fbpx

Amit az autó hibajelzéseiről tudni érdemes

2022-05-27T12:43:30+02:002022. június 2.|

0

A motor indítása előtt felvillan a műszerfalon a karácsonyfa, de mi van, ha valamelyik műszerfal visszajelző lámpa égve marad?

Felszereltségtől, autótípustól és évjárattól függően változik a visszajelzők száma, de van néhány piktogram, amivel szinte minden modern autóban találkozhatunk. A visszajelző fények többnyire sárga és piros színben világítanak. A piros színű műszerfal visszajelző lámpák jellemzően olyan hibát jeleznek, amit tilos figyelmen kívül hagyni, mert olyan problémára utalnak, amik az autó azonnali meghibásodásához vezetnek.

A sárga fényeket sem célszerű figyelmen kívül hagyni, ezek a jelek olyan hibát jeleznek, ami a közlekedés biztonságát negatívan befolyásolhatja, de ettől függetlenül az autó használható marad. A legújabb típusok nem csak jelekkel, hanem komplett szöveges utasításokkal ellátják a sofőrt, amelyek értelmezése elméletben már nem jelenthet gondot a jogosítvány megszerzése után.

Piros jelek:

Akkumulátor töltési hibát jelző ikon

A plusz-minusz jelzéssel ellátott négyzet nem a Minecraftból szabadult ellenség feje és nem is egy részeg robot, viszont egészen biztosan azonnali beavatkozást igényel az autó, ha felvillan az ikon. A forma alapvetően egy akkumulátort jelenít meg, ennek értelmében elektromos hibára kell gyanakodni, mert a jelzés akkor világít, ha megszűnik a töltés. Jellemzően generátorhiba okozza a bajt, az akkumulátor lemerülését követően nem tudjuk újraindítani az autót. Ilyenkor a költséghatékony megoldás az lehet, ha nem állítjuk le a motort és a legközelebbi parkolóhely vagy szerviz felé vesszük az irányt.

Akkumulátor töltési hibát jelző műszerfal ikon

Az olajszint/olajnyomás csökkenését jelző ikon

Nem, nem kell megsimogatni a palackot, mert szinte biztos, hogy a dzsinn nem áll készen. A motor leállítását követően pótolni kell az autóhoz előírt motorolajat, de ha nem füstölt kéken a kipufogó és olajfolt sincs az autó alatt, akkor lehet, hogy lábon is eljut a szervizig.

Az olajszint/olajnyomás csökkenését jelző ikon

Az olajszint/olajnyomás minimum alatti értékét jelző ikon

A dzsinn már akkor sem segít, ha a palack alját vakargatod, mert komoly probléma van kenőanyag téren. Az autó motorjának olaj szintje elérte a kritikusan alacsony szintet, amit ha azonnal nem orvosol a tulajdonos, akkor rövid időn belül nem lesz, ami hajtja a gépjárművet. Azonnal keresd a legközelebbi félreállási lehetőséget és szerezd be a megfelelő olajat a kenőanyag pótlására.

Az olajszint/olajnyomás minimum alatti értékét jelző ikon

A hűtőfolyadék túlmelegedését jelző ikon

A süllyedő vitorlás vagy a folyóba dobott kulcs többnyire téves értelmezése a motor hűtőfolyadékának túlmelegedését jelző ikonnak. Az előzőekhez hasonlóan a motor szempontjából azonnali halállal fenyegető állapotba került a rendszer.

A hűtést biztosító folyadék nem képes elvezetni a belső égésű motor által termelt hőt, aminek oka lehet többek közt az alacsony folyadékszint, a termosztát, a hűtőventillátor vagy hűtőradiátor meghibásodása. Mindenképpen azonnali megállás és a motor leállítása javasolt, majd teljesen kihűlt állapotban a folyadékszint esetleges pótlása és/vagy a legközelebbi autószerviz felkeresése.

A hűtőfolyadék túlmelegedését jelző ikon

A biztonsági öv használatának mellőzését jelző ikon

Majdnem biztos, hogy a karjaid nem olvadnak, szóval ezt felesleges ellenőrizni. Az viszont jóval fontosabb, hogy felelősségteljes járművezetőként gondoskodjon az ember arról, hogy minden utas használja a biztonsági övét, mert ha ezt a jelzést látod a műszerfalon, akkor a rendszer fogott egy lázadót. Mindenképpen használd a biztonsági övet a járműben!

A biztonsági öv használatának mellőzését jelző ikon

Fékprobléma – IGEN

Felelősségteljes sofőrként a megfelelő reakció a lámpa felvillanása esetén az, ha azonnal félreállunk és rögzítjük az autót. Ez a visszajelző lámpa abban az esetben kapcsol be, ha a fékfolyadék szintje a minimum alá csökken. Előfordulhat, hogy a fékpofák koptak el annyira, hogy a folyadékszintet pótolni kell, de az is lehet, hogy a rendszer szivárog. Szerencsés esetben csak a kézifék maradt behúzva – amit szintén ez a piktogram jelez-, de ha mégsem, akkor azonnal a szerelőt kell hívni.

Fékprobléma ikon

Sárga jelek:

Alacsony a guminyomás

Az ikon felvillanása után érdemes ellátogatni egy benzinkútra, ellenőrizni a keréknyomásokat. Sajnos a szezonális gumicsere során előfordulhat, hogy meghibásodik vagy nincs szenzor az egyik kerék garnitúrában, így hibásan jelez a rendszer.

Alacsony a guminyomás ikon

Motorhibát is jelző ikon vagy „Check Engine”, esetleg „A sárga lámpa”

Ez az ikon gyakori problémát szokott okozni akár az autó eladásánál is, hiszen sok mindenre utalhat, így jelentősen csökkentheti az eladás sikerét. Gyakori eset, hogy a lambdaszonda vagy valamilyen kipufogó oldali hiba esetén kapcsol fel a sárga fénnyel világító ikon, ami egyébként észrevehető egyéb problémát nem produkál. Ettől függetlenül ha a jelet meglátod, vedd az irányt a legközelebbi szervizbe, mert a kipufogórendszer hibájának környezetszennyező hatásán kívül más gond is lehet.

Motorhibát jelző ikon vagy „Check Engine”

Folyamatos fény: menetstabilizáló inaktív, ESP vagy csúszó autó ikon

Kizárt, hogy spanyolra váltana a fedélzeti számítógép és az sem valószínű, hogy egy hosszú hajú autobotot jelez. A folyamatosan világító visszajelző a menetstabilizáló rendszer esetén azt jelzi, hogy az autó biztonsági berendezése inaktív, így a vezetés fokozott figyelmet igényel a sofőrtől.

Menetstabilizáló inaktív, ESP vagy csúszó autó ikon

 

Villogó fény: menetstabilizáló inaktív, ESP vagy csúszó autó ikon

A villódzó fénnyel jelzi a rendszer azt a szituációt, amikor a sofőrök nagy százalékának fogalma sincs, mi történik éppen. Ilyenkor az autó elvesztette a tapadást valamelyik, vagy az összes keréken és menetstabilizáló rendszer aktívan közreműködik az irányítás megtartása érdekében. Ha ezt a hibajelzést látod a műszerfalon, érdemes a szokásosnál sokkal finomabban kezelni a gázt, a féket és kormányt, lelassítani annyira az autót, hogy az a biztonságos tapadást elérje.

Menetstabilizáló inaktív, ESP vagy csúszó autó ikon

 

Biztonsági rendszer meghibásodást jelző ikon – Ne utazz strandra labdával!

A biztonsági rendszer nem működik, valamilyen meghibásodás miatt a légzsák vagy az automata övfeszítő nem üzemel. Az utasok fokozott veszélynek vannak kitéve egy esetleges baleset során, azonnal menj szervizbe.

Biztonsági rendszer meghibásodást jelző ikon

 

A ködzáró (azaz hátsó ködlámpa) használatát jelző ikon

A zavarodott üstökös, amit az ikonon látsz valójában te vagy a forgalomban, amikor indokolatlanul használod a vörös fénycsóvát húzó hátsó fényforrást. A ködzáró használata erősen ajánlott gyenge látási viszonyok között országúton és autópályán, lakott területen belül viszont többnyire feleslegesen zavaró. Használd mindig megfelelően!

A ködzáró (azaz hátsó ködlámpa) használatát jelző ikon

 

Fékbetét kopott állapotát jelző ikon

Lehetőleg ne akkor induljon a családi nyaralás, amikor az autó feldobja ezt az ikont, mert lehetséges, hogy időközben használhatatlan állapotúra kopnak a fékbetétek. Ha ez a műszerfali piktogram világít, ideje betervezni a fékbetétek cseréjét.

Fékbetét kopott állapotát jelző ikon

Forrás: alapjarat.hu

Szerző: Kozma Ádám

Dátum: 2022.05.27.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top