fbpx

Mi az az ADAS, amit egyre több autónál emlegetnek?

2020-09-11T08:25:29+02:002020. szeptember 15.|Címkék: |

0

Az autóbalesetek több mint 90 százalékát a vezetők figyelmetlensége okozza, amin nagyban lehet segíteni, ha az autókban olyan rendszerek vannak, amelyek időben figyelmeztetik a sofőröket.

Miközben a forgalom háromszorosára nőtt, az európai utak sokkal biztonságosabbá váltak az elmúlt 30 évben. Az uniós közúti halálesetek száma 2001 és 2019 között több mint a felével csökkent, nagy mértékben a fejlett vezetéstámogató rendszer (Advanced Driver-Assistance System, ADAS) elterjedésének köszönhetően.

Az autóbalesetek több mint 90 százalékát a vezetők figyelmetlensége okozza, akik időnként rosszul mérik fel a körülményeket, nem megfelelően reagálnak a veszélyhelyzetekre, vagy nem tartják be a közlekedési szabályokat.

LeasePlan flottakezelő az említett ADAS rendszerek legfontosabb funkcióit foglalta össze anyagában. Az ADAS tehát nem csupán egyetlen technológiát jelent, hanem a járműbe épített teljes elektronikus rendszerre vonatkozik. A mesterséges intelligenciát (AI), érzékelőket és HMI (human-machine) kezelőfelületet használó vezetéstámogató rendszer alapvető előnye, hogy hamarabb ismeri fel az esetleges veszélyeket, mint az emberi agy, és a megfelelő biztonsági beavatkozással gyorsabban is reagál rájuk.

Felismeri a kockázatos vezetési magatartásokat is, mint az álmosság, figyelemhiány, sávelhagyás, és valós idejű riasztással figyelmezteti a sofőrt. A vezetéstámogató rendszer emellett automatizálja a nehéz vagy ismétlődő műveleteket, valamint csökkenti a koncentrációt befolyásoló tényezőket, amelyek gyakran vezetnek karambolhoz. Fontos, hogy ezen koccanások elkerülése miatt csökkenhetnek a biztosítási kárigények, illetve a szervizelések száma, összességében nőhet a jármű értéke.

Az ADAS 4 legfontosabb funkciójának eleme és várható hatásaik:

© Lease Plan

A funkciók működéséhez jó néhány elektronikai eszközt használ az ADAS-rendszer. A leggyakoribb érzékelők a kamerák, valamint az ultrahangos, a radar- és a lézeralapú távérzékelők (Lidar). Ezek többnyire az autó első és hátsó lökhárítójában, valamint az oldalsó tükrökben találhatók.

A szenzoroktól, kameráktól kapott adatokat az autóban lévő intelligens szoftver dolgozza fel, majd adott esetben aktiválja a hardvert. Az algoritmus alapú gépi tanulás és a mesterséges intelligencia fejlődése azt is eredményezi, hogy ezek a rendszerek egyre inkább saját maguk „döntik el”, mit tesznek az adott szituációban. Ezért az ADAS az önvezető autók fejlesztésében is kiemelt szerepet játszik.

Forrás: hvg.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top