fbpx

Hogyan töltsük otthon az elektromos autónkat?

2022-06-16T09:30:58+02:002022. június 17.|Címkék: |

0

Fali töltő vagy okostöltő? Hogyan telepíthetjük a töltőt, miután kiválasztottuk? Minden kérdésre válaszolunk az elektromos autók otthoni töltésével kapcsolatban!

Az elektromos autók töltésének körülbelül 80 százaléka otthon történik, ami azt jelenti, hogy fontos, hogy megfelelő technológiával rendelkezzünk ahhoz, hogy a töltést a lehető leggyorsabbá és költséghatékonyabbá tegyük. Annak érdekében, hogy az egész folyamat a lehető legegyszerűbb legyen, összeállítottuk ezt az útmutatót, amely választ ad a különböző töltési módokkal kapcsolatos kérdésekre.

Minden elektromos autó töltő egyforma?

Gyakorlatilag két lehetőség közül választhatunk, ha otthoni töltésről van szó – használhatjuk a járműhöz mellékelt lassú töltőt, vagy telepíthetünk fali változatot. Az előbbi szabványos 3 tűs csatlakozót jelent, amely áramot vesz a háztartási hálózatról, így egyszerűen használható és könnyen hordozható. Az akkumulátorok méretének állandó növekedésével azonban ezeknek az egységeknek több mint 24 órába telhet a teljes feltöltöttség elérése, ezért a gyártók azt javasolják, hogy csak „sürgősségi használatra” vegyük igénybe őket. Jobb döntés, különösen, ha elkötelezettek vagyunk a mindennapi elektromos járművek használata mellett, egy fali töltő. A ház oldalára vagy garázsba szerelve gyorsabb töltési időt biztosít biztonságosan és megbízhatóan. Használata is egyszerűbb és nincs szükség hozzá sok kábelre.

Mi az a fali töltő?

Lényegében ez egy önálló töltő, amely közvetlenül a háztartási áramforráshoz van csatlakoztatva. Ahogy a neve is sugallja, az ingatlan külső falára van felszerelve és lehetővé teszi az autó gyors és egyszerű csatlakoztatását a töltéshez. Még jobb, ha van lehetőségünk gyorstöltő egységet vásárolni, amely lerövidíti az akkumulátor feltöltéséhez szükséges időt, miközben vannak olyan „okos” egységek is, amelyek távolról programozhatóak úgy, hogy csak bizonyos időpontokban töltsenek (például amikor a legolcsóbb az áramdíj), ez javíthatja az akkumulátor élettartamát is.

A legtöbb fali töltőegység gyorstöltő, 7 kW-os áramot szállít, bár vannak egyszerűbb és olcsóbb, 3 kW-os lassú töltők is.

Ha fali töltőt szeretnénk, akkor a házunk közelében autóbeállóra, garázsra vagy egyéb utcán kívüli parkolóra lesz szükségünk, mivel a töltőkábelt nem húzhatjuk át nyilvános gyalogútra vagy útra, ráadásul profi villanyszerelővel kell felszereltetni.

Mennyibe kerül egy otthoni töltő felszerelése?

Ez a kívánt töltési sebességtől és az „okos” funkcióktól függ. Az alap 3 kW-os lassú töltők körülbelül 46 ezer Ft-tól kezdődnek, míg egy gyorsabb, 7 kW-os egységhez körülbelül 138 ezer Ft-ra lesz szükség. Az okostelefonos alkalmazáson keresztül vezeték nélküli vezérlést biztosító „okos” egységek 207 és 460 ezer Ft közöttiek. Összességében a beszerelés költségét az ár tartalmazza, de felárat számíthatnak fel, ha jelentős változtatásokra van szükség a háztartási vezetékeken. Még jobb, hogy egyes gyártók jelenleg ingyenes fali töltőt és szerelvényt kínálnak az elektromos járművek vásárlásakor, ezért érdemes megnézni, milyen ajánlatok vannak.

 

Hogyan telepítsünk otthon elektromos autó töltőpontot?

A legegyszerűbb, ha a beszerelést a fali töltő értékesítő cégen keresztül intézzük. A telepítés árát gyakran a vételár tartalmazza, ha a fali töltő szolgáltatónak saját, jóváhagyott szakemberei vannak. Ha önállóan vásároljuk meg az egységet, akkor kiválaszthatjuk saját technikusunkat, de ehhez rendelkeznie kell a kiválasztott készülék gyártójának akkreditációjával.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szerelőnek valószínűleg ellenőriznie kell az általunk előnyben részesített felszerelési helyet és az otthonunk elektromos áramkörét, mielőtt nekilátna. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a fali töltőt a biztosítékdoboztól távol helyezze el vagy szükség van a kábelezés korszerűsítésére, akkor készüljünk fel arra, hogy egy kicsit többet kell majd fizetnünk a telepítésért.

Mi az okostöltő, szükségünk van rá?

Az okostöltő egy fali töltő, amely Wi-Fi vagy Bluetooth segítségével csatlakozik okostelefonunk különböző alkalmazásaihoz. Ennek során lehetővé teszi, hogy távolról személyre szabhassuk autónk töltési ütemtervét, így kiválaszthatjuk, hogy mikor kerüljön sor a töltésre, és mennyi áramot vezessen az akkumulátorba. Ennek eredményeként gondoskodhatunk arról, hogy csak akkor töltsön, amikor a legolcsóbb az áram, vagy 80 százalékra korlátozhatjuk az akkumulátorban lévő energia mennyiségét, hogy elkerüljük a cellák túlmelegedését, ezzel javítva az akkumulátor élettartamát. Az okostöltők vásárlása többe kerül, mint a szabványos egységeké, de sok praktikus szempont szól mellettük.

Milyen teljesítményű fali töltőt válasszak?

A töltő által biztosított áramerősség mind az otthoni vezetékeken, mind az autó fedélzeti töltőadapterén alapul. A legalacsonyabb elérhető 3 kW-os lassú töltő, amely még egy szerény, 40 kWh-s akkumulátorral szerelt Nissan Leaf esetében is 12 órát vesz igénybe a teljes feltöltéshez, míg a nagyobb modellek, mint például az Audi E-tron több mint 24 órát igényelnek.

A legtöbb fali töltő 7 kW-os gyorstöltést biztosít, ami körülbelül felére csökkenti az időt a 3 kW-os egységekhez képest. Szinte minden elektromos autó képes lesz ilyen sebességgel tölteni, ami ideális otthoni használatra, hiszen a legtöbb töltés éjszaka történik.

Létezik 11 kW-os és 22 kW-os opció is, de ezek háromfázisú tápegységet igényelnek, ami ritka a háztartásokban, viszont ipari vagy üzlethelyiségekben gyakran megtalálható. Felújíthatjuk otthonunkat, de nem valószínű, hogy a többletköltség indokolná a gyorsabb töltési időt.

 

Csatlakoztathatjuk az elektromos autónkat egy hagyományos konnektorhoz?

Az elektromos autók többsége hordozható lassú töltővel rendelkezik, amely 3 tűs csatlakozóval használható a háztartási konnektorban. Ez körülbelül 3 kW-tal töltődik, így ez a töltés leglassabb formája, egyes nagyobb elektromos járművek teljes feltöltéséhez több mint 24 óra szükséges. A legtöbb gyártó azt javasolja, hogy a háztartási töltéshez telepítsünk fali töltőt, a 3 tűs töltőt csak vészhelyzeti tartalékként használjuk. Érdemes azt is ellenőrizni, hogy az alapkivitelben van-e kábel, mivel bizonyos gyártók nem adnak ilyet.

Milyen gyorsan tölthetünk otthon elektromos autót?

A legtöbb esetben egy 7 kW-os fali töltő kínálja a leggyorsabb otthoni töltési módot. Ezzel az egységgel akár három és fél óra alatt fel lehet tölteni egy MINI Electric-et, míg egy Nissan Leaf teljes feltöltése a 40 kWh-s teljesítménye miatt megközelíti a hat órát.

A még gyorsabb töltés érdekében háromfázisú rendszerre kell frissíteni a vezetékeket (a háztartási vezetékek általában egyfázisúak), amely 22 kW-os töltést tesz lehetővé. Ezzel a sebességgel egy 40 kWh-s akkumulátorral rendelkező Nissan Leaf akár két óra alatt is teljesen feltölthető.

Hogyan ellenőrizhető, hogy van-e háromfázisú kapcsolat?

A legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az ingatlan rendelkezik-e háromfázisú áramellátással, ha szakképzett villamosmérnökkel felmérjük otthonunk vezetékeit. Néha azonban egy gyors szemrevételezéssel kiderülhet, hogy szükség van-e további vizsgálatra. Általában a legjobb módszer a biztosítékdoboz és a mérőműszer megtalálása, mivel itt lép be az áramellátás a házba. Egyfázisú tápegység esetén általában egyetlen nagy rendszerbiztosíték található a mérőműszer mellett és a biztosítékdoboz, amely megszakítókat tartalmaz a ház különböző területeihez és berendezéseihez. A háromfázisú tápellátásban három nagyobb rendszerbiztosíték található, amelyek jellemzően 100 amperes teljesítményűek.

Mi a különbség a kötetlen és a lekötött töltő között?

Ez egyszerűen a fali dobozhoz csatlakoztatott töltőkábel típusára vonatkozik. A lekötött egység egy állandóan csatlakoztatott kábellel rendelkezik, 1-es vagy 2-es típusú csatlakozóval, ami tökéletes választás, ha csak egy elektromos autóval rendelkezünk, mivel egyszerű töltést tesz lehetővé – egyszerűen parkoljunk le és csatlakoztassuk a töltőt.

A kötetlen egységek esetében az autóhoz mellékelt töltőkábelt használjuk, amely az egyik végén a töltőhöz, a másik végén pedig az autóhoz csatlakozik. Ez egy rugalmasabb megoldás, mivel lehetővé teszi az 1-es és a 2-es típusú kábelek gyors cseréjét, ha mondjuk két különböző modellt futtatunk különböző csatlakozókkal, mint például egy Nissan Leaf és egy Peugeot e-208.

 

Folyamatosan bővülő elektromos autó alkatrészeinket és kiegészítőket keresse az Inter Cars kínálatában.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top