fbpx

Így az én autómat is összegraffitizhetik: te bevállalnád?

2022-07-15T16:40:11+02:002022. július 28.|Címkék: , , , , , , |

0

Az utca művészete és a vadonatúj Toyota Corolla Cross találkozása: íme a lenyűgöző eredmény

 

Nem csak holmi összefirkálásról van szó, maga a Toyota kérte fel a híres utcai művészeket, hogy alkossanak a gyártó legújabb, slágermodellnek szánt crossoverére. Íme a részletek és a lenyűgöző végeredmények fotói!

Idén januárban a “pont jó” reklámszlogennel vezette be a Toyota az észak-amerikai piacain a Corolla Cross szabadidő-járművet. A szlogen azonban nem csak a helykínálatra, a biztonságra, a praktikumra és a kényelemre vonatkozott: a gyártó szerint ehhez sok más mellett a társadalmi és kulturális hagyaték ápolása is hozzá tartozik, ezért egy chicagói, egy New York-i és egy Los Angeles-i elismert helyi utcai művészt is felkértek, hogy “összefirkáljanak” egy-egy “pont jó” Corolla Cross-t. Az alkotásokhoz ráadásul egy falfestmény is tartozik, amelyen a művészek a Toyota újdonságához kapcsolódót próbáltak alkotni, majd lényegében ezt a munkát adaptálták az autó festhető felületei által szabott korlátok közé. Az alkotások elkészültekor ráadásképp a művészek a kreatív folyamat szellemi és technikai részleteibe is bepillantást engedtek.

A New York-i ELLE illegális graffitisből vált elismert utcai művésszé. Munkái az összes kontinensen megtalálhatók, számos társadalmi célú együttműködésben vett részt rangos világmárkákkal, a képzőművészeti múzeumok a legnagyobb kortárs alkotók között jegyzik. Előszeretettel készít gigantikus falfestményeket, ugyanakkor az NFT-k virtuális világában is megjelentek már az alkotásai.

“New York számomra a ragyogó fényekről szól, a tükröződésekről, de legalább ugyanennyire a sötétségről is, amiben igyekszem megtalálni a szépséget. Ezeket örökítettem meg a Corolla Cross felületein, kimerevítve a rohanó élet egy-egy emlékezetes pillanatát.”
– értelmezte pszichedelikus festményét a fiatal művésznő.

A Los Angeles-i Trav a graffiti és a képzőművészet határával ugrókötelezik, a múlt örök érvényű alkotásaiból merít ihletet. Arcát nem szívesen vállalja, helyette inkább a munkáival építi imázsát. Művészetében hangsúlyos témaként jelenik meg a digitalizáció és a fizikai valóság közötti harc.

“A technológia egyre inkább kiszorítja életünkből a kézzel foghatót, a konkrétat. A Corolla Cross által ihletett munkám egyfajta utazás: nem egyszerűen vászonként tekintettem a téglafalra, amelyen megvalósítottam azt, hanem tájként, amelyben a festményem utazásra indul.”
Trav jelentősen átformálva adaptálta graffitijét a Corolla Cross felületeire, ehhez csak annyit fűzött: ami jól működik egy épület falán, nem feltétlenül állja meg a helyét egy autón.

A Chicago-i Joseph Perez, művésznevén Sentrock megtiszteltetésnek tekinti, hogy a város befogadja művészetét. Számára a kreativitás maga a kulcs a városhoz, amely nem csupán átjárást biztosít a különböző társadalmi rétegek között, de ha őszinteséggel és támogatottsággal párosul, akár tartósan is nyitva tudja tartani ezeket az átjárókat, hozzásegítve a közösséget egy befogadóbb élethez. Ezt bizonyítandó, Sentrock egy harmadik dimenziót is belecsempészett a Toyotával közös együttműködésbe. Mivel az autógyártó a helyi baseball-csapat, a Chicago Cubs támogatója, falfestményének automobilra adaptált lenyomatát kiállították a csapat ikonikus standionja előtt.

“Amikor elkészülök egy munkámmal, az egyben egy lehetőség arra, hogy találkozzam a közösséggel, hogy közös témát találjunk, hogy megmutassuk egymásnak, mire tesszük képessé egymást.”

Nem véletlenül ölt testet mindhárom alkotásban a kontraszt, a kölcsönösség, a támogatás, az egymásra utaltság gondolata. A Corolla Cross ugyanis nem valami helyett, hanem valami kiegészítéseként jött létre. Ahelyett, hogy kiszorítani igyekezne a klasszikus Corolla modelleket, a ferdehátút a szedánt és a kombit, kiegészíti és megerősíti azokat a kínálatban. A gyártó állítása szerint crossoversége ellenére legalább annyira szól a hagyományok ápolásáról, mint amennyire az új tradíciók teremtéséről. Kérdés, hogy a vásárlók és a piaci igények igazolják-e majd ezt az elképzelést.

Forrás: autonavigator.hu
Szerző: Németh Kornél
Dátum: 2022.07.28.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top