és a még nagyobb motorfordulatszámokon is jobb hatékonyságot eredményező, megnövelt termodinamikai hatásfokú D26 Euro 6d motort, hogy együttesen egy kifejezetten üzemanyag-hatékony hajtásláncot alkossanak.

Dinamikus vitorlázás az új sebességszabályzó automatikával

Az ideálisan összeállított hajtáskonfiguráció révén a GPS-es sebességszabályzó automatika, az MAN EfficientCruise is maximálisan érvényre juttathatja a benne rejlő lehetőségeket, még szélesebb körű funkciókat kínálva az új MAN tehergépkocsi-generációhoz. Ezek közé tartozik a dinamikus vitorlázás (dynamic sailing), amely az üzemanyag-hatékony terhelési tartományban tartja a motort sík úton azáltal, hogy folyamatos váltakozással gyorsítja, illetve szabadon gurítja a járművet, amivel üzemanyagot takarít meg. Az MAN a követési távolságot tartó ACC-rendszert is optimalizálta, hogy a lehető legjobban kihasználhassa a szabadon gurító fázisokat. A rendszer például az emelkedő tetőpontja előtt nagyobb követési távolságot tart az előtte haladótól, hogy utána a lejtőn a lehető leghosszabb ideig zavartalanul szabadon gurulhasson a jármű. Az új MAN EfficientCruise az eddigieknél nagyobb mértékben számításba veszi az útvonallal kapcsolatos közlekedési infrastruktúrát is, mint például a körforgalmakat és az állandó sebességkorlátozásokat, hogy idejekorán csökkentse a jármű teljesítményleadását, és ezáltal még hatékonyabbá tegye a vezetést.

Aerodinamika – új dizájn a nagyobb hatékonyság érdekében

A hajtáslánc és az MAN EfficientCruise mellett az aerodinamika is fontos szerepet játszik az új MAN tehergépjármű-generáció esetében az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében. Például a karcsúbb külső tükrök kisebb homlokfelületet eredményeznek, a homlokpanel légterelői pedig javítják a légáramlást a hűtőhöz és a motortérhez. Ezeknek a légterelőknek az ajtókra is átnyúló meghosszabbítása elsimítja az oldalsó légáramlást, és egyúttal mérsékli ezeknek a területeknek a szennyeződését. A lökhárító sarkainál az a bizonyos légfüggöny optimalizálja a sarkok körüli és a fellépők melletti légáramlást. Az új tető- és oldalsó légterelők ideálisan kiegészítik a légáramlás átvezetését a nyerges vontatóról a félpótkocsira.

Az MAN digitális szolgáltatásai segítenek a pénzt megtakarítani

A TÜV igazolta, hogy az új MAN tehergépjármű-generáció akár 8,2 százaléknyi üzemanyagot is megtakaríthat a mindennapos fuvarozásban, ha a járművezető tudja, hogy hogyan működnek az innovatív műszaki megoldások és hogyan kell ezeket használni. Ezért az MAN hasznos digitális szolgáltatásokat kínál. Minden jármű szériafelszerelése az MAN Essentials, amely gondoskodik a jármű kulcsfontosságú üzemelési adatainak a kinyeréséről, és lehetővé teszi a vezetési adatok alapszintű kiértékelését. Ezáltal az új MAN tehergépjármű-generációban rejlő összes megtakarítási lehetőséget gyorsan és könnyen kiaknázhatják a járművezetők és a vállalkozók.

Forrás: https://autopro.hu/gyartok/mar-tuv-pecset-is-igazolja-az-man-uzemanyag-megtakaritasat/375968

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top