fbpx

10 tipp a hatékony üzemanyag csökkentés érdekében

2022-06-30T11:44:19+02:002022. július 22.|Címkék: , , |

0

Autózási költségeink csökkentése érdekében érdemes megismernünk pár módszert, mellyel csökkenteni tudjuk az üzemanyag fogyasztást. Különböző vezetési technikákat vizsgálunk, amelyek segíthetnek elkerülni az üzemanyagpazarlást.

Első körben nézzük meg, hogy mikor a legmagasabb az üzemanyag fogyasztás: Minél magasabb a fordulatszám és minél gyorsabban hajtunk, annál több üzemanyagot fogyasztunk. Ennek az az oka, hogy a motor erősebben dolgozik és ehhez több üzemanyagra van szüksége.

A következő tippekkel nem csak pénzt takaríthatunk meg, de csökkenthetjük autónk szén-dioxid kibocsátását is.

  1. Tartsuk karban az autónkat

A rendszeresen karbantartott járművek általában hatékonyabban használják fel az üzemanyagot, ezért érdemes erre fokozottan figyelni.
A karbantartás magába foglalja a rendszeres szervizelést és az esetleges meghibásodások gyors javítását.

  1. Könnyítsünk az autónkon

Az autónk több üzemanyagot fogyaszt, ha nehéz. A súlycsökkentés egyik módja az, ha mindent kiveszünk az autóból, amit éppen nem használunk. Vannak dolgok, amik időnként hasznosak lehetnek (pl.: tetőcsomagtartó), de a súlyuk megnövelheti a fogyasztást.
Az autógyártók arra törekednek, hogy minimálisra csökkentsék a légellenállást és az emiatt fellépő üzemanyag-veszteséget. Minden utólagosan felszerelt kiegészítő jelentősen befolyásolja a jármű fogyasztását

  1. Figyeljünk a gumiabroncsokra

Fontos a gumik rendszeres állapotfelmérése, hiszen amellett, hogy a nem megfelelően felfújt gumiabroncsok növelhetik az üzemanyag-fogyasztást, a biztonságos vezetésre is negatív hatással lehetnek. Ha nem tudjuk, hogy pontosan mekkora nyomás szükséges a gumikba, akkor keressük meg az autó kézikönyvében.
A nem megfelelően felfújt gumiabroncsoknak sokkal nagyobb a gördülési ellenállása, ezáltal az autó többet fogyaszthat. Fontos arra is figyelnünk, hogy jó minőségű autógumit válasszunk.

  1. Válasszunk megfelelő olajat és üzemanyagot

A jó minőségű üzemanyag jó fogyasztást eredményez, ezért nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás, hiszen ebből többre lehet szüksége az autónak.
A rendszeres olajcsere és a megfelelő minőségű olaj segít az üzemanyag fogyasztás csökkentésében és a motor teljesítményének javításában.

  1. Vezessünk nyugodtan

A vezetési stílusunk nagyban befolyásolja, hogy mennyi benzint vagy gázolajat fogyaszt az autónk. A legtöbb üzemanyagot akkor tudjuk megtakarítani, ha jobban odafigyelünk és változtatunk a rossz szokásokon.
Kerüljük a felesleges megállókat, hiszen az elindulás és a gyorsulás mindig sok energiát vesz igénybe, ezért sokkal több üzemanyagot égetünk el.
Menet közben ne erőltessük az autót, törekedjünk a nyugodt, egyenletes haladásra.
Ügyeljünk a megfelelő fordulatszám betartására, így drasztikusan tudjuk csökkenteni az autónk fogyasztását.

  1. Állítsuk le a motort

Ha nem állítjuk le a motort, hanem alapjáraton hagyjuk az autót, akkor sokkal több üzemanyagot égetünk el, illetve növeljük a szén-dioxid kibocsátást is.
Ma már sok autóban megtalálható a Start/Stop rendszer. Amennyiben mi nem rendelkezünk vele, akkor érdemes manuális módon leállítanunk a motort egy-egy hosszabb várakozásnál, így csökkentve az üzemanyag fogyasztást.

  1. Ne hűtsünk-fűtsünk folyamatosan

A klíma és a fűtőberendezés nagyon komfortossá teszi a hosszú utakat, viszont folyamatos használat mellett jelentősen növeli az üzemanyag fogyasztásunkat. Fontoljuk meg, hogy mikor szükséges valóban hűteni, illetve fűteni autónkat.

  1. Ne húzzuk le az ablakot

Ahogy az előző pontban említettük, a klíma használata bizony jelentősen növeli üzemanyag fogyasztásunkat, viszont a lehúzott ablak sem mindig jó ötlet. Alacsony sebességnél érdemes inkább a lehúzott ablakot választani, azonban nagyobb sebességnél fordul a kocka és a lehúzott ablak nagy mértékben rontja az autó légellenállását, ezért ilyenkor válasszuk inkább a klímát.

  1. Használjunk tempomatot

Az üzemanyag megtakarítás egyik módja az állandó sebességgel való haladás. Ebben segít nekünk a tempomat. Autópályán vagy hosszabb sík terepen érdemes bekapcsolnunk, hogy ezzel is csökkenthessük az autónk üzemanyag fogyasztását.

  1. Használjuk a motorféket

Lassuláskor a motorfék használata nem csak biztonságos, de takarékos is. Ha kivesszük sebességből az autót és gurulni hagyjuk, feleslegesen használunk el üzemanyagot. A motorfék használata közben az üzemanyagszállítás megáll, ezért a rendszeres használata mellett sokat tudunk spórolni.

 

Alkatrészek széles választéka megtalálható az Inter Cars kínálatában, melyekkel kapcsolatban keressék nyugodt szívvel telephelyeinket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top