fbpx

Milyen sűrűn kell olajat cserélni az autóban?

2022-06-24T11:59:56+02:002022. június 30.|Címkék: |

0

Ha azt szeretnénk pontosan meghatározni, hogy milyen időközönként érdemes olajat cserélni az autóban, akkor az alábbi szempontokat vegyük figyelembe.

 

Milyen sűrűn kell olajat cserélni az autóban?

Először is az autó életkora számít. Minél régebbi egy autó, annál sűrűbben érdemes lecserélni a kenőanyagot a motorban.

A kocsifutás mértéke és hosszúsága is számít. Ha rövid vagy hosszú távokat teszünk meg, akkor ennek függvényében tudjuk bemérni az olajcsere periódusait. Az időjárási viszonyok, hideg-meleg váltakozása sem utolsó szempont.

Mire való a motorolaj?

Az olaj biztosítja a motorban a mozgó és kopó alkatrészek megfelelő kenését. Ha az olaj nyomása és szintje alacsony, akkor nem teljesül a szükséges kenés, emiatt a motor besülhet, károsodik és végső esetben leáll.

Nem érdemes a motorolajjal spórolni, hiszen enélkül egy autó se bírja sokáig. A 90-es évek előtt gyártott autókba érdemes ásványi alapú olajakat használni, hiszen ezeket még ilyen olaj használatára tervezték. A modern autókba szintetikus olaj való. Erre optimalizálták az alkatrészeket. Az egy-, két- vagy többfokozatú olajokra és a különféle viszkozitási szintű kenőanyagokra is figyeljünk.

A motorolaj összegyűjti a szennyeződéseket, port, kis mennyiségű vizet, ami a működés közben jelenik meg. Ha az olaj elfárad, szennyeződésekkel telítődik, akkor nem képes ellátni a feladatát.

Hogyan használjuk az autót?

Ha rövid távokat teszünk meg egyszerre, akkor az előírt 5-10 ezer kilométerenkénti csere helyett akár ennek a felénél is cserélhetünk olajat. Ha autópályán vagy országúton használjuk a gépjárművet, akkor az előírt időszak is elégséges lehet.

Ha pár kilométeres távokat teszünk meg, és sokszor állítjuk le a motort, akkor az olaj idő előtt telítődhet, és akár rongálhatja is a motort. A teljesítmény és élettartam szempontjából kifejezetten fontos a tiszta és főleg jó minőségű motorolaj. Nézze meg az OlajShop.hu autóolaj termékeit, és válassza ki az autója számára tökéletes kenőanyagokat.

A régi autókban még fellelhető a mérőpálca, amivel az olajszintet kézzel is le tudjuk ellenőrizni. Az újabb modellekben már csak az érzékelők segítségével követhetjük az olajszintet.

Ne várjuk meg a cserére ajánlott időtartam lejártát. Cseréljük a használatnak megfelelő időszakonként, és ne hanyagoljuk el az autó megfelelő műszaki karbantartását. Nemcsak motorolajat kell cserélni az autóban. A sebességváltó, a hidraulika, fékfolyadék, levegőadagoló stb. is igényli az időszakos cserét.

Kigyulladt az olajlámpa, de miért?

Ennek több oka is lehet. Alacsony lehet az olajszint, meghibásodhat az olajnyomásmérő, a szivattyú, habzik az olaj, vagy pedig eltömődött a rendszer. Azt ajánljuk, hogy a lehető leghamarabb állítsa le a motort, hiszen az alacsony olajszint és elégtelen olajnyomás akár végzetes is lehet a motor számára. Pótoljuk az olajat, és a legrövidebb időn belül menjünk szervizbe.

Az olajcsere mellett a többi kenőanyag és hidraulikus rendszer karbantartásai is jót tesznek az autónak. Ezzel növelhetjük a hatékonyságot és az autó általános várható élettartamát egyaránt.

 

Forrás: profitline.hu

Szerző: profitline.hu

Dátum: 2022.06.30

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top