fbpx

Klímakomfort-rendszer a megújuló energiával működő járművekben

2022-05-13T13:12:12+02:002022. május 11.|Címkék: , , |

0

Ahogy egyre több megújuló energiával működő vagy NEV (New Energy Vehicle) jármű kerül az utakra, egyre többen érkeznek szervizébe a szokásos klímarendszer-szervizelés, karbantartás vagy javítás céljából.

A hibrid és elektromos járművek különböznek a hagyományos autóktól, hiszen speciális kezelési és biztonsági eljárásokat igényelnek a karbantartáshoz és a javításhoz. Továbbá termorendszerük hőszivattyús megoldásra támaszkodik, amely sokkal fejlettebb a szabványos klímakörhöz képest.
Íme mindaz, amit tudnia szükséges, amikor a műhelyben lévő hibrid és elektromos járművek klímaberendezésein dolgozik.

 

Ismerje meg a hőszivattyús rendszert 

A hagyományos járművek klímarendszerétől eltérően a hőszivattyú-alapú rendszer fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas. Figyeli a jármű elektromos motorjának, akkumulátorának és elektronikájának hőmérsékletét is. A rendszer a jármű hőkezelő rendszereként működik és segít az autó akkumulátor élettartamát megőrizni és kibővíteni teljes hatótávolságát.  A hőszivattyú nagyon energiatakarékos, termikus megoldás. Optimális fűtési és hűtési teljesítményt biztosít és nem jelent akkora intenzív terhelést a jármű akkumulátorára, mivel kevesebb PTC fűtőegységre van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a komfortszintet elérjük.

Az NEV-k hőszivattyúja eltér a hagyományos klímakörtől és több különböző alkatrészt tartalmaz. A hagyományos motorokban lévő mechanikus alkatrészek közül sok teljesen elektronizált az NEV-kben. Például nagyfeszültségű, teljesen elektromos klímakompresszort alkalmaznak, hogy a rendszert működőképesen tartsák, még akkor is, ha a jármű nem mozog. Ezenkívül számos elektronikus szelep szabályozza a kör belsejében lévő áramlásokat különböző irányokban. Más alkatrészek több hőcserélőt tartalmaznak, mint például a kabin hőkondenzátora vagy az úgynevezett folyadékhűtő, egy vízhűtő hőcserélő. Ezek az alkatrészek bonyolultabbá teszik a rendszer karbantartását.

 

Az NEV-k hőszivattyújának javítása

Az NEV-k számos javítási folyamata hasonló a hagyományos járművekhez, de ne feledje, hogy a hibrid és elektromos klímarendszerek hőkezelő rendszerekként működnek. Ez azt jelenti, hogy minden évszakban teljesen működőképesnek kell lennie, nemcsak a kényelem, hanem más rendszerek megfelelő működése érdekében is. Sok megújuló energiával működő jármű nem indul el, ha a klímarendszer hibásan működik, az akkumulátor és az elektromos hajtás alkatrészeinek károsodási kockázata miatt. Tehát a rendszeres karbantartás még fontosabb, mint korábban.

Valamint fontos megjegyezni, hogy az NEV klímarendszer számos alkatrésze nagyfeszültségű, és speciális biztonsági eljárásokat igényel. Olvassa el a gyártó biztonsági irányelveit és tudjon meg többet a biztonságos kezelésről a típusspecifikus utasításokon keresztül.

 

Gyakori problémák

Éppen úgy, mint a hagyományos klímakomfort-rendszerekben, a NEV-k hőszivattyúiban is előfordulhatnak meghibásodások. A leggyakoribb hibák, amelyekkel találkozhat, a szivárgások, a nem megfelelő kompresszor kenés, a belső kör szennyeződése és a kompresszor leégése. Az alacsonyabb rendszerteljesítmény vagy a teljes rendszerleállás a nem azonnal megoldott problémák következménye.

Vannak olyan hibrid járműmodellek, ahol a motor hűtőrendszere a klímakörrel együtt működik. Mindkét rendszer lehetséges meghibásodása hatással lehet az általános fűtési vagy hűtési teljesítményre, így az akkumulátor teljesítményére. A megfelelő karbantartás ezen rendszerek esetén elengedhetetlen az autó hosszú élettartamának biztosításához. A megfelelő utastér hőmérséklet egy másik szempont. A gyenge klímaszabályzás gyakran a rendszer problémájának első tünete.

Legyen felkészült

A jármű gyári dokumentációja a kulcs a rendszeres karbantartásnak a pótalkatrész piacon ahhoz, hogy ezeket az autókat megfelelően lehessen javítani. Javasoljuk, hogy ismerje meg az adott rendszert és a munka megkezdése előtt szerezzen be annyi információt, amennyit csak tud.

A rendszerrajzok, a műszaki jegyzetek, a közlemények és a javítási műveletek adatai megkönnyítik a folyamatot és lehetővé teszik a diagnosztikai munkák helyes elvégzését.

 

Mielőtt megkezdi a javítást ásson mélyebbre az NEV hőrendszer előírásaiban

Gyakori, hogy nem kell külön gyártói előírásokat követni a hőszivattyús rendszerkarbantartásával vagy szervizelésével kapcsolatban.

Számos dolog van, amit a Nissens kulcsfontosságúnak talált a vizsgálathoz, mégpedig a rendszer összetett kialakítása miatt. Ezek általánosan alkalmazhatók a NEV járművekre és a hőszivattyús rendszerekre. Összeállítottunk néhány általánosan bevált gyakorlatot, hogy segítsünk elkezdeni, melyekről részletesebben a következő “Klímakomfort-rendszer a megújuló energiával működő járművekben Diagnosztika lépésről lépésre” című cikkünkben olvashatsz.

A cikk folytatásához kattints ide.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top