November végére lehet olyan autó az utakon, amelynek 20 hónapja lejárt a műszakija

Egyre többen autóznak lejárt műszakival itthon, a veszélyhelyzeti szabályozások miatt ugyanis tavaly március óta nem kötelező az autók műszaki vizsgáztatása. Így az év végére előfordulhat olyan eset is, hogy bizonyos autók már 20 hónapja lejárt engedéllyel közlekednek majd. A jogszabályok szerint azonban továbbra is csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak. – hangzik el az ATV riportjában.

Ha a műszakin nem megy át egy autó, abba nem szabad gyermeket ültetni – ezt mondja a Vezess.hu újságírója. Szörényi András úgy látja, a magyar autópiac nagyon vegyes képet mutat. Igen sok autó van rossz állapotban, sokaknál pedig elmarad a kötelező vizsga is.

„Magyarországon 14,7 év az autók átlagéletkora, ez körülbelül 2012 után indult egy nagyon erőteljes növekedésnek, akkor esett vissza az újautó-piac körülbelül, úgy mondhatjuk, hogy 2004-ben eladtak 240 ezer új autót 2011-12-ben meg 40-50 ezret, tehát nagyon nagyot esett az új autó utánpótlás, emiatt a használt autók kora drámai növekedésnek indult” – magyarázta Szörényi.

A veszélyhelyzetre való tekintettel további kiskaput kaptak az autósok, ugyanis a hivatalos okmányok érvényessége – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – automatikusan meghosszabbodott, így novemberre lehetnek olyan autók az utakon, amelyeknek akkor már 20 hónapja nincs érvényes vizsgája.

A Magyar Autóklub műszaki igazgatója kiemelte, az elmúlt időszakban nagyon lecsökkent a műszaki vizsgára jelentkezők száma.

„Gyakorlatilag tavaly márciusában indult el ez a változás, hogy nem kell műszaki vizsgát csinálni a gépjárműveken, ez egy nagyon nagy hiba, hiszen a járműveknek a műszaki állapotát ilyen formában senki nem kontrollálja” – vélekedett Gátfalvi Csaba.

A Budapesti Autósok Közösségének társalapítója pedig arra figyelmeztet, hogy a veszélyhelyzetet követően nagyobb lesz a várakozásidő a szervizekben.

„Érdemes ezeknek a sofőröknek, tulajdonosoknak azzal is számolni, hogy ha lejár a vészhelyzet, akkor valószínűleg jóval meg fog növekedni ez a forgalom az ügyintézési irodákban, nem éri meg tehát húzni az időt, tehát aki teheti az inkább foglaljon már most időpontot” – mondta Gál Tamás.

A szakemberek felhívták arra is a figyelmet, hogy lejárt műszaki vizsgával csak Magyarország területén használhatók a járművek, így egy külföldi autós nyaralás előtt meg kell újítani a kocsi műszakiját.

Forrás: atv.hu

Ne húzza az időt, vigye el az autóját szervizbe. Egyeztessen időpontot a motointegrator.com felületén.

 

[poll id=”18″]

2021.07.12.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat