fbpx

Hibrid hajó Stockholmban

2020-08-25T13:44:57+02:002020. augusztus 28.|Címkék: |

0

Közös kísérletek keretében a Blidösundsbolaget, a Transdev egyik leányvállalata együttműködésbe kezdett a Scaniával, hogy átépítse hibrid üzeműre az M/S Rex nevű hajót. Az 1937-ben épült vízi jármű most a Stockholm Transport kompjaként ingázókat szállít.

„Nagyon felbuzdultunk a tapasztaltakon” – mondta Fredrik Liw, a Blidösundsbolaget műszaki menedzsere. „Még sok fejlesztési
és tesztelési munka áll előttünk, de akár 47 százalékkal is csökkenteni tudtuk a szén-dioxid-kibocsátást.”

A svéd fővárosban az ingázók körülbelül hatvan százaléka közösségi közlekedést vesz igénybe, a Stockholm Transport közlekedési
vállalat pedig büszke arra, hogy busz- és vonatflottája teljesen fosszilis energiaforrásoktól mentesen üzemel.
Nemrég a közlekedési hatóság elkezdte nagyobb mértékben használni a város vízi útvonalait, rövidebb és gyorsabb utazásokat
biztosítva. 2021-re az összes regionális közösségi közlekedési hajót fosszilis energiaforrástól mentes üzemanyagokkal működtetik majd. A Rex hibriddé alakítása fontos lépés ebben a fejlődési folyamatban.

„Amikor a Scania megkeresett bennünket, én már akkor gondoltam, hogy a Rex alkalmas
a hibrid elektromos hajtásláncra, mivel nagyon energiahatékony” – mondta Fredrik Liw.

Az M/S Rex minden nap egy 75 perces útvonalon üzemel a Mälaren-tavon Stockholm városközpontja és Ekerö szigete között – amely két UNESCO világörökségi helyszínről is ismert, köztük a Drottningholm palotáról, a svéd királyi család otthonáról.
A hajó akár 150 embert is szállíthat, hajtásáról pedig egy 13 literes Scania dízelmotor gondoskodik, amely megfelel a nemzetközi IMO Tier 3 károsanyag-kibocsátási szabványnak. Ezt egy villanymotor egészíti ki, ezáltal a hajó csendesen tudja megközelíteni a kikötőhelyeket.
Teljes hajtási teljesítménye 240 kilowatt folyamatosan vagy 290 kilowatt rövid ideig, utazási sebességnél pedig körülbelül 100 kilowatt teljesítményre van szükség a hajó hajtásához. Ez kétórányi működést biztosít tisztán elektromos üzemmódban.
„Ez úttörő lehet” – mondta Mattias Rosengren, a Scania motorgyártó részlegének főmérnöke.
„Autóipari technikát ültetünk át a hajózás világába, ahogyan a dízelmotorokkal is tettük. A hajó hajtáslánca ugyanazokat a részegységeket tartalmazza, mint a Scania hibrid és teljesen elektromos járművei.”

Szöveg és kép forrása: Scania

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top