fbpx

Jármű klímatizáció folyamata 6 lépésben

2022-05-10T14:21:36+02:002022. április 1.|Címkék: , |

0

A klímarendszer ma már nem jelent luxust, az európai piacon eladott járművek több mint 90%-ának alapfelszereltségéhez tartozik. Cikkünk sorra veszi a klímarendszer alkotórészeinek egyes feladatait. Ebből a célból nyomon követjük a teljes hűtőkör ciklust.

A klímaberendezés feladata a kívülről beszívott levegő szárítása, hőmérsékletének megváltoztatása és a jármű kabinjába szállítása. A teljes munkafolyamat a hűtőközeg segítségével történik.  A folyamatban a hűtőközeg többször változtat halmazállapotot, a cél eléréséhez a legfontosabb paraméterek a hőmérséklet és a nyomás.

Ennek az egy közegnek háromféle halmazállapota lehet.

A hűtőközeg három állapota a klímarendszerben a következő: folyékony, gáz és kétfázisú. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a hűtőközeg bizonyos szakaszban részben gáz, részben folyékony állapotban van. A halmazállapot változás pontjai egyben az energia leadás helyszínei is. Ez a folyamat a kondenzátorban és a párologtatóban történik, a kompresszoron és az expanziós szelepen keresztül haladva. Kövessük a ciklust végig, kezdve a kompresszorral.

  1. Egy megfelelően működő légkondicionáló rendszernél a hűtőközeg a kompresszorba 100%-ban gáz halmazállapotúan kerül be. Nyomása és hőmérséklete alacsony. A közeget szállító vezeték átmérője itt viszonylag széles.
  2. A kompresszor feladata a közeg összenyomása. Ettől jelentősen megemelkedik a közeg nyomása, és ezzel a hőmérséklete is. Itt még nem kerül sor a közeg halmazállapotváltozására, egyelőre gáz állapotúnak kell maradnia.
  3. A hűtőközeg útjának következő szakasza a kondenzátor, más néven klímahűtő. Ahogy azt mindkét név sugallja, itt a hűtőközeg lehűl, ezáltal cseppfolyóssá válik. Bár a hőmérséklet jelentősen csökken, nem következik be hirtelen nyomás változás az továbbra is magas marad.
  4. A folyékony fázisban lévő hűtőközeg áthalad a szárító szűrőrendszerén. Itt a klímarendszerben keringő maradék víz és szennyeződés kerül kiválasztásra. A víz kiválasztása fontos a rendszerelemek fagyásának megelőzése érdekében a hűtőközeg tágulási fázisában. Ezen a helyen a szűrésen kívül semmilyen egyéb, fontos folyamat nem megy végbe. A hűtőközeg továbbra is alacsony hőmérsékletű, folyékony és nagy nyomásnak kitett.
  5. A légkondicionáló rendszer következő, rendkívül fontos eleme az expanziós szelep. Ismét, ahogy az magából az elnevezésből következik, a közeg tágulására kerül sor, amit a rá nehezedő nyomás jelentős csökkenése eredményez. A folyamat a hőmérséklet hirtelen csökkenéséhez vezet, és a hűtőközeg állapota kétfázisúvá változik – részben folyékony, részben gáz nemű lesz.
  6. Majd a hűtőközeg teljesen gázhalmazállapotban jut el a párologtatóba. Itt zajlik a légkondicionálás kulcsfontosságú fázisa, nevezetesen a párologtatón áthaladó levegő hőmérsékletének csökkentése. A levegő nemcsak hőt ad le a közegnek, hanem kiszárad, ennek következtében a vízgőz felhalmozódik és lecsapódik a párologtató falán. A hűtőközeg a levegőből vett hő hatására gáz halmazállapotúvá válik. A nyomás ebben a szakaszban nem változik meg jelentősen, azaz továbbra is alacsony marad. Majd akkor fog újra növekedni, amikor a hűtőközeg újra a kompresszorhoz ér, és ezzel kezdetét veszi a következő hűtőkör.

Ezzel körbe érve a folyamat, melyet mi, az autóban vagy egyéb járműben ülve tapasztalhatunk, mint kellemes hűs levegő a tikkasztó nyári melegben. De adott esetben a légkondicionálás alkalmas nyirkos párás időben többek közt párátlanításra is, ami szintén meg tudja keseríteni a sofőrök életét.

Tehát a klimatizáció a mai autókban már gyakorlatilag alapfelszereltségnek minősül és nagyon sokat segít a komfortérzeten vezetés közben. A Valeo, mint oly sok minden más termékkörben is ismert arról, hogy OE minőségű alkatrészekkel szolgál a járművek szinte teljes palettáját lefedve. A jármű klímatechnikában használatos alkatrészeik is elérhetőek a vásárlók számára. Ehhez nyújt segítséget az Inter Cars kínálata és az összes telephelyén dolgozó kolléga, akiket keressenek bizalommal.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top