fbpx

Ezért is gyűjtik az adatokat a mai autók: a Tesla saját modelljeinek baleseteiből tanul

2021-10-15T14:09:36+02:002021. október 22.|Címkék: , , |

0

Az amerikai elektromosautó-gyártó a balesetvédelmi fejlesztésekbe is komoly munkát tesz.

 

 

Pár évvel ezelőtt lehetett először hallani a Tesla Crash Labről, amely hasonló vizsgálatokat végez, mint a független balesetbiztonsági tesztcégek, mint az USA-ban az IIHS, vagy kontinensünkön az Euro NCAP.

Most a márka egy videóban szemléltette, hogyan használják fel a laborukban szerzett adatokat a technológiai fejlesztéseik során. Az egyik lényeges pont, hogy a Tesla esetében nagyjából egymillió autójukból származó adatokkal dolgoznak, amelyek a való világban bekövetkezett baleseti forgatókönyvek adatait szolgáltatják.

A Tesla dolgozója a videóban arról beszél, hogy az iparági szabvány szerinti ütközési teszteket is használnak, de a valóság végtelenül összetettebb, minden karambol különböző, és sokkal több változón múlik egy-egy baleset kimenetele. Példaként említi, hogy a hivatalos tesztek egyik sztenderd esete, hogy az első ajtónál történik az oldalirányú ütközés. A Tesla saját flottadatai azonban azt mutatták, hogy ez korántsem sem tipikus eset.

A Tesla hasonló okokból úgy döntött, hogy autóinak tervezésekor inkább a valós adatok előnyeit használja, és sokkal több helyzetben szimulálja az oldalirányú baleseteket is.

A jelenlegi autóikban használt rendszereik esetében a kocsi elektronikája 10 milliszekundumon belül felismeri, milyen típusú balesetről van szó, és ennek alapján döntenek a légzsák kioldásáról – derül ki a videóból. A baleset bekövetkezésekor az autó azt is figyelembe veszi, hogy az ülés és a kormány pontosan milyen helyzetben van, függetlenül attól, hogy a vezető hogyan állította be azokat.

 

Forrás: hvg.hu/cegauto
Szerző: hvg.hu
a href="https://hu.e-cat.intercars.eu/hu/asmctx-M21880_0000IO9K/my-office/promotions/details/CASTROL_OILPUMP_1102-1130_HU" target="_blank">

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top