fbpx

A Volvo Trucks új biztonsági megoldása

2019-08-02T08:53:37+02:002019. augusztus 2.|Címkék: , , |

0

Új biztonsági funkciót mutatott be a Volvo Trucks, a Követésitáv-figyelmeztetés megkönnyíti a teherautó-vezetők számára, hogy biztonságosabb követési távolságot tartsanak az elöl haladó járműtől, és így elkerüljék a kritikus helyzeteket. A ráfutásos balesetek jelenleg a teherautók súlyos baleseteinek körülbelül 20 százalékát alkotják.

 

A Volvo Trucks új biztonsági megoldása

„Az ilyen jellegű balesetek gyakori oka a figyelmetlenség és az elöl haladó járműhöz képest túlságosan kis követési távolság. A Követésitáv-figyelmeztetés a szélvédőn látható vörös fénnyel hívja fel a vezető figyelmét arra, hogy túl közel került az elöl haladó járműhöz, és a legtöbb esetben ezzel megakadályozható az ütközés” – mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

A Követésitáv-figyelmeztetés (Distance Alert) része a Volvo Trucks Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel vezetőtámogató rendszer legújabb változatának, amelynek célja, hogy több lépcsőben segítse a vezetőket a balesetmegelőzésben. Amennyiben a Követésitáv-figyelmeztetés nem váltja ki a remélt hatást, akkor villogó fénnyel és hallható riasztással figyelmezteti a vezetőt. Végül a fejlett vészfékrendszer aktiválódik. Mindez néhány másodpercen belül történik meg.

Az új funkciót a városokon kívüli főutakon való használatra tervezték, és 60 kilométer/órát meghaladó sebességnél kapcsol be, kivéve, az adaptív sebességszabályozó rendszer használatakor. Akárcsak az Ütközésfigyelmeztetés rendszer egyéb funkciói, a Követésitáv-figyelmeztetés is kamera és a radar kombinációját használja a távolság kiszámításához és az úton található objektumok azonosításához.

„Teherautóink aktív biztonsági rendszereinek folyamatos fejlesztésével a járművezetőknek egyre jobb módokat biztosítunk arra, hogy csökkentsék az őket és a többi közlekedőt érintő kockázatokat. A Követésitáv-figyelmeztetés a sokból egy példa arra, hogy a technika hogyan teheti még jobbá a jó vezetőket.”

„A fuvarvállalatok számára a biztonságba való befektetés nemcsak az emberek védelme kapcsán jó döntés, hanem a pénzmegtakarítás szempontjából is. A kisebb biztosítási és javítási költségek, valamint a kevesebb nem tervezett leállás csupán néhány érv e tekintetben. Ezenkívül a biztonságos vezetési stílus általában üzemanyag-takarékos is. A jól képzett, biztonságtudatos vezetők és a biztonságosabb teherautók kombinációja mindenki számára előnyös” – mondja Carl Johan Almqvist.

Adatok

A Követésitáv-figyelmeztetés a Volvo FH, a Volvo FH16, a Volvo FM és a Volvo FMX típusok 2018. 23. hete után gyártott példányai esetében érhető el. A teherautókat a Volvo Trucks ütközésfigyelmeztető rendszerével is fel kell szerelni.
A Követésitáv-figyelmeztetés célja, hogy megkönnyítse a teherautó-vezetők számára, hogy biztonságosabb követési távolságot tartsanak az elöl haladó járműtől.
Amennyiben azt észleli a rendszer, hogy a kiválasztott 1,5–3,5 másodperces követési időköznél kisebb távolságban jármű található, akkor egy vörös fény jelenik meg a szélvédőn. Amennyiben a vezető nem lassít, akkor az ütközésfigyelmeztető rendszer aktiválódik, és egyre intenzívebb, hallható és látható jelzéseket ad. Ezt követően a fejlett vészfékrendszer is bekapcsol.
A Volvo Trucks Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel segédje a Volvo FH, a Volvo FH16, a Volvo FM, a Volvo FMX, a Volvo FE és a Volvo FL típusokhoz elérhető.

Forrás: www.volvotrucks.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top