fbpx

Valeo teherautó-kuplungok

2019-06-28T12:53:17+02:002019. június 28.|Címkék: , , |

0

Megbízhatóság és alacsony üzemanyag-fogyasztás a legmodernebb technikai megoldásoknak köszönhetően

Tudta Ön, hogy minden második Európában eladott teherautóban Valeo tengelykapcsoló teljesít szolgálatot? A francia gyártó piacvezető szerepe korántsem véletlen, mérnökeik hosszú évtizedek óta dolgoznak kuplungszerkezetek és súrlódóanyagok fejlesztésén, s messzebbre jutottak, mint bárki más az iparágban. Termékeiket nemcsak a nagy autógyártók és az alkatrész-kereskedések vásárolják, hanem maguk a konkurensek is, így a teljes szektor élvezheti a Valeo tengelykapcsolók garantálta kiváló minőséget és hosszú élettartamot.

Azt sokan tudják, hogy az Európai Unió környezetvédelmi intézkedései évről évre egyre nagyobb terhet rónak a tehergépkocsi-gyártókra, azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentésében a tengelykapcsoló is szerepet játszat. Mivel a modern haszonjármű-motorok meglehetősen alacsony fordulatszámon üzemelnek, a hatékony erőátvitel komoly kihívást jelent, különösképp, hogy az üzemeltetők a lehető leghosszabb élettartamot várják el.

Hogy jelenkorunk teherautói megfelelhessenek az Euro 6-os környezetvédelmi előírásoknak, a Valeo kifejlesztett egy vadonatúj súrlódóréteget, ami az F830® típuskódot kapta. Ez a bevonat kisebb súrlódási együtthatójának köszönhetően kifinomultabban továbbítja a forgatónyomatékot, ugyanakkor kevésbé merev, mint a hagyományos rétegek, így mérséklődnek a vibrációk és halkabbá válik a hajtáslánc működése. További előnye, hogy jóval strapabíróbb, mint a klasszikus kuplungok, tehát jelentősen csökkenthetnek a karbantartási költségek, s mivel nem tartalmaz aramidszálakat (köznyelven: kevlárt), környezetvédelmi szempontból is felülmúlja elődeit.

Az F830®-cal bevont kuplungtárcsa kézi kapcsolású és félautomatikus váltókhoz is tökéletes választás. Ezt bizonyítja, hogy utóbbiaknál akár kétszeres futásteljesítmény is elérhető, méghozzá úgy, hogy futásteljesítmény alatt valójában nem a megtett kilométerek számát értjük, hanem a sebességváltásokét. Hogy ez mit jelent pontosan? A kézi kapcsolású nyomatékelosztóval felszerelt nyergesvontatóknál akár 600 ezer kilométert is kibírhat a – rendeltetésszerűen használt – tengelykapcsoló, míg a félautomatikus váltóval harcba küldött kamionok kb. 1,2 millió kilométert tesznek meg kuplungcsere nélkül. A javarészt urbánus környezetben dolgozó szemétszállító teherautóknál ez a két érték mindössze harminc-, illetve hatvanezer kilométer, ami nem meglepő, hiszen ebben a munkakörben sokkal gyakoribbak az elindulások és a megállások, a váltások mennyiségéről nem beszélve. Ez remekül szemlélteti, hogy a félautomatikus váltókra jellemző rövidebb kuplungcsúsztatásnak mekkora jelentősége van – akár meg is duplázható az élettartam.

A Valeo választékában felújított tengelykapcsolók is szerepelnek. Ezek a vállalat Amiens-i üzemében készülnek, ahol a márka európai piacra szánt OE-teherautó-kuplungjai is. Az utángyártott, saját alkatrész- és cikkszámmal rendelkező egységek iránt mindig nagy volt a vásárlói kereslet.

– A tengelykapcsoló elemeit a szétszerelést követően gondosan megtisztítjuk, majd alaposan megvizsgáljuk. Ha felújításra alkalmasnak ítéljük az egységet, a kopott alkatrészeket (pl. a tárcsákat) újakra cseréljük, függetlenül attól, hogy mennyire használódtak el az évek során. A műveletet követően ugyanazon a szigorú ellenőrzési eljáráson esnek át a felújított kuplungok, amelyen a gyári használatra szánt (OE) példányok is. Munkánk gyümölcseként a felújított kuplungok éppoly hatékonyak, mint az újak, sőt a garanciaidő is azonos, így akár 30 százalékot is spórolhatnak a tengelykapcsoló-cserén a tulajdonosok – mondta el Dominik Stanaszek, Valeo Service termékigazgató. – Mindemellett azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a gyártási költség jóval alacsonyabb, és természetesen a károsanyag-kibocsátás is kisebb – fűzte hozzá.

További információért, kérjük, lapozza fel a Valeo-termékkatalógust vagy nyissa meg az – iOS és Android rendszerekhez egyaránt elérhető – MyValeoParts alkalmazást!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top