F1: Hamilton győzelem, ám a nap igazi nyertese Grosjean

A Mercedes versenyzője, Lewis Hamilton nyerte a Romain Grosjean óriási balesetével induló Bahreini Nagydíjat. A briten kívül Max Verstappen és Alex Albon állhatott fel a dobogóra, miután Sergio Perez a harmadik helyről esett ki.

F1 live: The 2020 Bahrain Grand Prix

 

A Bahreini Nagydíjon Lewis Hamilton rajtolhatott az első helyről, mögötte Valtteri Bottas, Max Verstappen és Alex Albon következett. A rajt meglehetősen érdekesen alakult, Verstappen és Perez nagyon jól jött el, míg Bottas beragadt, nem sokkal később viszont már senkit nem érdekelt a pillanatnyi állás, mivel óriási tüzet láttunk a pálya mellett. Ezt követően piros zászlós szakasz lépett érvénybe, majd körülbelül 1 órás szünetet követően állórajttal folytatódott a verseny. A rajtfelállás Hamilton, Verstappen, Perez, Bottas, Albon, Ricciardo volt.

Perez ismét jól rajtolt, de az első 5 helyen így sem változott az állás, Ricciardo viszont több helyezést is vesztett. Kvjat pedig összeütközött Strollal, utóbbinak felborult a kocsija, de szerencsére nem esett baja a kanadai versenyzőnek – a baleset miatt bejött a biztonsági autó. Kvjat végül 10 másodperces büntetést kapott a baleset miatt. Bottas defektet kapott, ezért kijött a bokszba, a kiállás után a 16. helyre jött vissza a finn. A top-10 állása Hamilton, Verstappen, Perez, Albon, Norris, Ocon, Leclerc, Ricciardo, Gasly, Sainz volt.

A 9. körben újraindult a verseny, az élmezőnyben nem történt változás, Sainz volt fel tudott jönni a nyolcadik helyre, miután megelőzte Gaslyt és Ricciardót, majd jövő évi csapattársával, Leclerc-rel vívott kemény csatát, akit szintén meg tudott előzni, így már a hetedik helyen haladt. Ricciardo a 17. körben jött ki a bokszba a kemény keverékért, Bottas pedig a felzárkózással próbálkozott, és ekkor a 13. helyen haladt.

Hamilton és Albon jött ki először a bokszba az élmezőnyből, majd Verstappen és Perez is követte a példájukat. A kiállásokat követően Hamilton körülbelül 6 másodperces előnnyel rendelkezett, Verstappen ezt hamar ledolgozta 4 másodpercesre, viszont itt megállt a különbség. Perez és Albon nagyon messze volt a vezető duótól. A 26. körben Bottas megejtette második kiállását is, és a 14. helyre állt vissza. A 35. körben Verstappen a második helyről jött ki a kemény keverékért, de rosszul sikerült a kiállása, ezzel több másodpercet vesztett. Vele együtt Albon is kijött, az ő kerékcseréje viszont jól sikerült. Egy körrel később Hamilton is jött, és az első helyre jött vissza, hiába futott két lila szektort Verstappen.

Perez is kijött a bokszba, a két Renault egymással küzdött a 10. helyért, miközben Verstappen rákapcsolt, és 3,5 másodpercre csökkentette a hátrányát. Albon pedig megelőzte Sainzot, a McLaren-pilóta nem sokkal később kijött friss gumikért. A Renault-k csatájából végül Ricciardo jött ki jobban, így Bottas a franciát előzte meg a francia istálló pilótái közül. Az 5. helyért pedig Norris előzte meg Gaslyt. Hamilton előnye nőtt az élen, a kicsit több mint 3 másodpercről 5 másodperces nőtt a különbség Hamilton és Verstappen között.

11 körrel a futam vége előtt Verstappen bejött a bokszba a leggyorsabb kör megfutásának reményében, hiszen Perez több mint egy kiállásnyi távolságra volt tőle. A holland meg is futotta a leggyorsabb kört, Sainz pedig Gasly megelőzésével feljött a 6. helyre.

Perez: Bahrain DNF put into perspective by Grosjean escape - F1 - Autosport

4 körrel a futam vége előtt Perez autója kezdett el füstölni, nem sokkal később pedig el is kezdett égni a kocsija – ennek következtében bejött a biztonsági autó. A verseny a biztonsági autó mögött fejeződött be, tehát Hamilton nyert Verstappen és Albon előtt, a pontszerzők további sorrendje pedig Norris, Sainz, Gasly, Ricciardo, Bottas, Ocon, Leclerc volt.

A nap igazi nyertese: Romain Grosjean

A Haas pilótája, Romain Grosjean hatalmas balesetet szenvedett a Bahreini Nagydíjon – kisebb sérülésekkel azonban csodával határos módon megúszta a dolgot. Romain Grosjean egy több autót érintő csatában vett részt, az első kanyar után csatáztak pozíciókért. A francia Danyiil Kvjattal akadt össze és a belső szalagkorlátba csapódott, az ütközés után pedig a Haast egy tűzgolyó nyelte el.

Grosjean tehetetlen volt, autója hatalmas sebességgel a baloldali korlátba csapódott és az ütközés erejétől ketté is szakadt. A cockpit átment a korláton, míg az autó hátsó része visszapattant a pályára, míg az üzemanyag belobbant.

A csapat elmondta, Grosjeant az orvosi központba szállították, de nem esett komolyabb baja, közleményük így szólt: „Romain kisebb égéseket szenvedett a karjain és a bokáin, de amúgy jól van. Az orvosokkal van.” Az orvosi központban való kivizsgálást követően a stáb úgy döntött, hogy Grosjeant átszállítják egy helyi kórházba. A Haas közben elmondta, az égések mellett bordatörés gyanúja is felmerült, ezt viszont csak kórházban lehet megállapítani, így erről később lesz információ.

Grosjean még vasárnap este bejelentkezett a kórházból, hogy jól van, bár az üzenetekre még nem tud válaszolni, amelyet a kezén lévő vastag kötések idnokolnak. A pilóta kezein és lábain másodfokú égési sérülések keletkeztek, így a gyógyulása még biztosan eltart néhány napig-hétig.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Romain Grosjean (@grosjeanromain) által megosztott bejegyzés

 

 

források: hu.motorsport.com, instagram.com, youtube.com, f1.com

2020.11.30.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat