fbpx

Száguldó batárok, pokoli erős motorok és többtonnányi szenvedély- Beszámoló a 2019-es Kamionos EB-ről

2019-06-27T12:26:28+02:002019. június 28.|Címkék: , |

0

A Meyle 2014 óta aktív szereplője a FIA Kamion Európabajnokságnak, mint alkatrészbeszállító. Tavaly a Tankpool24 csapatát támogatták, melynek versenyzője a magyar kedvenc, a kétszeres Európa bajnok Kiss Norbert. Az idei szezonban pedig a tehetséges Sascha Lenz csapata az SL TruckSport30 mögött sorakoztak fel kiváló alkatrészeikkel. Őket látogattuk meg a Hungaroringen rendezett futam alkalmával.

Az avatatlan szem számára is azonnal nyilvánvaló, hogy itt valami nagyon más történik, mint a megszokott, ismert autóversenyeken. A hanghatások, a szagok és az élmény is egyedülálló. Minden motorsportrajongó fülében ott csengenek Colin Chapman szavai, miszerint „a könnyű versenyautó a jó versenyautó”. Na ehhez képest az ETRC versenykamionjai jellemzően 5,3 tonnát nyomnak. Azonban azt senki ne gondolja, hogy ez bármit is elvesz az élményből, vagy a menetteljesítményből. Ezek a monstrumok ugyanis 4,7 másodperc alatt gyorsulnak fel 60-ról 160Km/h-s sebességre. Mint az SL TruckSport30 csapatánál megtudtuk ezt az M.A.N.-től az egész szezonra bérelt soros 6 hengeres dízelmotor teszi lehetővé, mely 1 150 lóerőt és 5 500Nm-t ad le. Képzelhetik mit él át a néző, mikor 16db ilyen szörnyeteg teljes gázzal robog el a Hungaroring célegyenesében.

A 12 900 köbcentiméteres erőforrás egészen 270Km/h-ig lenne képes repíteni a több, mint 5 tonnás versenygépet. A biztonság érdekében a versenyszabályzat azonban 160Km/h-nál limitálja a csúcssebességet. Na nem mintha nem tudnának megállni ezek a versenykamionok. 100-as tempóról mindössze 30 méterre van szükségük, hogy a roppant tömeget álló helyzetre lassítsák. Ez akkora hőhatást kelt a fékekben, hogy beépített automata rendszer hűti őket, mely vízpárát permetez a féktárcsákra. Minden kamion 200 liter vízzel megtankolva vág neki egy-egy futamnak és ez a vízmennyiség rendre el is fogy a félórás futamok végére.

Az óriási igénybevételnek kitett féktárcsák mellett a Meyle szíjfeszítőkkel, tágulási tartállyal, hosszbordásszíjakkal, motortartó bakokkal, sebességszenzorokkal és hűtőcsövekkel támogatja az SL TruckSport30 csapatát. Mint megtudtuk a csapat főmérnökétől, egész szezon alatt egyetlen Meyle alkatrésszel sem adódott idáig probléma, ami az igénybevételt figyelembe véve több, mint lenyűgöző. Keresse Ön is a kiváló minőségű Meyle személy és tehergépjármű alkatrészeket az Inter Cars Magyarország Kft. kínálatában!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top