fbpx

Miért szükséges az olajleeresztő csövet cserélni?

2022-06-01T10:20:57+02:002022. június 6.|Címkék: |

0

Ebben a cikkben az Ajusa elmagyarázza az olajleeresztő cső funkcióit és azt, hogy miért olyan fontos a cseréje a turbófeltöltő javítása során.

 Az olajleeresztő csövet és az olajtápcsövet tökéletes állapotban kell tartani a turbófeltöltő jó kenésének biztosítása érdekében. Szükséges az állandó és megfelelő kenőanyag áramlás biztosítása. Ezáltal a hőátadás és a megfelelő kenés az optimális működési tartományban tartja a hőmérsékletet a tágulások elkerülése és a hézagok megtartása végett.

A turbófeltöltő magon belüli folyamatos olajáramlás fenntartása létfontosságú a főtengelyben fellépő extrém munka ellensúlyozása érdekében.

Az olajleeresztő csövek működése

Az olajleeresztő csövek fő feladata a kenőanyag kiürítése a turbó belsejéből, és ezen keresztül az olajteknőbe való áramlás fenntartása. A leeresztő cső átmérője nagyobb (kb. kétszerese), mint az olajtápcsőé, a kilépő áramlás biztosítására.

A kenőanyag a leeresztő csövön keresztül folyik. A leeresztő cső belsejében a relatív nyomás közel 0, alapvetően a gravitáció hatására folyik vissza. Ez rendkívül fontos, mert különben ellennyomás keletkezne a mag belsejében, ami a tömítőelemek idő előtti törését idézheti elő, ami megakadályozza, hogy az olaj a tengelyen keresztül a két burkolat, a szívó- vagy kipufogócső egyike felé távozzon.

Miért szükséges az olajleeresztő csövet cserélni?

A gépjármű turbófeltöltőjének nagyjavítása során feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a turbó kenőrendszere jó állapotban legyen a megfelelő kenés érdekében. Az olajtápcsőhöz hasonlóan a leeresztő cső rendkívül fontos, mivel magas hőmérsékleten összegyűjti a turbinaolajat az aknából, és nagy merevsége miatt nagyobb fáradási igénybevételnek van kitéve. Idővel a cső hajlékony elemei hajlamosak elhasználódni, amint azt fent jeleztük.

A rossz állapotú olajleeresztő cső különböző helyzeteket okozhat, amelyek meghibásodással végződnek. Egyrészt ez az anyag elfáradás, az idő múlása és az olajokat beépítő szerek miatti törése vagy megrepedése, különösen a hajlékony részeket érintve, olajveszteséget váltana ki, ami ennek következtében nem csak a turbó, hanem a többi mechanikus alkatrész számára is kockázatot jelentene. Másrészt az eltávolítás után újra összeszerelt csövek szűkülése, amelyek rugalmas elemei fáradtság jeleit mutatják, megakadályozhatja az olaj megfelelő áramlását, ami végzetes túlnyomást generál a turbó számára.

Tervezés és anyagok

A gyártáshoz felhasznált anyagok 1 mm-nél kisebb falvastagságú rozsdamentes acélok, amelyek szigorú szabványok szerint lehetővé teszik formázásukat és hajlításukat a törés veszélye nélkül a folyamat során. A hajlékony részeket általában merev részekkel kombinálják, hogy alkalmazkodjanak a motortérben lévő területekhez, és különösen csökkentsék annak merevségét, mivel a leeresztő csövek átmérője nagyobb, mint a töltő olajcsöveké. Nagyobb szerkezeti merevséget biztosítanak, így érzékenyebbek a végeken és a rögzítőelemeken jelentkező fáradási jelenségekre.

A flexibilis részek anyagai általában fluorozott elasztomerek vagy fonott hálóval megerősített PTFE, hogy biztosítsák a szükséges ellenállást a magas hőmérsékleten, amelyen az olaj visszatér a turbófeltöltőn való áthaladása után, néha az olaj hőmérséklete meghaladja a 120 °C-ot. Sőt,emiatt némelyiküknél gyakori a szerkezeti típusú vagy hővédőn keresztüli árnyékolás. A hidroalakítási technikákat gyakran alkalmazzák hajlékony csőmembrán típusú szakaszok létrehozására is, azonos céllal, a merevség csökkentésére.

Másrészt a végeket általában O-gyűrűkkel tömítik, vagy fém tömítéssel a karima és a turbófeltöltő vagy a blokk között.

Az olajleeresztő cső lehet az olajtápcsőtől független egység, vagy beépíthető ugyanabba a karimába, ez azoknál a csöveknél fordul elő, ahol az olaj be- és kivezetése ugyanazon a falon keresztül történik a turbómagban.

Keresse az Ajusa termékeit az InterCars Webshopjában vagy kirendeltségeinken, legyen szó olajvezetékekről, tömítésről vagy teljes turbó szerelőkészletről, nálunk megtalálja.

Irány a webshop!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top