Főoldal - Személygépjármű - 70 éves Schaeffler tűgörgős csapágya

70 éves Schaeffler tűgörgős csapágya

2021-03-31T08:42:43+02:002021. március 31.|Címkék: |

0

 Dr.-Ing. E.h. Georg Schaeffler 70 évvel ezelőtt forradalmasította a csapágy technológiáját. Elképzelése a következő volt: a tűgörgős csapágyazás hatásfokának javítását akarta megvalósítani úgy, hogy a tűgörgőket egy foglalatba ilesztette.1950 februárjában kezdődtek meg az első gyakorlati tesztek foglalatos tűgörgős csapágyakkal. Az eredmények meggyőzőek voltak: az alkatrészek rendkívül alacsony kopást és súrlódást mutattak. Ugyanezen év szeptemberében Schaeffler be is nyújtotta szabadalmi bejelentését, ami megalapozta a termék sikerét. 1951 februárjában, alig egy évvel az első prototípus elkészítése után megkapták az első gyártási megrendeléseket az autógyártóktól, majd ezt követte az alkatrész ipari alkalmazása is.

 

Találmányával Schaeffler kiküszöbölte azokat a súlyos hátrányokat, amelyek korábban a tűgörgős csapágyakkal jártak:

  • A hosszú tűgörgők keresztirányban mozogtak a csapágy forgása közben, ami sokszor a csapágy elakadását okozta.
  • Jelentős mennyiségű csúszó súrlódás keletkezett az ellentétesen forgó tűgörgők között.

A foglalat kiküszöbölte ezeket a hátrányokat, és jelentősen nagyobb sebességet + kisebb súrlódást tett lehetővé.

Az új tűgörgős csapágyak hatalmas hozzájárulást nyújtottak a kicsi, nagy teljesítményű és megfizethető autók fejlesztéséhez. Ezen felül a jövőben is kulcsfontosságú szerepük lesz, hiszen az e-mobilitás terén is elengedhetetlenek számos villamosított sebességváltó működéséhez. Érdemes megemlíteni azt is, hogy nagy teherbírásúak és olcsóbbak is más csapágyakkal összehasonlítva.

Dr.-Ing. E.h. Georg Schaeffler találmányát a Schaeffler AG mérnökei folyamatosan fejlesztették az elmúlt 70 év során. Az 1950-es évekbeli tűgörgős csapágyakhoz viszonyítva, a mai azonos méretű csapágyak élettartama tizenötször hosszabb, statikus teherbírásuk pedig megháromszorozódott. Napjainkban a Schaeffler tűgörgős csapágy portfóliója több mint 15 000 cikket tartalmaz. A szabadalmi bejelentés benyújtása óta a Schaeffler összesen több mint 100 milliárd tűgörgős csapágyat adott el. Az éves 60 milliárd tű előállításához felhasznált huzalok hossza elegendő lenne ahhoz, hogy tizennyolcszor körülölelje a Földet. Naponta csaknem 170 millió tűgörgő készül a Schaeffler gyáraiban.

Forrás: https://www.schaeffler.com/content.schaeffler.com/en/news_media/press_office/press_releases/press_releases_detail.jsp?id=87609921

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top