fbpx

InterMikulás – A krampuszok igazi énje

2020-11-03T16:01:24+01:002020. november 5.|Címkék: , , , , |

0

Mit jelentett, ha valakinek krumplit hozott a krampusz? Nem mindenkinek járt édesség. A Mikulás állandó kísérőjétől, a krampusztól nem csak a gyerekek féltek.

forrás: femina.hu

A Mikulás rénszarvasszánon járja körbe a világot, hogy minden jó gyermek csizmácskájába finom édességet és ajándékot rejtsen, azonban nem szabad megfeledkezni a nagyszakállú segítőiről, a manókról, valamint állandó kísérőiről, a jóságos angyalról és a félelmetes krampuszról sem – utóbbi őrült kolompolással, lánccal és virgáccsal rémisztgeti a rossz és rendetlen lurkókat.

A krampuszmítosz eredetileg Ausztriából származik, nevét pedig a német krampen – karom –szóból eredeztetik. Ő az alvilág istennőjének a fia, aki megrótta és elnáspángolta a rendetlen gyermekeket, ugyanakkor a társadalmi kontroll részeként is fontos szerep jutott neki akkoriban: nemcsak a szófogadatlan gyerkőcöket, de a gonosz, zsugori, kapzsi embereket is büntette.

A krampusz szarvat visel, láncait pedig maga után húzza

A krampusz alakját minden valószínűséggel a pogány kori hiedelemvilág ihlette, a mindenkori rosszat, a jelen levő démont testesítette meg. A keresztény világban ez az ördögi lény kecskeszarvakat visel, a szőre általában fekete, láncait maga után húzza, a hátán pedig egy hatalmas zsákot cipel, hogy abban vigye el a rossz gyerekeket az alvilágba.

forrás: femina.hu

 Szenet és krumplit kaptak a rossz gyerekek

Míg a Mikulás december 6-a hajnalán hagy ajándékot az ablakba tett kiscsizmákban, addig a krampusz a népi hiedelem szerint december 5-én, a krampuszok éjszakáján jelenik meg a rossz gyerekek házainál, és szenet, követ, krumplit, virgácsot vagy “krampuszképeslapot” – gonosz kártyákat – helyez el cipőikben.

A kísérteties és félelmetes krampuszkultusz a fegyelmezés és nevelés eszközévé vált, majd a 19. század vége felé, az 1890-es években kezdett megszelídülni: ekkor jelentek meg az első krampuszos karácsonyi képeslapok és a mókás, játéküzletben beszerezhető krampuszbabák.

Stájerországban minden évben hagyomány, hogy december 1-jén vagy 5-én félelmetes maszkos alakok vonulnak fel az utcákon, akik láncot csörgetve járják végig az utcákat. Ilyenkor akár 500 „karácsonyi krampusz” tűnik fel, az est további része pedig a felnőtteknek szól inkább.

forrás: femina.hu

Ahhoz, hogy hozzád ne a Krampusz, hanem az InterMikulás látogasson el idén, nincs más teendőd, mint időben jelezni, mit szeretnél kapni tőle!

Kattints az alábbi puttonyokra, és vedd fel a kapcsolatot területi képviselőinkkel, vagy kirendeltségeinkkel, hogy kívánságaid eljussanak hozzánk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top